Har du blitt straffet av arbeidsgiver for noe du har sagt eller skrevet? Slik kan du klage
Har du ikke fått flere vakter etter at du la ut et kritisk innlegg på sosiale medier? Her er sivilombud Hanne Harlems råd.
Du kan sende en klage til sivilombud Hanne Harlem dersom du føler at du blir straffet av arbeidsgiver for ytringer du har kommet med.
Sivilombudet
simen@lomedia.no
Alle offentlig ansatte som opplever at de blir straffet av arbeidsgiver for å ha ytret seg offentlig, kan klage til Sivilombudet – eller Stortingets ombud for kontroll med forvaltning. Her svarer sivilombud Hanne Harlem på hvordan du går fram når du skal klage:
Hva skal en ansatt gjøre hvis vedkommende har blitt straffet av arbeidsgiver for å ha kommet med uttalelser?
– Send en klage til Sivilombudet. Du finner et klageskjema på nettsiden vår. Legg ved det du har av dokumentasjon. Hvis du har skrevet et innlegg på sosiale medier, og fått en merknad i personalmappa, kan Sivilombudet innhente dokumenter hvis du ikke får tilgang på det.
Hva slags dokumentasjon bør man legge ved klagen?
– Du må dokumentere så godt du kan. Har du ikke fått flere vakter etter et kritisk innlegg? Legg ved timelister for de månedene du hadde vakter. Gjennomgående prioriterer vi slike saker.
Hva gjør dere med klagene som kommer til dere?
– Vi vurderer om det er noe vi skal gå videre med eller ikke. Det vil være en samlet vurdering på om det lar seg dokumentere, og får fram fakta om at du har fått sanksjoner på grunn av en ytring. Vitneavhør driver vi ikke med. Hvis vi umiddelbart tenker at dette høres rart ut, henter vi gjerne inn dokumenter fra offentlige myndigheter hvor klager jobber – om det er stat eller kommune.
Hva skjer hvis dere mener en arbeidsgiver har brutt ytringsfriheten?
– Hvis vi på bakgrunn av informasjonen ser at det er et tydelig brudd, sender vi et undersøkelsesbrev til arbeidsgiver hvor vi spør om hvordan de vurderte situasjonen. Etter det ender vi med en konklusjon, hvor vi for eksempel ber kommunen vurdere advarselen på nytt, eller ber kommunen trekke advarselen. Da ber vi om at kommunen svarer innen to uker.
Hva skjer hvis ikke arbeidsgiver følger Sivilombudets anbefaling?
– Da sender vi et nytt brev og viser til at Stortinget ber om at arbeidsgivere følger våre vurderinger. I noen tilfeller kan vi skrive at hvis kommunen opprettholder sitt standpunkt, kan vi vurdere å anbefale klager å gå til søksmål.
Sivilombudet
Alle offentlig ansatte som opplever at de blir straffet av arbeidsgiver for å ha ytret seg offentlig, kan klage til Sivilombudet – eller Stortingets ombud for kontroll med forvaltning.
Sivilombudet skal føre kontroll med den offentlige forvaltningen for å hindre at det øves urett mot den enkelte, og for å bidra til at forvaltningen respekterer og sikrer menneskerettighetene.
Flere saker
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin
Dette kan du gjøre når kollegaen tjener mer
Anders Fjeld og Anne-Eilen Temte jobber som rådgivere i Brukerombudet i Fredrikstad. Når ombudet nå kutter fra 3,6 årsverk til 1, må de inn i andre stillinger i kommunen.
Privat
De skal bevare innbyggernes rettigheter. Nå vil kommunen kutte i tilbudet
– Lønna begynner å bli akseptabel. Det nærmer seg noe å leve av, mener Ingunn Akse.
Helge Skodvin
Nå tjener vernepleier Ingunn det samme som sykepleierne
Det er ikke alle som får den hjelpen de trenger fra lederen sin etter at de har vært sykmeldt, ifølge Hans Christoffer Aargaard Terjesen som er forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning på OsloMet.
OsloMet og Alexander Grey/Unsplash
Mange ledere famler i blinde om sykefravær, ifølge forsker
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
– Jeg håper mange av FOs medlemmer melder seg, slik at vi får gode bidrag fra både praksisfeltet og de akademiske miljøene, sier Ole Henrik Kråkenes.
Skjalg Bøhmer Vold
Sosialarbeidere fra hele Europa kommer til Oslo: – Største i Norge noen gang
Sivilombudet
Alle offentlig ansatte som opplever at de blir straffet av arbeidsgiver for å ha ytret seg offentlig, kan klage til Sivilombudet – eller Stortingets ombud for kontroll med forvaltning.
Sivilombudet skal føre kontroll med den offentlige forvaltningen for å hindre at det øves urett mot den enkelte, og for å bidra til at forvaltningen respekterer og sikrer menneskerettighetene.