JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vant over kommunen

Foreldrene vant fram. Bergen kommune dropper planene om å flytte utviklingshemmede til den gamle Vestlandsheimen.
14.04.2011
12:57
16.12.2013 15:56

solfrid.rod@lomedia.no

– Dette er veldig positivt. Det betyr stabilitet og trygghet for barna våre, sier Dag Helge Lavik, far til to av ungdommene som Bergen kommune ville flytte ut av sentrum.

– Et ufyselig sted

Bergen kommune planla i fjor det mange vil kalle en omsorgsgetto en halvtimes kjøring utenfor Bergen.

I de kaserneliknende bygningene, som engang huset 400 utviklingshemmede, ville kommunene samle mennesker med rusproblemer, psykisk syke, soningsfanger og utviklingshemmede.

Da Fontene intervjuet Lavik i august i fjor, frykter han at barna ville rykkes ut av gode avlastningstilbud i Bergen sentrum. Det motsatte av inkludering, påpekte Lavik. Og fryktet særlig for datterens sikkerhet. Et ufyselig sted, sa han om gamle Vestlandsheimen.

– Vi foreldre fikk nærmest sjokk da kommunen informerte oss om dette. Vi startet en foreldregruppe på stedet. Det har vært en tøff kamp, men en kamp vi bare måtte ta, sier Lavik i dag.

– En skikkelig vekker

Størst er gleden for at barna kan fortsette sitt liv inne i byen, men Lavik tror også at foreldrekampanjen har rokket ved politikernes holdninger til mennesker med utviklingshemning generelt.

– Jeg tror de har fått seg en skikkelig vekker, sier faren.

Har du et råd til foreldre andre steder i landet som opplever det samme som dere?

– Et eneste råd: Det er bare å stå på og jobbe knallhardt. Vi har holdt på i et år. En mor som påtok seg å lede gruppa, gikk ned i redusert stilling for å få dette til.

Snuoperasjon

Daværende byråd for helse og inkludering, Christine Meyer (H), avviste at kommunen reverserte ansvarsreformen. Hun sa til Fontene at hun syntes Vestlandsheimen var et nydelig område, og godt egnet.

Hennes etterfølger, Hilde Onarheim, bekrefter overfor NRK at kommunen har snudd fordi de har lyttet til foreldrene.

Har flyttet fjell

Oddny Miljeteig, FO-er og SVs gruppeleder i bystyret, har også engasjert seg.

– Vestlandsheimen skulle blitt jevnet med jorden da den ble nedlagt. Det er en ulykksalighet at bygningene finnes ennå, sa Miljeteig til Fontene i august i fjor.

Det har ikke lykkes Fontene å få tak i Miljeteig i dag, men i en e-post beskriver hun kommunenes snuoperasjon som en god nyhet. Inkludering og selvråderett er slått fast, segregering og omsorgsgettoer har fått et skudd for baugen, fastslår Miljeteig.

“Og kanskje det viktigaste av alt: jammen nyttar det å ta kampen! Då kan fjell flyttast - og det er omlag det som er gjort denne gongen”, skriver hun.

14.04.2011
12:57
16.12.2013 15:56