Sommerjakta er i gang

– Jeg føler meg som kveg som jages rundt på en cowboyranch, forteller «Jon». Hårreisende av byrådet å tillate privat borgervern for å bli kvitt narkomane, mener fylkessekretær i FO Oslo, Svein Woldsund.
03.07.2008
13:11
16.12.2013 05:59

edv@lomedia.no

Ei krykke står lent mot veggen i trappa ned til t-banen på Jernbanetorget i Oslo. Foran er en vanndam som holder på å tørke inn. Trappa ble spylt rein for kort tid siden. Det er så vidt det er igjen noen tyggisrester inntil rekkverkene. Til vanlig møter en på folk stående i trappa, men ikke i dag. Tre solide securitas-vakter passerer på vei ned til Narvesen, hvor de spør om det går bra her.

Kjøpesenteret Byporten er bygd opp oppå t-banestasjonen. Den siste uka har eiendomsselskapet betalt vakter for å høytrykkspyle trappa ned til t-banen og «langtrappa» som strekker seg fra restauranten Egon bort til klokketårnet. Slik hindres folk effektivt fra å sette seg ned og hindre adkomst til senteret, som det heter.

– Vi har blitt en klikk her, sier Jon. – Vi kommer hit for å slappe av og prate med folk.

Ifølge Jon kommer ingen til Jernbanetorget for å ta stoff eller selge. Det gjør de andre steder, hvor det er lengre mellom overvåkningskameraer og vakter. Det er like vanskelig å se hvilket grunnlag de privat ansatte vaktene har for å fjerne folk fra ei offentlig eid t-banetrapp.

Nedverdigende

Eiendomsselskapet KLP ville ikke presisere overfor Aften i går om de med folk mener narkomane eller andre borgere. Under klokketårnet ute på Jernbanetorget står fem slike folk.

– Vekterne har blitt helt gærne i det siste. Dette er nedverdigende, sier «Lars Petter», som er på metadon. – De spyler spesielt denne langtrappa og trappa ned til t-banen for å fjerne oss derfra.

I det siste har kameratene merket opptrappingen. – De pleier å bli hissige når turistsesongen kommer. Da skal de ha vekk søpla.

Selvtekt

– Dette er rystende, sier fylkessekretær i FO Oslo, Svein Woldsund.

– Det er jo åpenbart at dette handler om noe annet enn renhold i vanlig forstand. Det er hårreisende at byrådet tillater private interesser slik selvtekt.

– De narkomane er noe en åpenbart vil gjemme bort, men problemet forsvinner ikke av den grunn.

Strategisk plassert

På toppen av trappa ned til Østbanehallen står to unge vakter med trøyer fra et privat selskap. Utenfor Byporten har tre blåkledde fra Securitas plassert seg. Innimellom kommer to enheter fra politiets sykkelpatrulje. De ber en som sitter med en halvferdig Ringnes om å flytte seg. Mannen knyter igjen plastposen sin og hinker ned trappene.

– Det er så mange selskap at vi mister oversikten, kommenterer én. – De virker litt greiere de gule, hva heter de igjen... Hafslund.

«Lars» forteller han har vanket i miljøet siden midten av 1970-tallet. Handa leker med et nøkkelkort fra YIT Security som han har funnet og festet i jakka. En kvinne med koffert triller den over noen glasskår, og Lars er borte og plukker dem opp med det samme. Det er få her på hans alder.

– De har holdt på siden forrige uke. På det meste har de spylt langtrappa hvert tiende minutt. Det er ikke på grunn av skitten.

Han er lei av å bli jaget, spesielt nå som han er på sitt fjerde metadonprogram og holder på å tvinges over på Subutex. – Vi har vært på Egertorget, Karl Johan, Kirkeristen, Nisseberget (Slottsparken), Plata. Nå jager de oss fra Jernbanetorget.

– Vi rekker en runde til før vi legger på lokket, vel, ler en jevngammel type med caps.

– Kan vi ikke få operaen, så kan vi sitte der ute isteden, tipser en annen.

03.07.2008
13:11
16.12.2013 05:59