Jobber du med utviklingshemmede? Da bør du sjekke ut denne appen
– Årsaken til at mange mennesker med utviklingshemming ikke aktiviseres, handler ofte om manglende informasjon, sier spesialpedagog Katrine Oreld.
Kristin M. Johansen
hanna@lomedia.no
Det ville hun og ektemannen Eirik Dahl gjøre noe med. Nå har de laget appen Aktiv Fritid. Målet er at mennesker med nedsatt funksjonsevne skal få den informasjonen de trenger for å kunne delta i ulike aktiviteter. Appen gjør det også enklere for de menneskene som jobber med utviklingshemmede å finne tilrettelagte aktiviteter i nærområdet.
Fleksibel
Til nå har fem kommuner inngått avtale med Smart Cognition, selskapet som står bak appen. Og tre nye står for tur. I selskapet jobber ekteparet Dahl og Oreld. De har selv en datter med utviklingshemming som bruker appen i hverdagen. Det var mye på grunn av henne at de to startet selskapet.
Kommunene som er med på samarbeidet, betaler en sum per innbygger og så legges alle tilrettelagte aktiviteter for utviklingshemmede i nærområdet inn i appen. Inne i appen kan du velge sted, hvilken type aktivitet du er interessert i, alder, makspris og hvilken tilrettelegging som trengs.
– Du skal kunne være fri til å bestemme hva du vil være med på. Men for å få den valgfriheten, må du få en oversikt og informasjon om hva du kan velge mellom, sier Oreld.
Slik fungerer det
Se for deg at du jobber med personer med nedsatt funksjonsevne i Hamar. Du vil gjerne få med ei av dem du har ansvaret for på en aktivitet.
• Hun er 15 år.
• Hun er utviklingshemmet.
• Dere har ikke så god råd, så aktiviteten bør være gratis.
Alt dette kan du huke av for i appen.
Et av alternativene du da får opp er løpesykkel. Du får vite hvor og når det arrangeres, hva det går ut på og hvem du skal kontakte.
For å gjøre aktivitetene tilgjengelig for alle, kan du enten høre beskrivelsen bli lest opp ved å trykke på øret eller du kan trykke på snakkearket. Dette kan den ansatte også printe ut og ha med, da hvert snakkeark er laget for den spesifikke aktiviteten.
– Når du vet hva du skal, blir du trygg. Trygghet og deltakelse hører sammen. Det handler om forutsigbarhet, sier Oreld og legger til:
– Vi kan sjekke ut hva vi vil gjøre på nettet, men det kan ikke nødvendigvis personer med nedsatt funksjonsevne. Derfor gir vi dem et verktøy som kan inspirere dem til å delta.
Håper på flere kommuner
Nå håper Oreld at de kommunene som har inngått en avtale blir flinkere til å informere innbyggerne om at appen finnes. Og så håper hun enda flere kommuner ønsker å bruke appen.
OBS: Det er ikke alle stedene som listes opp i appen som tilbyr aktiviteter. Du finnes raskt ut om det finnes et tilbud i din kommune ved å søke opp stedet og hva det må tilrettelegges for. n
Flere saker
Rektor Harald Eidsaa synes det er rart at politiet skal få så mye penger, mens skolen og forebyggende tiltak skal få så lite i statsbudsjettet.
Simen Aker Grimsrud
Regjeringens «gjengpakke» gir langt mer penger til politi enn skole: – Alt er snudd på hodet
Siden sosionomen begynte med gatekunst under pandemien har han skjult seg bak kunstnernavnet Tøddel. Helt til nå...
Hanna Skotheim
I mange år visste ingen hvem han var. Så kom drapstruslene
Wenche Rudsengen (t.v.) og Aina Rype håper politikerne snur og lar gatelaget forbli som i dag.
Hanna Skotheim
I mars ble Aina og Wenche årets sosialarbeidere. Nå kan de miste jobben
Det er over et år siden Sortlandshjelpa starta opp, men logoen er relativt fersk. Sosionom Bjørn Pedersen, enhetsleder Olav Fenes, barnevernspedagog Heidi Margrethe Gabrielsen, vernepleier Cecilie Starheim og sosionom Frida Hansine Gundersen er blant de ansatte i tilbudet.
Hanna Skotheim
Før hadde de 120 på venteliste. Nå har de null
Simen Aker Grimsrud
Siri (52) kunne vært ufør, men jobber for fullt: – Jeg ble lytta til
Tone Risvoll Kvernes og Hanne Thorberg har ledet Kongsberg barnevernstjeneste sammen i flere år.
Simen Aker Grimsrud