JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PÅ MOBIL: Vilde (17) og Maria (22)  har en app på telefonen som viser hvor geochacene er lagt ut.

PÅ MOBIL: Vilde (17) og Maria (22) har en app på telefonen som viser hvor geochacene er lagt ut.

Sondre Transeth

Vilde og Maria blir mer sosiale med apper på mobil

Kompisgruppa i Risør lærer seg å bruke ny teknologi og blir mer selvstendige i hverdagen. Nå jakter de på geocach og tar kontakt på Facetime og Snap.
2018062710534420230821171436

Hilde Elise (31) holder mobilen foran seg på stien og forteller resten av gjengen at de bare er 37 meter unna geocachen de leter etter. App-en på telefonen viser et gult symbol der geocachen er. De andre jentene følger etter, Sol (16), Vilde (17), Inga (25) og Maria (22), men de blir distrahert på veien, for Maria finner noe annet.

PÅ STIEN: Hilde Elise (t.v) og Sol leder an i jakten på geocacher.

PÅ STIEN: Hilde Elise (t.v) og Sol leder an i jakten på geocacher.

Sondre Transeth

«Å, en marihøne», sier hun og bøyer seg ned for å ta den i hånda. Hilde Elise fortsetter å lete på knausen overfor Risør sentrum. «Under» er hintet, sier hun til gjengen. Og jammen, under den fargerike benken klarer de å finne cachen, like liten som en magnet.

– Dette er en kjempegøy gruppe, utbryter Vilde.

Etter avtale med habiliteringstjenesten i Risør benytter vi fornavn på jentene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KART: Appen viser hvor geochacene er lagt ut.

KART: Appen viser hvor geochacene er lagt ut.

Sondre Transeth

• Leste du denne? Petter er utviklingshemmet og blir friere under tvang

Lærer å mestre teknologi

De syv jentene møtes en gang i måneden. Det er enhet for habilitering i Risør kommune som samler dem. Det siste året har gruppa vært med i et prosjekt for å prøve ut velferdsteknologi på fritida, og nå har de fått tilskudd fra Helsedirektoratet til et nytt prosjekt. Velferdsteknologien de har testet ut er helt vanlige produkter som kan kjøpes i butikk: Playstation, aktivitetsklokke, skritt-teller, GPS-klokke, pianomatte, apper, undervannskamera.

– Jeg hadde ikke hørt om velferdsteknologi før, men vi fikk vite hva det er. Jeg jobber på et dagsenter med å servere lunsj til eldre, så jeg vet i alle fall hva velferd er, sier Inga.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VERNEPLEIER: Hilde Austenå Nilsen har ansvar for støttekontakt-tjenesten i Risør.

VERNEPLEIER: Hilde Austenå Nilsen har ansvar for støttekontakt-tjenesten i Risør.

Sondre Transeth

Vernepleier Hilde Austenå Nilsen har ansvar for støttekontakt-tjenesten i Risør og er med på å drive både gruppa og prosjektet. Hun sier de har gode erfaringer med at denne kompisgruppa prøver teknologi.

– Teknologiutviklingen går raskt og behovet for å kunne bruke det i hverdagen kommer til å bli viktig fremover. Det er viktig at utviklingshemmede lærer å beherske det. Da kan de oppleve å bli mer selvstendige og sosiale i hverdagen, sier hun.

Hver uke fødes barn med livslang sykdom, men bare én nyfødtavdeling i Norge har vernepleier

Gøy å være sammen

Ved den fargerike benken på knausen over Risør sentrum flokker jentene seg rundt Vilde som åpner «cachen». Inni er det en rull med en tynn papirstrimmel som de kan skrive navnet sitt på. Så legger de den lille boksen tilbake, og Hilde Elise spør om de skal finne en til? Det er 490 meter til neste.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

JEG FANT: Vilde stråler opp når hun finner geocachen under benken.

JEG FANT: Vilde stråler opp når hun finner geocachen under benken.

Sondre Transeth

– Ja, jeg har lyst å finne en geocach med en skatt, sier Sol.

Hilde Elise synes ikke det er så viktig å finne barbie-ting og glansbilder i boksen, siden hun er 31 år, men synes det er gøy å finne fram. Hun loser gjengen videre, over stokk og stein, røtter og mose. De snakker om interesser og hva de holder på med i hverdagen.

– Det gøyeste med gruppa er å være sammen. Jeg slipper å sitte hjemme og se TV og se TV og se TV, sier Hilde Elise.

Hun går med raske skritt, og de andre følger andpustne etter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

RISØRFLEKKEN: På knausen over Risør leter jentene etter en skatt. Inga og Hilde Elise øverst, deretter Vilde, Maria og Sol.

RISØRFLEKKEN: På knausen over Risør leter jentene etter en skatt. Inga og Hilde Elise øverst, deretter Vilde, Maria og Sol.

