JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stengt for utviklingshemmede

Regjeringens nye jobbstrategi er ikke beregnet på mennesker med utviklingshemning, sier statsråd Hanne Bjurstrøm. Dette til tross for at stadig færre mennesker med utviklingshemning er i jobb.
07.10.2011
10:01
16.12.2013 17:15

mia.paulsen@lomedia.no

– Siden man besluttet å satse på arbeid for psykisk utviklingshemmede, er tilbudet blitt halvert, sier forbundsleder Jens Petter Gitlesen i Norsk Forbund for Utviklingshemmede.

Han mener det er viktig å jobbe for å hjelpe unge med funksjonsnedsettelser inn i jobb.

– Det er en svak gruppe på arbeidsmarkedet. Men mennesker med psykisk utviklingshemning er de aller svakeste, sier han.

Gratulasjoner

Funksjonshemmedes og arbeidslivets organisasjoner gratulerte statsråden med den nye jobbstrategien. En god begynnelse, mente de.

Målgruppa for jobbstrategien er unge med funksjonsnedsettelser. Under presentasjonen av strategien i går sa statsråd Bjurstrøm at det er veldig trist for unge mennesker å være utestengt fra arbeidslivet.

Men på direkte spørsmål fra Fontene sa hun at strategien ikke er beregnet på mennesker med psykisk utviklingshemning.

Skuffelse

Skuffelsen var stor både i FO og Norsk forbund for utviklingshemmede.

– Andelen som ikke er i jobb er enda høyere blant psykisk utviklingshemmede enn blant andre unge med funksjonsnedsettelser. Strategien burde ha omfattet dem. Det er trist at man 20 år etter ansvarsreformen ikke evner å lage en jobbstrategi for mennesker med nedsatt funksjonsevne som omfatter psykisk utviklingshemmede, sier nestleder Mimmi Kvisvik i FO.

Kunne jobbet

Kvisvik sier at med målrettet tilrettelegging kunne mange psykisk utviklingshemmede hatt jobber i det ordinære arbeidslivet.

– Nav-direktør Joakim Lystad understreker at jobb er velferd, og det å tjene sin egen lønn er en viktig levekårsfaktor. Det gjelder også for utviklingshemmede, sier Mimmi Kvisvik.

Mot en stemme

Forbundsleder Jens Petter Gitlesen i Norsk Forbund for Utviklingshemmede ønsket ikke å være til stede da arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og Barne-, Likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken sammen med Nav-direktør Joakim Lystad presenterte jobbstrategien. Han satt selv i det brukerpanelet, og satte fram en rekke forslag som fikk en stemme. Hans egen.

– Det er mulig strategien er bra for andre grupper, men den gir ingenting til mennesker med psykisk utviklingshemning, sier han.

Teller ikke

– Psykisk utviklingshemmede teller ikke med, ikke en gang som funksjonshemmede. De sluses til og med ut fra ordninger som er spesielt tilrettelagt i forhold til deres behov. Det gjelder også i fritidsaktiviteter og dagtilbud. Det har aldri vært så mange psykisk utviklingshemmede uten dagtilbud som i dag, sier Gitlesen.

Ifølge målene i ansvarsreformen skulle arbeidstilbudet til psykisk utviklingshemmede styrkes. På 90-tallet arbeidet ca 4000 mennesker med psykisk utviklingshemning i skjermede verksteder. I dag arbeider 2000 i varig tilrettelagt arbeid, som er dagens betegnelse.

Får ikke tilbud

Arbeid med bistand ble opprettet på 90-tallet for å hjelpe psykisk utviklingshemmede over i jobb. Gitlesen sier at han i dag ikke kjenner til en eneste med utviklingshemning som benytter dette tilbudet. Det samme gjelder tidsubestemt lønnstilskudd, som ifølge Gitlesen burde være midt i blinken for denne gruppa.

07.10.2011
10:01
16.12.2013 17:15