Åpner dørene for rusmisbrukere

Stokka sykehjem i Stavanger går nye veier. Til høsten åpner de dørene for en ny avdeling for rusmisbrukere. Styrer Mai-Liss Sivertsen ser fram til å gi et godt tilbud til en ny brukergruppe. Avdelingen er ifølge henne den første i landet.
29.04.2005
12:36
15.12.2013 21:01

Styrer Mai-Liss Sivertsen gleder seg til å åpne det nye tilbudet, som ifølge hennes oppsummering er den eneste i landet.. – Dette er hjertebarna mine, sier hun. De nye beboerne er rusmisbrukere over 50 år som har behov for omsorg på nivå med en sykehjemsinnleggelse. Rusmisbrukerne skal disponere 8 av de 127 sengene ved sykehjemmet.17. august skal sykehjemmet være ferdig med en omfattende oppussing, og alle får enerom. Uka etter flytter rusmisbrukerne inn i sin avdeling.

Samle kompetanse

Mai-Liss Sivertsen forteller at hun vil samle kompetansen på demens og rusmisbruk, slik at de to avdelingene får nyte godt av det. En del av problemstillingene, blant annet når det gjelder atferd, kan være lik. For øvrig blir det noe flere menn på disse avdelingene, men ellers vil bemanningen ikke bli bedre enn ved de andre sykehjemsavdelingene. Noe alkoholforbud blir det ikke på den nye avdelingen. – Alle mine beboere får alkohol til jul og påske. For øvrig skal dette ikke være en behandlingsinstitusjon for rusmisbruk. Dessuten tror jeg disse beboerne har så stort omsorgsbehov at rusmisbruket faktisk er en liten del av problemet. Skulle noen ta seg en øl på rommet, får vi forholde oss til det.

Ingen absolutter

– Jeg opererer ikke med absolutte regler, sier Mai-Liss Sivertsen. Hun er sykepleier og har mange års erfaring fra arbeid med rusmisbrukere, blant annet i hjemmesykepleien. – Mange ønsker rett og slett å sitte på rommet sitt med røyken og kaffekoppen. Å være i fred, og leve sitt liv slik de har gjort hittil, sier hun. Reaksjonene fra pårørende ved sykehjemmet har vært positive, med ett unntak. – Da svarte jeg at det er bedre å samle dem her enn at de skal bo på gata, forteller Sivertsen.Avdelingen er ledd i et forsøksprosjekt med flere spesialavdelinger på sykehjem i Stavanger. Det skal også startes avdelinger for lindrende behandling og for unge demente.

29.04.2005
12:36
15.12.2013 21:01