JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eirik Dahl Viggen

Varsler Ragnar Holvik fikk livet snudd på hodet, men angrer ikke

Grimstad er rystet og splittet etter den såkalte helsekjøpssaken. Hans eget liv er endret for alltid. Men varsler Ragnar Holvik vet at han gjorde det rette: – Jeg hadde ikke noe valg, sier han.
2018031611175620230821171436

solfrid.rod@lomedia.no

Snart to år har gått siden Ragnar Holvik, spesialrådgiver for rådmannen i Grimstad, varslet om ulovlig innkjøp av helsetjenester for rundt hundre millioner kroner. Den såkalte helsekjøpsaken sjokkerte innbyggerne i den vesle sørlandsbyen, splittet ansatte og politikere, og har siden fylt spaltene i Agderposten, både på nyhets- og debattplass.

Grimstad kommune hadde i flere år brutt loven om offentlige anskaffelser, blant annet ved å kjøpe tjenester fra et firma drevet av personer med tette familiebånd til kommuneledelsen. Holvik varslet kontrollutvalgets leder og kommunerevisoren. Ingen skulle vite om det. Men utover sommeren 2016 begynte ryktene å gå i gangene på rådhuset om at det var en varsler i saken. Holvik valgte da å stå fram. I et brev til kommunestyret, trykket over to sider i Agderposten, tok han et oppgjør med det han kaller en ukultur i kommunen. En ukultur der ansvarlige ledere ikke tar kritikk innover seg, men heller vender den mot kritikeren.

Gjengjeldelsen

Den erfarne byråkraten begynte å miste arbeidsoppgaver. Han hadde fortsatt tittelen spesialrådgiver for rådmannen, men ble ikke lenger spurt om råd. Han satt på all dokumentasjon i helsekjøpsaken og hadde ansvar for anti-korrupsjon i kommunen, men ble ikke brukt da saken rullet og gikk. Et klart eksempel på gjengjeldelse, mener Holvik og hans advokat. Det benekter kommunen. Nylig avslo kommunestyret å dekke Holviks advokatregning. Dermed ble han 160 000 kroner fattigere.

– Jeg er blitt utstøtt, og jeg har stått helt aleine, sier Holvik.

Eirik Dahl Viggen

I mars 2017, et drøyt år etter at Holvik varslet, ble han sykmeldt. Ni måneder seinere, i januar i år, begynte han å jobbe igjen. Han er fortsatt rådgiver for rådmannen, men helsa tillater ikke at han sitter på rådhuset. Han er redd for ytterligere gjengjeldelser. Nå sitter han aleine på et kontor på Dømmesmoen, som ellers huser helsetjenester. 62-åringen er usikker på hvordan det skal gå. Men mest bekymret er han for kona Tone. Hun er fortsatt sykmeldt.

– Det stjeler livet, fastslår Holvik.

– Men det er ikke bare trist og leit. Det er også lærerikt. Jeg har lært mye om hvordan et lokaldemokrati fungerer, på godt og vondt. Og jeg har lært mye om mennesker på godt og vondt. Noen har jeg blitt veldig glad i, andre har sviktet helt.

• Les også: Korrupsjon, gjengjeldelse og utfrysing skal hindres med Varslingsombud

Medfødt engasjement

Ragnar Holvik vokste opp i en søskenflokk på tre i et strengt kristent hjem, først i Bergen, så i Grimstad. Som eldstemann gikk han opp løypa og tok de nødvendige kampene om innetider og andre regler.

Han betegner sine foreldre som brennende mennesker, og tror han er arvelig disponert for å gå fullt og helt opp i saker han blir engasjert i. Mens foreldrene brant for misjonen og avholdssaken, gikk unge Holvik inn i Forum for kristne sosialister. Der talte han palestinernes sak. Det skapte bølger i kristne, Israel-vennlige miljøer på Sørlandet på 1970-tallet.

Etter Sagavoll folkehøgskole ble det sosionomutdanning på Diakonhjemmet i Oslo, i tillegg til studier i sosiologi, veiledningspedagogikk, offentlig rett og administrasjon og ledelse.

Holvik jobbet flere år på ulike tiltak i regi av Kirkens bymisjon i Oslo. Da det første barnet kom i 1989, bestemte han og kona seg for å flytte fra hovedstaden. Det ble familieliv og jobb i Grimstad kommune.

Eirik Dahl Viggen

En typisk varsler

Denne februardagen har Holvik tatt turen til Oslo for å sitte i et panel på boklansering hos Cappelen Damm. Her, blant eksperter på økonomisk kriminalitet og korrupsjon nasjonalt og internasjonalt, er han en helt. En modig mann som uten å være personlig rammet av kommunens handlinger, har varslet om mulig korrupsjon. En ansatt som har stått opp for Grimstad kommunes verdier: åpenhet, redelighet, respekt, mot.

Ofte er det journalister som får ros for å grave fram snusk. Men bak de store, prisvinnende avsløringene står det ofte en enkeltperson som tipset, forteller professor Petter Gottschalk, som denne dagen gir ut to bøker om temaet.

Birthe Eriksen er Holviks advokat og sitter i regjeringens varslingsutvalg. Hun sier at Ragnar Holvik er et godt eksempel på hvor mye det koster å varsle, og hvor rettsløse varslere er i Norge.

