JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Sjokkerende kunnskapsløst

Kunnskapsdepartementet aner ikke hva helse- og sosialarbeidere kan og gjør, mener FO-leder Rigmor Hogstad. Hun inviterer nå alle FO-ere til en storstilt opplysningskampanje på KDs egne nettsider.
15.04.2011
13:26
16.12.2013 15:56

solfrid.rod@lomedia.no

– Det er en fin påskesyssel, ler Hogstad.

Men ser med stort alvor på den kampen FO nå kjemper for framtidas utdanninger.

– Vi er rett og slett litt sjokkerte over hvor kunnskapsløst Kunnskapsdepartementet er, sier Hogstad etter at FO-ledelsen i går møtte KD og representanter fra fagdepartementene.

Legger ned

Som Fontene skrev tidligere i uka, jobber Kunnskapsdepartementet (KD) med tre ulike modeller for FO-utdanningene.

Alle tre innebærer en nedlegging av vernepleierutdanningen. Og alle tre innebærer at studentene skal velge å orientere seg enten mot saksbehandling og forvaltning eller mot miljøterapi og klinisk arbeid.

Mest opptatt av antallet

Etter møtet i går sitter Hogstad med inntrykk av at KD har som overordnet målsetting å redusere antall utdanninger.

– De er mer opptatt av det enn av kompetansebehovene i feltet, slik disse er beskrevet for eksempel i Rambølrapporten og av Befringutvalget, sier Hogstad.

Mangler innsikt

KD har rett og slett ikke innsikt barnevernpedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsarbeideres kompetanse og arbeid, mener Hogstad.

– De snakker ikke om sosialfaglig kompetanse. Det heter veilednings- og samhandlingskompetanse nå. Men dette er ting vi er drillet på gjennom vår utdannelse. Nå må vi synliggjøre det for departementet, fastslår Hogstad.

Må synliggjøre kompetanse

I forbindelse med stortingsmeldingen om utdanningene til velferdstjenestene har KD opprettet en egen nettside der de ber om innspill. Hogstad oppfordrer nå FO-ere til å gå inn her og bidra til å opplyse departementet om sin kompetanse og sitt arbeid.

– Vi må synliggjøre hva sosialfaglig arbeid i Nav er, hvilken særlig kompetanse barnevernpedagogen har i arbeid med utsatte bar og unge og hvilken unik samhandlingskompetanse vernepleieren har for eksempel når det gjelder samtale med mennesker med kommunikasjonsvansker, forklarer Hogstad.

Trapper opp

FO sender i dag e-post til alle fylkesavdelingene med oppfordring om å kontakte stortingsrepresentanter i fylket og ellers bruke det nettverket avdelingen har til å påvirke.

FO-ledelsen har planlagt nye møter med KD, og vil over påske trappe opp samarbeidet med LOs representanter i referansegruppa for stortingsmeldingen.

Gledelig støtte

Til tross for at KD, ifølge Hogstad, synes å ha bestemt seg, tror hun fortsatt det er mulig å redde utdanningene.

Det gir grunn til optimisme at fagdepartementene, Arbeidsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet, er på linje med FO.

– Helse- og omsorgsdepartementet sa på møtet i går at det er stort behov for våre profesjoner hvis samhandlingsreformens skal lykkes. Det er svært gledelig at de er så tydelige på det, sier Hogstad.

Åpen prosess

På KDs nettside heter det at departementet "ønsker en åpen og involverende prosess og vil være i tett dialog med utdanningssektoren, yrkesfeltet og andre berørte aktører".

FO har levert sine innspill. Det har også andre organisasjoner, høgskolemiljøer og enkeltpersoner. Innspillene finner du her.

Mer om arbeidet med stortingsmeldingen i Fontene etter påske.

15.04.2011
13:26
16.12.2013 15:56