JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Skal kommunen inspirere ansatte til å utvikle seg faglig, må man få betalt for det, mener vernepleier Marte Bogstad.

Skal kommunen inspirere ansatte til å utvikle seg faglig, må man få betalt for det, mener vernepleier Marte Bogstad.

Simen Aker Grimsrud

Lønnsoppgjøret i Oslo kommune:

Vernepleier Marte tar videreutdanning som skal gi brukerne et bedre tilbud. Men hun vet ikke om det vil gi utslag på lønna

– Jeg håper vi ansatte får betalt for den kompetansen vi har, sier Marte Bogstad.
23.05.2022
13:56
23.05.2022 13:56

simen@lomedia.no

Marte Bogstad har i flere år jobbet med rusavhengige på Vestli ressurssenter i Oslo. 34-åringen har lenge ønsket å ta en videreutdanning i faget rus og avhengighet, men det å sette seg på skolebenken kan være dårlig nytt for lommeboka hvis du jobber i Oslo kommune.

Det er nemlig ingen automatikk i at en videreutdanning gir deg lønnsøkning, slik det er for ansatte i spesialisthelsetjenesten.

– Jeg syns det er veldig urettferdig. Det bidrar ikke til kompetanseheving for ansatte. De som tar videreutdanning i dag, gjør det fordi de selv ønsker å utvide kompetansen. Videreutdanningen jeg tar er jo «spot on» for det jeg jobber med, sier Bogstad.

– Når en som har tatt en relevant videreutdanning på 60 studiepoeng tjener det samme som en med grunnutdanning, er det nok mange som tenker at det ikke er verdt det, og da får ikke kommunen kompetanseheving i tjenesten.

Selv kastet hun seg ut i det i høst. Det har kostet både økonomisk og tidsmessig. Bogstad er glad for at arbeidsgiver har gitt henne fri med lønn for å delta på samlinger. Hun fikk i tillegg et stipend som dekker deler av utgiftene.

– Men det er mye som må gjøres på kveldstid og i helger. Sjefen min har sagt at han ikke kan love at jeg vil gå opp i lønn.

Krever kompensasjon

Da kravene i årets lønnsoppgjør i Oslo kommune ble overlevert arbeidsgiver i april, var FO Oslo-leder Hanne Groseth tydelig på at ansatte i Norges største kommune må få uttelling for videreutdanning og mastergrad.

– Vi er opptatt av at våre medlemmer skal få kompensasjon for kompetansen de har. Mange av FOs medlemmer har etter- og videreutdanning, eller mastergrad, uten å få uttelling for det. Det ønsker vi at det skal være, sa Groseth rett før forhandlingene med kommunen startet.

Må levere krav individuelt

Men sånn er det altså ikke nå. Når siste eksamen er levert og bestått, må Bogstad be sin nærmeste leder om å legge inn et lønnskrav til HR-avdelingen i kommunen. Der må det argumenteres for hvorfor akkurat hun skal få litt mer å rutte med. Alle kravene leveres individuelt.

– Hvorfor valgte du å starte på en videreutdanning når det ikke er sikkert at du går opp i lønn?

– Jeg hadde lyst til å fordype meg i emnet. Det er fint med empiri og egne opplevelser, men jeg tenker at det er greit med mer kjøtt på beinet.

På vernepleierutdanningen lærte hun mye, men Bogstad forteller at det handler om mer generell kunnskap. På videreutdanningen hun nå tar, 60 studiepoeng, lærer hun mer om mekanismer rundt rus og avhengighet.

– Hvordan får du brukt det du lærer i jobben din?

– Jeg har lært mye om kritisk tenkning, og kan støtte meg mer på forskning og kunnskap, og ikke bare følelser. Jeg tenker det er bra for fagmiljøet at flere av oss tar videreutdanninger, og det er bra for brukerne. Jeg har lært mer om hvordan vi kan hjelpe dem som ønsker å komme ut av rusavhengighet til et bedre liv, sier Bogstad.

Faglig utvikling

Lønnsforhandlingene i Oslo kommune endte med brudd. Partene sto langt fra hverandre. Nå skal LO Kommune Oslo (som FO er en del av) og de andre arbeidstakerorganisasjonene møte arbeidsgiver til mekling hos Riksmekleren. Fristen for å komme til enighet er ved midnatt natt til tirsdag. Blir ikke partene enige, blir det streik i Oslo kommune.

– Jeg håper vi ansatte får betalt for den kompetansen vi har. Nå tjener vi i Oslo kommune riktignok ganske bra sammenlignet med spesialisthelsetjenesten, men det er en annen diskusjon. Skal kommunen inspirere ansatte til å utvikle seg faglig, må man få betalt for det, mener Bogstad.

Vernepleieren opplever at mange av de yngre kollegene tar videreutdanning og master. Det var også en av grunnene til at hun selv valgte å gjøre det.

– Det er et tøft arbeidsmarked, og skal man bli vurdert i konkurranse med andre til en annen stilling, tror jeg det er viktig å ha nok kompetanse. 

23.05.2022
13:56
23.05.2022 13:56