Årets modigste

Holvik er kåret til Årets FO-er i Agder for å virkeliggjøre forbundets slagord «Stå opp for trygghet» på forbilledlig vis. Prisen er et maleri av Hilde Austenå Nilsen, med tittelen «Superhelt og hverdagsengel». Leserne i Agderposten stemte i 2017 fram Holvik som Årets navn. Og på nasjonalt nivå er han kåret til Årets modigste, av Kommunal rapport.

I lille Grimstad er reaksjonene mer delte. Blomster, vinflasker, hurrarop og takkekort har kommet varslerens vei. Men det har også sinte sjefer, facebook-aksjoner og personkarakteristikker i mediene.

Da Holvik så Ibsens En folkefiende på teater, følte han slektskap med dr. Stockmann, legen som varslet om gift i vannet på et nybygd bad og la seg ut med høy og lav i en liten norsk kystby, angivelig Grimstad.

– Da tenkte jeg at makta har jammen ikke forandret seg siden Ibsens tid, men det har folket. Anerkjennelsen fra innbyggerne har virkelig holdt meg oppe, sier Holvik.

Kona og sykkelen

Holvik takker kona og sykkelen for at han har kommet rimelig helskinnet gjennom de siste to årene. Kona Tone har stilt opp hundre prosent og tømt sparekontoen for å dekke sin manns advokatutgifter. Det var også hun som kjøpte en spinningsykkel i gave til hans 50-årsdag. Vekta hadde passert 100 kilo, og Holvik kom ikke langt ut på formiddagen før han følte seg sliten og uopplagt.

PÅ HJUL: Sykkel i gave til 50-årsdagen ble starten på Ragnar Holviks sykkelkarriere. – Uten hard trening og god fysisk form hadde jeg ikke kommet meg gjennom disse to årene, sier han.

PÅ HJUL: Sykkel i gave til 50-årsdagen ble starten på Ragnar Holviks sykkelkarriere. – Uten hard trening og god fysisk form hadde jeg ikke kommet meg gjennom disse to årene, sier han.

Privat

50-årsgaven vekket til live idrettsgenet fra ungdommen, da Holvik var en lovende fotballspiller. I de 12 årene som har gått, har han tråkket utallige mil, i kjelleren hjemme og på landeveier i inn- og utland. Holvik har flere ganger vært blant de ti beste i sin klasse i sykkel-NM. På våren pleier han å unne seg åtte-ti dagers sykkelferie i Albir på spanskekysten.

– I år blir det to uker. Den første med sykkelklubben, den andre med kona. Jeg synes jeg fortjener det, ler Holvik.

Usikker framtid

Ragnar Holvik har jobbet i Grimstad kommune i 28 år. Han har alltid trivdes i jobben sin. Planen var å jobbe til han ble 67, kanskje lenger. Nå vet han ikke.

Hvis du må slutte, vil du være bitter?

– Jeg kjenner ikke på bitterhetsfølelse. Jeg kjenner mer på stolthet over det jeg har gjort. Jeg vet at jeg har vært utsatt for grov urett og brutal behandling.

Klarer du å forestille deg en tilværelse der denne saken ikke er altoppslukende?

– Ja, det gjør jeg. Men jeg vet ikke når, og jeg vet ikke hvor. Jeg vet ikke om det blir i Grimstad eller på en annen adresse.

– Må si fra om urett

Helstøpt, prinsippfast, etterrettelig, en mann med et innebygd etisk kompass, sier kolleger av Holvik. Kommunens dyktigste saksbehandler, ifølge en kommunestyrerepresentant. En klok mann som ikke viker når verdier står på spill, sies det. Som i 2003, da det for første gang stormet rundt Holvik i Grimstad kommune. Den gang var Ragnar Holvik barnas representant i kommunen, en jobb han tok på større alvor enn kommuneledelsen satte pris på. Holvik ble fjernet som barnas representant. Saken kom helt til Stortinget, via en rapport fra Sivilombudsmannen, som kritiserer kommunen.

– Er du en bråkebøtte i Grimstad kommune?

– Det finnes ingen personalsak mot meg, selv etter 28 år. Min eneste motivasjon er at kommunen skal styres etter de regler og verdier som gjelder. Når det ikke skjer, og når det blir begått urett, må jeg si fra. Jeg vil kunne se meg i speilet.

Eirik Dahl Viggen

Ragnar Holvik (62)

Sosionom og spesialrådgiver

Gift og tre voksne barn

Årets FO-er i Aust-Agder

Kåret til Årets modigste av Kommunal rapport i 2017

Hvem var din barndomshelt?
Jesus. Hans omsorg for fattige og utstøtte, engasjement mot urett og klare tale mot fariseerne.

Hva er din unyttige viten?
Ingen viten er unyttig. All viten har sin egenverdi.

Hva skulle du ønske du var god til?
Å ikke gjøre noen ting.

Hvilket husarbeid liker du best?
Lage mat på ingrediensene jeg har til rådighet.

Hvordan er en perfekt helg for deg?
Langtur på sykkel og rolig kveld med mat og god vin sammen med kona.