JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret i Oslo kommune: Krever uttelling for videreutdanning og master

– Vi er opptatt av at våre medlemmer skal få kompensasjon for kompetansen de har, sier Hanne Groseth, leder av Fellesorganisasjonen Oslo.
Hanne Groseth representerer FO i forhandlingene med Oslo kommune. Hun mener det er viktig at de som har etter- og videreutdanning eller master, får betalt for det.

Hanne Groseth representerer FO i forhandlingene med Oslo kommune. Hun mener det er viktig at de som har etter- og videreutdanning eller master, får betalt for det.

Ole Palmstrøm

simen@lomedia.no

For to uker siden startet lønnsoppgjøret i kommunene (KS-området), og i dag fulgte Oslo kommune etter. Oslo er den eneste kommunen som er et eget tariffområde. Fellesorganisasjonen leverte i dag sine krav sammen med de andre LO-forbundene som har medlemmer i Oslo kommune.

LO Kommune Oslo består av Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO), Skolenes landsforbund (SL) og Creo – forbundet for kunst og kultur. Til sammen omfatter lønnsoppgjøret i hovedstaden ca. 18.000 LO-medlemmer.

Her er LO Kommune Oslos krav:

Et generelt kronetillegg gitt på lønnstabellen

Et økonomisk tillegg som gir reallønnsvekst for alle

Det settes ikke av penger til lokale forhandlinger

Etter- og videreutdanning skal gi uttelling i lønn

Oslo kommune skal fremme grønne alternativer for tjenestereiser og gjennomføring av møter over større avstander

Hjemmekontor reguleres i en sentral avtale

Vil ha uttelling for kompetanse

Hanne Groseth, leder av Fellesorganisasjonen (FO) Oslo, representerer FO i forhandlingene. Selv om FO kun har medlemmer med høyere utdanning, er hun opptatt av at alle skal få et lønnsløft i årets oppgjør.

– Forventningene våre er at det skal gis et generelt kronetillegg og at det gir reallønnsvekst for samtlige grupper i Oslo kommune, sier Groseth.

FO er opptatt av at hele laget skal med, og at ingen grupper skal prioriteres over andre. Men et krav vil flere av FOs medlemmer nyte godt av, hvis FO og LO Kommune Oslo får gjennomslag, ifølge Groseth.

– Vi er opptatt av at våre medlemmer skal få kompensasjon for kompetansen de har. Mange av FOs medlemmer har etter- og videreutdanning eller mastergrad, uten å få uttelling for det. Det krever vi at de får, sier Groseth.

Hun forklarer at FO ønsker et mer forutsigbart system som sikrer at det er automatikk i at ansatte får uttelling for kompetansen sin.

– Det er det ikke i Oslo kommune i dag. Ofte får man et personlig tillegg, men det er ikke slik at du har krav på det. Det ønsker vi at det skal være.

Vil regulere hjemmekontor

Et annet krav fra LO Kommune Oslo er at hjemmekontor reguleres på en bedre måte enn det er i dag.

– Vi må få det inn i en sentral avtale. Hjemmekontor praktiseres nok ulikt rundt omkring, og da er det bra å ha en avtale som sikrer de ansatte rettigheter.

– Er det noen spesielle grupper som bør prioriteres? Ansatte med 10 års ansiennitet i Oslo kommune får for eksempel lite uttelling for ansiennitet i forhold til KS-området.

– Vi har ikke kommet så langt i kravet ennå. Det skal overleveres flere dokumenter med krav de nærmeste ukene, sier Groseth.