JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Vernepleier Frank Glad har selv blitt truet med kniv gjentatte ganger. Han har også blitt kidnappet av personer han har hatt omsorg for.

Vernepleier Frank Glad har selv blitt truet med kniv gjentatte ganger. Han har også blitt kidnappet av personer han har hatt omsorg for.

Privat

Vernepleier: – Å ha folk på jobb som ikke mestrer jobben er et overgrep mot kollegaer og bruker

Er rammebetingelsene på plass, bør ansatte være i stand til å håndtere utagerende episoder, mener vernepleier Frank Glad.
14.01.2020
13:12
05.02.2020 09:52

hanna.skotheim@lomedia.no

I forrige uke skrev Fontene om Anette som ble syk etter at en kollega av henne ble angrepet med machete på jobben. Hun oppfordrer andre i samme yrkesgruppe til å ikke finne seg i alt som skjer på arbeidsplassen. Hun advarer også om at vold og trusler ikke må bli den nye normalen på arbeidsplassen. Saken høstet flere kommentarer. Mange kjenner seg igjen i Anettes historie og synes det er fint at hun står fram. Det gjør også vernepleier Frank Glad. Han har jobbet med utagerende brukere i 20 år, blitt truet gjentatte ganger med kniv og kidnappet av personer han har hatt omsorg for.

Glad synes historien til Anette er forferdelig, og understreker at slike hendelser heldigvis ikke er hverdagskost. Men at det skjer utagering mot ansatte, er ikke uvanlig. Dette bør imidlertid ansatte i et omsorgsyrke være i stand til å håndtere, mener Glad.

– Er rammebetingelsene for dårlig ved at det er for dårlig bemannet, skal du ikke tåle det hvis en bruker går til angrep. Da skal du gå til ledelsen og si at brukeren er for ustabil til at det er trygt å gå på jobb. Men er dere godt nok bemannet og ellers har de forutsetningene som skal til for at dere skal kunne håndtere en utagering, bør du tåle det hvis du har valgt en jobb der utagering er en del av hverdagen, sier Glad.

Finner ikke svarene i en pensumbok

Tilbake på 90-tallet opplevde Glad at forventningene til deg som ansatt var at du skulle tåle alt. Uansett hvor gode eller dårlige rammebetingelsene var. Situasjonen er bedre i dag, mener han. Samtidig har tidligere erfaringer gjort han hardhudet. Han tror det kan være vanskeligere å takle vanskelige situasjoner på jobb for den oppvoksende generasjonen.

– Jeg opplever at generasjonen som vokser opp nå i stor grad har tro på dialog, nestekjærlighet og faglighet. Skjer det en utagering, kan det godt hende de må løpe tilbake til pensumbøkene for å finne ut hvordan de skal takle neste utagering bedre. Men informasjon om hvordan du skal håndtere slik utagering, finner du ikke i en pensumbok.

– Hvordan kan ansatte bedre håndtere utagering?

– Det er vondt å si det, men veier du 40 kilo og har lite muskelmasse, er det vanskelig å skulle stoppe utageringen til en gutt full av testosteron som kanskje også er rusa.

Glad advarer også mot å være unnvikende til konflikt og ha et for stort hjerte da det kan trigge utagering hos noen. Utagering kan også trigges av en ansatt som fint takler fysisk utagering fordi de har et fysisk fortrinn, men som til gjengjeld ikke har et så stort hjerte.

– Dette er to mennesketyper i hver ende av skalaen. Ingen av dem er særlig trygge og forutsigbare når mennesker utagerer, sier han og legger til:

– Skal du jobbe med utagerende ungdom eller brukere, krever det mye krefter, vilje, evne og hjerte fra deg som ansatt.

FO: – Arbeidsgiver har ansvar

FO-leder, Mimmi Kvisvik, mener det blir feil å skulle snakke om ansattes individuelle egenskaper når det kommer til håndtering av utagering på jobb.

– Alle har krav på å stå i en arbeidssituasjon uten vold og trusler. Ansvaret må stå på arbeidsgiver og det kollektive, og ikke på individuelle egenskaper, sier Kvisvik til Fontene.

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO.

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO.

Hanna Skotheim

– Utagering må håndteres effektivt

Vernepleier Frank Glad mener det er en leders plikt å ansette dem som klarer å håndtere den tøffe omsorgsjobben. Samtidig mener han det er en ansatts ansvar å si ifra hvis det er noe han eller hun ikke håndterer slik at vedkommende blir satt til andre arbeidsoppgaver.

– Å stoppe utagering er like viktig som å sette insulin og sørge for riktig kosthold.

Han mener utagering ikke nødvendigvis trenger å bli en stor sak så lenge man håndterer situasjonen effektivt og akutt.

– Det er heftig å skulle holde og legge folk i bakken, men blir ikke det gjort, kan situasjonen eskalere og det kan oppstå farlige episoder.

Etter at Veronica (41) fikk tre drapstrusler, sluttet hun i barnevernet

Kan ødelegge for andre kollegaer

Da artikkelen om Anette ble delt på Facebook, var det også en som kommenterte at utrygge ansatte og kollegaer ofte gjør vondt verre.

Vedkommende skriver at hun har nektet å ta vakter med spesifikke ansatte og at hun har bedt om å få jobbe alene fordi kollegaer har trigget mer enn de har dempet utagering. Videre oppfordrer hun ledelsen til å bli flinkere til å se de ansatte som ikke er trygge i sin stilling.

Glad mener også at ansatte som ikke er trygge, kan ødelegge for andre kollegaer.

– Du kan komme i konflikt med en kollega fordi du er usikker på om han eller hun takler utagering. Dårlig håndtering vil kunne føre til at en annen ansatt får større ansvar og må jobbe mer, sier han.

14.01.2020
13:12
05.02.2020 09:52