Satser på politikerne
Rusinstitusjonen Phoenix Haga tapte i tingretten, der de ville få stoppet anbudsrunden de hadde tapt. Nå håper institusjonen politiske tilleggsbevilgninger skal kunne sikre videre drift.
Saken oppsummert
- Vi anket saken umiddelbart til lagmannsretten, men de nye kontraktene med de andre aktørene ble underskrevet dagen etterpå. Så da er vel anbudsrunden over, sier direktør Terje Turøy til Fontene.
Og anken ble avvist av Eidsivating lagmannsrett med nettopp den begrunnelsen.
- Nå jobber vi først og fremst politisk fram mot statsbudsjettet, forteller Turøy.
Langtidsbehandling
Phoenix Haga på Mysen har drevet langtidsbehandling innen rusomsorg i 22 år. I vår mistet man kontrakten med Helse Sør-Øst, som har disponert 28 plasser ved institusjonen. I stedet fikk Frelsesarmeen kontrakt for å bygge opp et nytt tilbud på Fetsund.
Phoenix Haga klaget på avgjørelsen, og prøvde å få en midlertidig forføyning i Hamar Tingrett. Det ble avvist av retten 7. juli. Dagen etter skrev Helse Sør-Øst under de nye kontraktene, ifølge foretaket etter vanlig praksis:
«Vi mener også det er riktig å undertegne avtaler med tanke på å få avklart situasjonen for de 11 institusjonene som har fått nye avtaler og venter på å komme i gang,» uttalte Stig Grydeland, direktør for eksterne helsetjenester i Helse Sør-Øst, til Moss Avis.
Protester
Den varslede nedleggelsen har medført sterke reaksjoner, blant annet et protesttog med brukere og pårørende på Karl Johan i Oslo i juni.
Direktør Turøy forteller at Phoenix Hage og Helse Sør-Øst skal ha et møte om avviklingen, men behandlingen for de 28 som allerede er inne på Helse Sør-Østs plasser uansett skal fullføres.
Og så fortsetter den politiske påvirkningskampen.
- Avgjørelsen vi uansett føre til nedleggelse av langtidsplasser. Jeg tror ikke dagens regjering vil legge ned plasser. Og dette bør også være en god sak for opposisjonen, sier Turøy.
Flere saker
Hanna Skotheim
– Jeg vet mye om hva som fungerer og ikke fungerer i velferdsstaten
Barnevernsarbeidere i Østfold øver på scenarioer for å bli bedre i yrket. Camilla Galstad spiller rusa mor.
Anne M. Odland
Camilla spiller rusa mor: – Rollespill gjør oss bedre
Da Bredtveit høysikkerhetsavdeling ble stengt, flyttet 30 kvinner hit til Ullersmo fengsel.
Gorm Kallestad/NTB
Flere slår alarm om kvinner i fengsel: – Vi er understimulerte og nedprioriterte
Kvinnen på bildet er medlem av urfolksorganisasjonen CPK som arbeider for å beskytte urfolks rettigheter mot selskaper som driver med skogbruk, vannkraft og gruvedrift.
Hanna Skotheim
– Vi eksisterer ikke i dette rasistiske systemet
Berit Jacobsen er leder i Norsk barnevernlederforening. Hun mener det ikke nødvendigvis er mindre krevende å jobbe i en liten barnevernstjeneste.
Fartein Rudjord
Skal ledere i små barnevernstjenester tjene minst?
Brian Cliff Olguin