JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre spanderer 200 rusplasser

Helseminister Jonas Gahr Støre reserverer 200 nye plasser til rusomsorgen. – De må ikke til flere kollektiver på landet, sier Kirsten Frigstad som leder 24sju i Kirkens Bymisjon i Oslo.
25.09.2013
13:56
16.12.2013 23:57

vibeke.liane@lomedia.no

Frigstad er jublende glad over å høre om budsjettlekkasjen fra den avtroppende helseministeren. Midlene er øremerket unge mellom 18 og 23 år.

Advarer mot ruskollektiver

– Jeg er opptatt av å styrke behandlingskapasiteten til de mest sårbare, sier Støre til Dagsavisen. Han anslår det vil koste et sted mellom 300 og 400 millioner kroner.

Pengene skal settes inn blant:

– Personer med rus og psykiske lidelser

– Pasienter med behov for akutt hjelp

– Gravide og småbarnsforeldre

– Unge mennesker med et omfattende hjelpebehv.

– Jeg ble veldig, veldig glad da jeg leste det. Men vi trenger ikke flere ruskollektiver på landet, selv om de gjør gode jobber for ungdommen, sier Frigstad til Fontene.

Fange drømmene

Hun mener de som jobber med denne gruppen unge må spørre hva de drømmer om å gjøre, og finne ut hva de egentlig trenger.

– Rusomsorgen må ha større mangfold. Og de må se at denne gruppen unge ofte har psykiske helseproblemer, framholder hun.

Frigstad mener ungdommen trenger ruskonkurrende aktiviteter og nettverk. – Vi er altfor dårlige på det her i hovedstaden. Men Kirkens Bymisjon i Bodø har fått det til, forteller hun.

Må utkonkurrere rusen

I Bodø spør de ungdommen hva de drømmer om å gjøre. Kanskje de nevner klatring eller fluefiske. Men at de ikke kjenner noen som driver med det. Da sjekker Kirkens Bymisjon nettverket av frivillige, og kobler ungdommen sammen med en som elsker fluefiske eller klatring.

– Det er opp til hver enkelt ungdom hva de ønsker å gjøre. Det er ikke institusjonen som skal tenke ut hva de mener er spennende, sier Frigstad.

Oppvekst under barnevernet

Rund 80 prosent av de unge voksne i det åpne rusmiljøet har mottatt barnevernstiltak. Men kartleggingen viser at de forsvinner fra offentlige hjelpetiltak når de blir myndige. Kun 10 prosent mottok oppfølging etter fylte 18 år,

«Fortellinger om en oppvekst med ustabile boforhold går igjen. Det samme gjelder psykiske helseproblemer og lang rushistorie. Til tross for ung alder. Det er mye som må på plass for at de skal lykkes i å bryte den bekymringsfulle utviklingen», skriver Frigstad og Børge Erdal, som leder Uteseksjonen i Oslo kommune, i en kronikk i Dagsavisen.

Finne gammelt nettverk

Frigstad anbefaler rusomsorgen å bruke støttepersoner fra de unges oppvekst. – Når man spør ungdommen om hvem de trodde på i oppveksten kommer fortellinger fort fram om en lærer, en tante eller en annen i kretsen rundt dem. Vi må bruke disse menneskene, sier Frigstad.

Kjøpt private plasser

Årlig brukes det opp mot fire milliarder kroner på rusbehandling i spesialisthelstjenesten. Av disse kjøper sykehusene plasser hos private for omlag 1,3 milliarder. Dette beløpet har økt med 70 prosent siden 2008.

Nå øker regjeringen med 200 plasser, i tillegg til de 1.700 de har fra før Den avtroppende regjeringens budsjettøkning på mellom 300 og 400 millioner kroner kommer i tillegg. Støre sier budsjettet tar høyde for denne økningen.

25.09.2013
13:56
16.12.2013 23:57