MANGEMILLIARDÆRER: Henry Kravis (bildet) og George Roberts er på toppen av eierfondet KKR, som kontrollerer omsorgskonsernet Ambea sammen med risikofondet Triton.

MANGEMILLIARDÆRER: Henry Kravis (bildet) og George Roberts er på toppen av eierfondet KKR, som kontrollerer omsorgskonsernet Ambea sammen med risikofondet Triton.

Fortune Global Forum

Aleris-salget:

Nå kontrollerer ett storkonsern 25 prosent av privat omsorg i Norge

Tirsdag gjennomføres salget av omsorgskonsernet Aleris til svenske Ambea.
22.01.2019
10:52
10.04.2019 20:37

ola.tommeras@fagbladet.no

Merk deg navnet med det samme: Stendi.

Det er det nye navnet Ambea har satt på alle Aleris omsorgsvirksomheter, som inngår i et nytt storkonsern sammen med Heimta-selskapene som Ambea allerede har kjøpt opp.

Fra og med i dag kontrollerer Stendi en firedel av all privat omsorg i Norge. Hver fjerde krone norske kommuner bruker på å kjøpe tjenester innen psykisk omsorg, barnevern, rusomsorg med mer går rett inn i Stendi.

Avtalen om oppkjøp ble gjort kjent i oktober i fjor, godkjent av konkurransemyndighetene i Norge, Sverige og Danmark i vinter, og gjennomført 21. januar.

I dag offentliggjør Aleris sitt nye navn og eierskap.

Morselskap i skatteparadis

Det nye konsernet blir en gigant med nesten 10,6 milliarder svenske kroner i omsetning og over 13.000 ansatte.

Konsernet har morselskap i skatteparadiset Luxembourg, mens hovedaksjonærene er noen av USAs rikeste forretningsmenn og et av Europas råeste oppkjøpsfond.

Nå må norske politikere slutte å være naive

Aleris-navnene forsvinner

Aleris-direktør Erik Sandøy blir områdesjef for det nye storkonsernet Stendi.

Navnene Aleris omsorg og Aleris Ungplan & BOI forsvinner. Aleris helse er ikke en del av salget, men driver kun private sykehus. Selskapene i Heimta driver videre under eget navn i påvente av å integreres inn i Stendi.

Aleris i Danmark skal gå under navnet Altiden. Ambeas virksomhet i Sverige fortsetter under navnene Vardaga og Nytida, som erstattet Carema-navnet etter skandalene for syv år siden.

Nye Ambea blir markedsledende i Norge, Sverige og Danmark. Det er større enn noe tidligere innenfor pleie, omsorg og velferd i Norden.

To av USAs rikeste kaster seg inn i kampen om norske velferdskroner

Eies av papirselskap i skatteparadis

Eierne sitter på store verdier, og gjennom Ambea-konsernet venter de solide avkastninger finansiert av norske skattebetalere.

Fagbladet presenterte morselskapet like før jul. Det heter Actor S.C.A. som er et papirselskap med kontor i Luxembourg. Sist tilgjengelige regnskap som Fagbladet har fått tilgang til, viser et driftsoverskudd på mer enn to milliarder, men lite gikk tilbake til fellesskapet – ikke mer enn 22.000 svenske kroner.

Til tross for milliardomsetning har Actor S.C.A. verken offentlig kjent ledelse, telefon eller mailadresse, kun den fysiske kontoradressen i skatteparadiset. Også eierskap holdes hemmelig, med unntak av de to majoritetseierne; amerikanske KKR og risikofondet Triton Partners. De to fondene eier 50,1 prosent av konsernet.

Disse eierne er:

KKR: Oppkjøpsfond eid av to av USAs mest suksessfulle forretningsmenn, Henry Kravis og George Roberts. De er henholdsvis USAs 105. og 109. rikeste menn. Begge er blant de 200 rikeste i verden.

Triton partners: Ansett som et av Europas mest suksessfulle risikofond. Har investert i 38 selskaper innen helse og omsorg med til sammen 85.000 ansatte.

Triton-fondene har hatt fra 20 til 61 prosent årlige avkastninger. Ifølge London-avisen Financial News er målet for dagens Triton-fond – det fjerde i rekken – en årlig avkastning på 30 prosent.

Begge er såkalte private equity-fond, fond som investerer utenfor børsen og som ofte har både høy risiko og høye avkastninger.

Saken fortsetter under bildet.

