JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utsetter utdanningssaken

Barnevernpedagogenes bruk av spesialistbegrepet og ambisjonen om lengre utdanning har konsekvenser for sosionomer og vernepleiere. Disse må utredes videre, mener FOs landsstyre.
17.06.2011
11:43
14.12.2013 12:50

solfrid.rod@lomedia.no

Landsstyret fulgte dermed den anbefalingen arbeidsutvalget stod samlet bak. Riktignok med tungt hjerte, innrømmet to av AUs medlemmer, Cato Brunvand Ellingsen og Ellen Galaasen.

De to har vært klare på at de gjerne skulle hatt profesjonsspesifikke kapitler med seg i arbeidet med stortingsmeldingen om utdanninger til velferdsstaten. Slik saken har utviklet seg, var det likevel ingen annen mulighet, mente de to.

– Ta ut det vanskelige

Kristine Hval Blekken fra FO Østfold foreslo å behandle de profesjonsspesifikke kapitlene slik disse så ut da landsstyret ikke lyktes med vedtak i mars i år.

– Jeg kan ikke forstå at hele saken må utsettes på grunn av to problematiske setninger. De to kan tas ut og konfliktbehandles, og så kan vi vedta resten, foreslo Blekken.

Nataniel Kristoffersen, leder for FO-studentene, bragte studentenes ønske om avgjørelse nå inn i landsstyret.

Men det var de bare fire av 28 stemmeberettigede som ville. Dermed er saken utsatt til oktober.

Må skrives på nytt

Flere av representantene, blant annet leder for vernepleierne Cato Brunvand Ellingsen, mente verden har forandret seg siden mars, og at kapitlene fra den gang må omskrives.

– Skulle vi ha stemt i dag, måtte jeg stemt imot vernepleiernes kapittel, sa Ellingsen.

Utredning i gang

Nestleder Mimmi Kvisvik påpekte at konsekvensutredningen er igangsatt. FO må yte den full rettferdighet og ikke fatte vedtak før den er utført, argumenterte Kvisvik.

– Vi kan ikke bruke tid og krefter på en utredning og så forskuttere at vi er i konflikt. Målet er en løsning. Og vi har ikke sagt at vi ikke vil tillate barnevernpedagogene de to problematiske tingene. Vi har sagt at vi vil ha konsekvensene utredet, forklarte Kvisvik.

Kan vente

Inger Lisbet Hegland fra FO Sør-Trøndelag mente det ville være uansvarlig å fatte vedtak uten å ha saken foran seg.

– Vi har klart oss til nå med en felles plattform, og er godt skodd med den. Vedtak kan vente, mente Hegland.

Randi Hatlem fra FO Sogn og Fjordane fortalte at forslaget om nok en utsettelse først hadde fortont seg nokså uforståelig for henne og de andre i avdelingen.

– Men når dere i AU synes det er greit å jobbe i forhold til KD uten vedtak, er det greit for meg å vente, sa Hatlem.

Umulig uten vedtekstsavklaring

Forbundsleder Rigmor Hogstad pekte på at det har vært umulig for arbeidsutvalget å utrede denne saken tilstrekkelig uten avklaring i den såkalte autonomisaken, det vil si hvordan vedtektene regulerer forholdet mellom landsstyre, arbeidsutvalg og seksjonsråd mellom kongressene.

– Konsekvensutredningen av spesialistbegrepet og lengre utdanning kunne pågått uavhengig av den saken. Det er uforståelig at den utredningen ikke ligger på bordet nå, innvendte Anne Grønsund, landsstyrerepresentant for seksjonsrådet for barnevernpedagoger.

Blokkerer politikk

Hun oppfatter utsettelsen som blokkering av barnevernpedagogenes politikk.

– Det skaper uro og frustrasjon. Som barnevernpedagogenes representant må jeg si det virkelig begynner å røyne på. Vi har ønsket vedtak i egen seksjon siden 2008. Det er helt uproblematisk å ta ut lengde her i dag. Det viktigste for meg er å få vedtatt i alle fall det vi er enige om og vise at vi har evne til å gå videre, sa Grønsund.

Hun tror ikke konsekvensutredningen vil svare på alle spørsmål, men snarere tvert imot skape nye, som igjen trenger nye svar.

Skuffet sosionom

Ingrid Merete Dahle, hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune og kongressdelegat på siste kongress, var tilstede på landsstyremøtet som en av seks observatører. Hun er skuffet over hvordan landsstyret følger opp kongressvedtaket.

– Hadde jeg visst at det kom til å gå slik, hadde jeg ikke stemt for å overlate kapitlene til landsstyret, men jobbet for å få behandlet dem på kongressen, sier Dahle.

Hun er sosionom og mener utsettelsen er alvorlig for sosionomene.

– Sosionomene trenger en tydelig og klar stemme på hvilken plass vi skal ha i velferdsstaten. I Nav kjemper vi med nebb og klør. At FO ikke kan enes om de profesjonsspesifikke kapitlene er et tap for alle der ute, sa Dahle etter avstemmingen.

Nye muligheter

John-Ole Jørgensen fra FO Telemark tok til motmæle mot de som kritiserer FOs behandling av saken. Både møteledelsen og landsstyret fortjener ros, mente Jørgensen. Og rettet en særlig takk til Ellen Galaasen for å ha stilt seg bak et felles vedtak selv om hun lenge har vært opptatt av å få på plass endelig vedtak i saken.

– Det er første gang vi har en felles innstilling fra AU i denne saken. Tidligere har det alltid vært delt. Det sier noe om hvilke muligheter som ligger her nå, sa Jørgensen.

17.06.2011
11:43
14.12.2013 12:50