JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Truer med øremerking

Hvis ikke kommunestyrene følger opp med 400 nye stillinger i barnevernet lokalt, blir det strammere grep, varsler Audun Lysbakken.
03.12.2009
14:58
14.12.2013 12:44

edv@lomedia.no

KrF foreslo for to uker siden en opptrappingsplan som skal sikre full barneverndekning innen 2017.

– Adresseavisen framstilte det som om jeg avviste dette forslaget. Det stemmer ikke, sier barne- likestillings- og integreringsminister Audun Lysbakken (SV) til Fontene.

– Det jeg ikke er med på er å rope krise. Ikke med den innsatsen barnevernet legger ned i dag. Men jeg er med på at det er betydelige utfordringer, slik også FOs Mimmi Kvisvik påpeker.

– Det er mye fornuftig i det KrF foreslår for barnevernet, fortsetter ministeren.

Vurderer grep

I statsbudsjettet ble det lagt inn midler til 400 nye stillinger i det kommunale barnevernet. Ifølge en spørreundersøkelse i Kommunal Rapport, vil bare en av tre rådmenn bruke pengene til nye stillinger.

– Jeg vil jobbe aktivt for at kommunene faktisk bruker pengene til stillinger. Det trengs 1500 stillinger i det kommunale barnevernet, de 400 er en begynnelse.

Fram mot neste statsbudsjett vil departementet følge med hvordan pengene brukes. Blir de ikke omsatt i stillinger, vil Lysbakken vurdere andre grep.

– For eksempel øremerking, sier han.

Evaluerer Bufetat

Departementet skal evaluere Bufetat-reformen.

– Samarbeidet mellom kommunalt og statlig barnevern er ikke optimalt. Vi vil vurdere hvilke systemgrep som kan gjøres. Hvilke er for tidlig å si noe om, men vi tar imot innspill.

Lysbakken vil blant andre trekke inn Landsforeningen For Barnevernsbarn.

Reagerer på privat utbytte

Lysbakken er også i gang med å se på fordelingen av private og offentlige aktører i institusjonsbarnevernet. Et tema som bare er mer aktuelt etter skandalen i barnevernbedriften Velferd AS, der leder og to miljøarbeidere er arrestert og siktet for alvorlig omsorgssvikt.

– Jeg reagerer samtidig sterkt på at eierne i Velferd AS tok ut 600 000 kroner i utbytte i fjor.

Året før var utbyttet 950 000 kroner.

– Dette er offentlige midler. Vi ser nå på muligheten for å sette et tak på slikt utbytte.

Den nye barneministeren ønsker å redusere bruken av såkalte kommersielle aktører og isteden bygge ut de offentlige institusjonene.

03.12.2009
14:58
14.12.2013 12:44