Sondre Transeth

En bedre fritid?

Risør kommune er opptatt av at alle barn og unge med utviklingshemming skal få mulighet til å delta i fritidsaktiviteter. Både foreldre, støttekontakter, avlastere og brukere har vært med, og de har hatt flere felles samlinger.

– Å venne seg til å være ute med andre ungdommer og ha et sosialt liv er veldig viktig for denne brukergruppen. Vi ville også finne ut om aktiviteter som er vanlig blant barn og ungdom er egnet for vår målgruppe, sier Austenå Nilsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FRITID: Barn og ungdom med utviklingshemming er mindre sammen med andre jevnaldrende på fritiden. Det har Risør kommune gjort noe med.

FRITID: Barn og ungdom med utviklingshemming er mindre sammen med andre jevnaldrende på fritiden. Det har Risør kommune gjort noe med.

Sondre Transeth

– Har de fått en bedre fritid?

– Det er jo vanskelig å måle. Men nesten alle vi spurte ville være med i prosjektet. Og nå ser vi at ungdommene i gruppa tar kontakt med hverandre på Facetime og Snap, sier hun.

Dype grotter og slanger

Gjengen har kommet frem til en bratt steinrøys. Ifølge appen skal geocachen være gjemt under en stor stein i skråningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SAMARBEID: Hilse Elise og Sol leter i steinura.

SAMARBEID: Hilse Elise og Sol leter i steinura.

Sondre Transeth

– Ok! Her kommer fjellgeita, sier Hilde Elise og hopper fra stein til stein.

Vilde og Sol leter iherdig. Hilde Elise sier hun synes boksene noen ganger legges på farlige steder.

– Det hender man må inn i dype grotter eller opp på tak, og noen ganger må man stikke henda inn i huler og ned i bakken, og hvem vet hva som er der?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LETE, LETE: Alle leter iherdig etter den utlagte geochacen.

LETE, LETE: Alle leter iherdig etter den utlagte geochacen.

Sondre Transeth

– Slanger? spør Sol forsiktig.

Da roper Maria. Og alle snur seg og tror hun har funnet boksen.

– Nei, nei, det er bare hundebæsj og en ødelagt blomsterpotte.

anne@lomedia.no

Fikk du med deg denne? Maria og André flyttet på institusjon ti minutter unna hjemmet

Else Karin går glipp av 58 700 kroner for master

Geocaching?

Kan sammenlignes med orientering, men man finner fram ved hjelp av GPS i stedet for kart og kompass.

Man leter etter poster, kalt «cacher». Det uttales kæsj på norsk. Informasjon om dem ligger på geocaching.com.

Velferdsteknologi

Er hjelpemidler for sosial kontakt og trygghet i hverdagen og som kan gjøre folk mer selvhjulpne.

Eksempel på velferdsteknologi er en ferdig skrevet SMS, apper, alarmer, GPS, nettbrett, Playstation.

På fritek.no kan du se flere eksempler på teknologier som prøves ut.

Det gøyeste med gruppa er å være sammen. Jeg slipper å sitte hjemme og se TV og se TV og se TV

Hilde Elise

{"405966":{"type":"m","url":"/image-3.405966.46f93b99fe","cap":"RISØRFLEKKEN: På knausen over Risør leter jentene etter en skatt. Inga og Hilde Elise øverst, deretter Vilde, Maria og Sol. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"405967":{"type":"m","url":"/image-3.405967.4909339624","cap":"VERNEPLEIER: Hilde Austenå Nilsen har ansvar for støttekontakt-tjenesten i Risør.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"405970":{"type":"m","url":"/image-3.405970.1ea14a4674","cap":"LETE, LETE: Alle leter iherdig etter den utlagte geochacen. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"405971":{"type":"m","url":"/image-3.405971.28a1ba9ca5","cap":"SAMARBEID: Hilse Elise og Sol leter i steinura. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"405972":{"type":"m","url":"/image-3.405972.a5c456522f","cap":"KART: Appen viser hvor geochacene er lagt ut. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"405973":{"type":"m","url":"/image-3.405973.8ca8314c0f","cap":"PÅ STIEN: Hilde Elise (t.v) og Sol leder an i jakten på geocacher. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"405975":{"type":"m","url":"/image-3.405975.5ae0eb90ba","cap":"FRITID: Barn og ungdom med utviklingshemming er mindre sammen med andre jevnaldrende på fritiden. Det har Risør kommune gjort noe med. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"405977":{"type":"m","url":"/image-3.405977.364d6807ee","cap":"JEG FANT: Vilde stråler opp når hun finner geocachen under benken. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f1","title":"Geocaching? ","closed":true,"place":"– Dette er en kjempegøy gruppe, utbryter"},{"type":"f1","title":"Velferdsteknologi ","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}