Har du blitt straffet av arbeidsgiver for noe du har sagt eller skrevet? Slik kan du klage
Har du ikke fått flere vakter etter at du la ut et kritisk innlegg på sosiale medier? Her er sivilombud Hanne Harlems råd.
Du kan sende en klage til sivilombud Hanne Harlem dersom du føler at du blir straffet av arbeidsgiver for ytringer du har kommet med.
Sivilombudet
simen@lomedia.no
Alle offentlig ansatte som opplever at de blir straffet av arbeidsgiver for å ha ytret seg offentlig, kan klage til Sivilombudet – eller Stortingets ombud for kontroll med forvaltning. Her svarer sivilombud Hanne Harlem på hvordan du går fram når du skal klage:
Hva skal en ansatt gjøre hvis vedkommende har blitt straffet av arbeidsgiver for å ha kommet med uttalelser?
– Send en klage til Sivilombudet. Du finner et klageskjema på nettsiden vår. Legg ved det du har av dokumentasjon. Hvis du har skrevet et innlegg på sosiale medier, og fått en merknad i personalmappa, kan Sivilombudet innhente dokumenter hvis du ikke får tilgang på det.
Hva slags dokumentasjon bør man legge ved klagen?
– Du må dokumentere så godt du kan. Har du ikke fått flere vakter etter et kritisk innlegg? Legg ved timelister for de månedene du hadde vakter. Gjennomgående prioriterer vi slike saker.
Hva gjør dere med klagene som kommer til dere?
– Vi vurderer om det er noe vi skal gå videre med eller ikke. Det vil være en samlet vurdering på om det lar seg dokumentere, og får fram fakta om at du har fått sanksjoner på grunn av en ytring. Vitneavhør driver vi ikke med. Hvis vi umiddelbart tenker at dette høres rart ut, henter vi gjerne inn dokumenter fra offentlige myndigheter hvor klager jobber – om det er stat eller kommune.
Hva skjer hvis dere mener en arbeidsgiver har brutt ytringsfriheten?
– Hvis vi på bakgrunn av informasjonen ser at det er et tydelig brudd, sender vi et undersøkelsesbrev til arbeidsgiver hvor vi spør om hvordan de vurderte situasjonen. Etter det ender vi med en konklusjon, hvor vi for eksempel ber kommunen vurdere advarselen på nytt, eller ber kommunen trekke advarselen. Da ber vi om at kommunen svarer innen to uker.
Hva skjer hvis ikke arbeidsgiver følger Sivilombudets anbefaling?
– Da sender vi et nytt brev og viser til at Stortinget ber om at arbeidsgivere følger våre vurderinger. I noen tilfeller kan vi skrive at hvis kommunen opprettholder sitt standpunkt, kan vi vurdere å anbefale klager å gå til søksmål.
Sivilombudet
Alle offentlig ansatte som opplever at de blir straffet av arbeidsgiver for å ha ytret seg offentlig, kan klage til Sivilombudet – eller Stortingets ombud for kontroll med forvaltning.
Sivilombudet skal føre kontroll med den offentlige forvaltningen for å hindre at det øves urett mot den enkelte, og for å bidra til at forvaltningen respekterer og sikrer menneskerettighetene.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad
Hva kan du gjøre med feriedagene du har til overs ved nyttår?
Sivilombudet
Alle offentlig ansatte som opplever at de blir straffet av arbeidsgiver for å ha ytret seg offentlig, kan klage til Sivilombudet – eller Stortingets ombud for kontroll med forvaltning.
Sivilombudet skal føre kontroll med den offentlige forvaltningen for å hindre at det øves urett mot den enkelte, og for å bidra til at forvaltningen respekterer og sikrer menneskerettighetene.