JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

–Stå opp for brukerne

700 000 sosialarbeidere er i dag omfattet av et nettverk som feirer det sosiale arbeidets dag.
16.03.2010
14:07
14.12.2013 12:45

mia.paulsen@lomedia.no

FO markerte den internasjonale sosialarbeiderdagen med en dagskonferanse om sosialt arbeid. Gjennom den internasjonale sosialarbeiderføderasjonen IFSW har norske sosialarbeidere forbindelse med 700 000 kolleger i 90 land. Vilkårene de arbeider under er svært forskjellige.

50 prosent fattige

–50 prosent av jordens befolkning lever under fattigdomsgrensa. Det vil si at de lever på under 2 USD pr dag. 20 prosent lever i ekstrem fattigdom på under 1 USD dagen. I Norge og Danmark snakker vi mer om relativ fattigdom, sa Nicolai Paulsen i sin innledning for de norske sosialarbeiderne. Paulsen kommer fra Dansk Socialrådgiverforening og er president for den europeiske delen av IFSW, som omfatter 40 lands sosialarbeiderorganisasjoner.

--Menneskerettigheter handler også om økonomiske, sosiale, og kulturelle rettigheter, understreket Paulsen.

IFSW samarbeider med andre frivillige organisasjoner både på europeisk og internasjonal basis. Kampen mot fattigdom er en viktig del av engasjementet til IFSW. Paulsen understreket at sosialarbeidere er engasjert i arbeid på mange områder, og oppfordret sine norske kolleger til å støtte og anerkjenne sosialarbeidere verden rundt for det arbeidet de gjør.

Ikke bra nok i Norge

Marianne Borgen fra Redd Barna sa at mange sosialarbeidere jobber under svært vanskelige forhold og kjemper harde kamper hver dag for sine klienter, med menneskerettighetene som viktige verktøy. Norge har en lang tradisjon for å innlemme barns rettigheter i lovverket. Likevel klarer heller ikke Norge å ivareta sine forpliktelser, noe blant annet FN har påpekt.

–Det gjelder blant annet barn i fengsel, funksjonshemmede barn og asylsøkerbarn, sa Borgen, som også var opptatt av det økende antallet fattige barn i Norge. Barn i minoritetsfamilier utgjør en stor del av dem.

Vil ha opptrapping

Redd Barna er svært bekymret over at førstelinjen i barnevernet har lav kapasitet og for lav kompetanse. Gjennom sin kampanje Vennligst forstyrr har de oppfordret voksne til å melde fra om bekymringssituasjoner. Nå er de engstelige for at barnevernets manglende kapasitet skal føre til at tersklene for å melde øker. Redd Barna ønsker en treårig opptrappingsplan til barnevernet.

I det siste har de også tatt til orde for intensivere oppmerksomheten om barn som lider under vold og overgrep.

–Vi trenger modige, tydelige sosialarbeidere som står opp for sine brukere, sa Borgen.

Dagens konferanse gir også innblikk i FOs engasjement i sosialt arbeid verden over, blant annet i prosjekter i Russland, Betlehem og Nepal.

16.03.2010
14:07
14.12.2013 12:45