MEDIESKY: Peder Pråhl er direktør og en av grunnleggerne bak det suksessfulle risikofondet Triton. Han er berømt som et mediesky geni i finansverden. Bildet som Triton har lagt ut av sjefen, er ett av ytterst få som finnes offentlig tilgjengelig av sjefen.

MEDIESKY: Peder Pråhl er direktør og en av grunnleggerne bak det suksessfulle risikofondet Triton. Han er berømt som et mediesky geni i finansverden. Bildet som Triton har lagt ut av sjefen, er ett av ytterst få som finnes offentlig tilgjengelig av sjefen.

Triton

Begravde Carema-navnet

Triton og KKR kjøpte seg inn i det svenske omsorgsmarkedet for åtte år siden. Det var mens Ambea fortsatt opererte under navnet Carema. Like etter oppkjøpet sprakk Carema-skandalen i Sverige, med en lang rekke avisoppslag om alt fra spareplaner der de eldres bleier ble veiet før de kunne byttes til hemmelige bonusprogram for ledere.

Siden har eierne gjort grep. Carema-navnet ble begravet, og byttet ut med navnene Nytida og Vardager. De kritiserte bonusprogrammene ble endret.

Ifølge Tritons grunnlegger og administrerende direktør, Peder Pråhl, ble Carema-skandalen en vekker, ifølge Financial News. Fondet skal ha stagnert under den massive negative omtalen av Carema.

Velkommen Aleris

Ambeas administrerende direktør Fredrik Gren har beskrevet oppkjøpet av Aleris som en drømmeinvestering, et konsern de har ønsket seg i flere år.

– Vi er glade for endelig å kunne ønske Ambea velkommen. Sammen blir vi det ledende omsorgsselskap i Norge. Sverige og Danmark. Det gir oss muligheter til synergier, samordnede innkjøp og ikke minst utveksling av erfaring, sier Gren i en pressemelding.

Pusset opp for 65 millioner

Eierfondet Triton partners har høye forventninger til avkastning i de nordiske landenes omsorgsmarked. Ifølge Financial News forventes en årlig avkastning på 30 prosent på Triton III, som er det fjerde i rekken av risikokapitalfond og ble etablert i 2013. Det første Triton-fondet ble etablert i 1999.

Grunnleggeren Peder Pråhl blir nærmest genierklært i finanskretser med avkastninger langt over normalen på de tidligere fondene.

Pråhl er kjent som ytterst mediesky, men ble omtalt av Aftonbladet da han pusset opp en av Stockholms største leiligheter for 65 millioner kroner samtidig som Carema var rammet av skandaler i kjølvannet av innsparinger.

Familien bor i Stockholm, selv har han hjemmeadresse i London, kontor i Frankfurt, men har også en øy i Stockholms skjærgård til bruk under hjemmebesøk.

Ble store og kjøpt opp

Aleris Ungplan & BOI ble betraktet som et stort konsern innen barnevern, psykisk omsorg og rusomsorg i Norge. Etter oppkjøp av syv selskaper de siste åra, som igjen hadde overtatt til sammen åtte selskaper, hadde konsernet nesten to milliarder i omsetning og mer enn 3.000 ansatte.

Et av de oppkjøpte selskapene var Ungplan AS, som ble grunnlagt av Aleris-direktør Sandøy, som nå blir områdesjef for Stendi.

Aleris omsorg selger tjenester innen eldreomsorg, og omsatte i 2017 for en halv milliard kroner.

Knapt noe i skatt

Det nye Ambea omsetter for 10,6 milliarder svenske kroner, hvorav 4,7 milliarder kroner kommer fra Aleris (tall fra 1. juli 2018).

Nær alt er salg av tjenester til det offentlige, finansiert av skattebetalernes penger.

Eierfondet Triton er i dag verdt 12,7 milliarder euro, eller 129 milliarder kroner. Til sammenligning så var totalt beløp på Norges statsbudsjett for helse- og omsorgssektoren i Norge på 198 milliarder kroner i fjor.

Wall street på plass

KKR er berømte på Wall Street og et av verdens ledende investorselskap. På toppen sitter Henry Kravis og George Roberts, to av USAs mest vellykkede forretningsmenn. De er begge blant de 200 rikeste i verden.

KKR har filialer over hele verden.

Triton ble grunnlagt av svenskene Bjørn Nilsson og Peder Pråhl. Fondene deres investerer innenfor en rekke områder utenfor børs. De kastet seg inn i omsorgsmarkedet i år 2003.

22.01.2019
10:52
10.04.2019 20:37