Lønnsoppgjøret i Oslo kommune: Krever uttelling for videreutdanning og master
– Vi er opptatt av at våre medlemmer skal få kompensasjon for kompetansen de har, sier Hanne Groseth, leder av Fellesorganisasjonen Oslo.
Hanne Groseth representerer FO i forhandlingene med Oslo kommune. Hun mener det er viktig at de som har etter- og videreutdanning eller master, får betalt for det.
Ole Palmstrøm
simen@lomedia.no
For to uker siden startet lønnsoppgjøret i kommunene (KS-området), og i dag fulgte Oslo kommune etter. Oslo er den eneste kommunen som er et eget tariffområde. Fellesorganisasjonen leverte i dag sine krav sammen med de andre LO-forbundene som har medlemmer i Oslo kommune.
LO Kommune Oslo består av Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO), Skolenes landsforbund (SL) og Creo – forbundet for kunst og kultur. Til sammen omfatter lønnsoppgjøret i hovedstaden ca. 18.000 LO-medlemmer.
Her er LO Kommune Oslos krav:
Et generelt kronetillegg gitt på lønnstabellen
Et økonomisk tillegg som gir reallønnsvekst for alle
Det settes ikke av penger til lokale forhandlinger
Etter- og videreutdanning skal gi uttelling i lønn
Oslo kommune skal fremme grønne alternativer for tjenestereiser og gjennomføring av møter over større avstander
Hjemmekontor reguleres i en sentral avtale
Vil ha uttelling for kompetanse
Hanne Groseth, leder av Fellesorganisasjonen (FO) Oslo, representerer FO i forhandlingene. Selv om FO kun har medlemmer med høyere utdanning, er hun opptatt av at alle skal få et lønnsløft i årets oppgjør.
– Forventningene våre er at det skal gis et generelt kronetillegg og at det gir reallønnsvekst for samtlige grupper i Oslo kommune, sier Groseth.
FO er opptatt av at hele laget skal med, og at ingen grupper skal prioriteres over andre. Men et krav vil flere av FOs medlemmer nyte godt av, hvis FO og LO Kommune Oslo får gjennomslag, ifølge Groseth.
– Vi er opptatt av at våre medlemmer skal få kompensasjon for kompetansen de har. Mange av FOs medlemmer har etter- og videreutdanning eller mastergrad, uten å få uttelling for det. Det krever vi at de får, sier Groseth.
Hun forklarer at FO ønsker et mer forutsigbart system som sikrer at det er automatikk i at ansatte får uttelling for kompetansen sin.
– Det er det ikke i Oslo kommune i dag. Ofte får man et personlig tillegg, men det er ikke slik at du har krav på det. Det ønsker vi at det skal være.
Vil regulere hjemmekontor
Et annet krav fra LO Kommune Oslo er at hjemmekontor reguleres på en bedre måte enn det er i dag.
– Vi må få det inn i en sentral avtale. Hjemmekontor praktiseres nok ulikt rundt omkring, og da er det bra å ha en avtale som sikrer de ansatte rettigheter.
– Er det noen spesielle grupper som bør prioriteres? Ansatte med 10 års ansiennitet i Oslo kommune får for eksempel lite uttelling for ansiennitet i forhold til KS-området.
– Vi har ikke kommet så langt i kravet ennå. Det skal overleveres flere dokumenter med krav de nærmeste ukene, sier Groseth.
Flere saker
– Det er krise at barnevernstjenesten ikke har kapasitet til å møte fast i U16 som skal stoppe kriminalitet, mener Jonny Røsbak Hanssen.
Marius Fiskum
Ungdomskriminalitet: – Det er absurd at barnevernet ikke er med
Hovedkravet for lønn er økt kjøpekraft for LOs medlemmer, ifølge leder Peggy Hessen Følsvik.
Brian Cliff Olguin
Snart får du en lønnsøkning. Her er LOs krav til lønnsoppgjøret 2025
Her ved Romerike Krisesenter har de testet ut felles botilbud for menn og kvinner siden 2022.
Hanna Skotheim
På dette krisesenteret har kvinner og menn bodd sammen i tre år. Se hvordan det gikk
Isak Arvola Kvammen, Marte Rowene Utby og Benjamin Salomonsen er klubbledere og mentorer i Tromsø.
Marius Fiskum
De blir betalt for å være kule storebrødre og søstre
Sosialarbeidere er kjent med at ungdom tar kontroll på hverandre med Snap.
Anne M. Odland
Kjærestevold: Unge krever at man skrur av snapkartet
Brian Cliff Olguin