JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ingunn Strand Johansen er leder i FO Viken. Hun forteller at FO har flere frikjøpte på fylkeskontoret enn da FO var organisert i tre fylkesavdelinger.

Ingunn Strand Johansen er leder i FO Viken. Hun forteller at FO har flere frikjøpte på fylkeskontoret enn da FO var organisert i tre fylkesavdelinger.

Simen Aker Grimsrud

Tillitsvalgte er positive til FO Viken selv om den store fylkeskommunen snart er historie. – Vi har fått flere medlemmer og mer ressurser

På årsmøtet til FO Viken ble det debatt om fremtiden til fylkesavdelingen. Mange er positive til å fortsette selv om fylkeskommunen Viken snart er historie.
14.03.2022
15:00
14.03.2022 15:01

simen@lomedia.no

Da fylkeskartet i Norge ble tegnet på nytt i 2020, valgte Fellesorganisasjonen (FO) å følge etter. Det ble bestemt at FOs fylkesavdelinger skulle følge de nye fylkene. Den største avdelingen ble FO Viken, som tidligere besto av fylkesavdelingene i Buskerud, Akershus og Østfold. Sammenslåingen skjedde ikke uten motstand.

Møtte motstand i 2018

Nå går det mot slutten for tre av de store fylkene i Norge. Viken, Vestfold og Telemark og Troms og Finnmark har alle vedtatt at de vil søke om oppløsning. Dermed ligger det an til at fylker som Østfold, Akershus og Buskerud igjen blir å finne på norgeskartet.

Men hva skjer da med FOs egen organisering? Den debatten valgte FO Viken å starte på sitt årsmøte før helgen.

– Det var ikke stående applaus i noen av fylkene da en sammenslåing ble nevnt første gang i 2018, sier FO Viken-leder Ingunn Strand Johansen.

Hva har vært bra og dårlig?

Det var nettopp de tre tidligere fylkesavdelingene som nå utgjør FO Viken, som var de første FO-avdelingene som tok debatten om sammenslåing den gangen.

– Nå ønsker jeg og styret en debatt om hva som har vært bra og dårlig i løpet av de to årene FO Viken har eksistert, sier Johansen.

Hun og styret hadde en lengre debatt dagen før årsmøtet i FO Viken, og kom fram til at det først og fremst har skjedd mye bra. Medlemstallet har økt kraftig, det har blitt flere frikjøpte på fylkeskontoret som kan bistå tillitsvalgte og det har blitt mer samarbeid.

Mange gikk på talerstolen for å si sin mening om FO Viken. De fleste var positive til å fortsette selv om fylkeskommunen etter planen skal splittes opp.

Mange gikk på talerstolen for å si sin mening om FO Viken. De fleste var positive til å fortsette selv om fylkeskommunen etter planen skal splittes opp.

Simen Aker Grimsrud

– Men det er viktig at vi tar debatten nå. Hva skjer for eksempel hvis en fremtidig regjering bestemmer at vi ikke lenger skal ha fylker? Hvordan skal FO organiseres da, spør hun.

Var motstander – har snudd

Det var mange som gikk på talerstolen under FO Vikens årsmøte i Fredrikstad. De fleste var enige: FO Viken har vært en styrke for FO.

En som var motstander av hele regionsreformen er Borgar Kolstad, avdelingstillitsvalgt i Vestre Viken. Han har snudd i løpet av to år.

Simen Aker Grimsrud

– For FO har det vært en styrke å slå sammen fylkene. Jeg føler at vi har fått det beste fra alle fylkesavdelingene. Jeg møter også andre tillitsvalgte i helseforetak som stanger hodet i veggen.

Han frykter at det blir mindre å støtte å få dersom FO Viken oppløses.

– Jeg føler jeg har mange jeg kan spørre om ting i ledelsen nå. Jeg tror vi får mindre ressurser hvis det oppløses, sier Kolstad.

Får god hjelp

Siv Iren Hansen, tillitsvalgt i Øvre Eiker kommune, var redd for at FO Viken skulle bli topptungt, og syntes FO Buskerud fungerte fint.

– Men nå føler jeg det har blitt så mye bedre. Som hovedtillitsvalgt har jeg fått utrolig god hjelp, og det er alltid noen som svarer på mail, sa hun.

En annen som er positiv er Herdem Trønnes, hovedtillitsvalgt Bærum, den største avdelingen i FO Viken.

– Jeg skulle sette opp fordeler og ulemper med FO Viken, men jeg fant ingen ulemper, sa hun til applaus fra salen.

– Det er rask vei til flinke sekretærer og kort vei til leder og nestledere, mener Trønnes.

Frykter skilsmisse

Anne Marie Lie Sæten, tillitsvalgt i Drammen, fortalte at medlemmene hennes har gitt tilbakemelding om at tilbudet har blitt bedre etter at FO Buskerud ble til FO Viken.

Marit Frette Opsahl er hovedtillitsvalgt i Asker og var en dem som var positive til sammenslåingen for to år siden. Hun har ikke blitt mindre begeistret.

– Jeg tenkte at det kom til å bli bedre, og det har jeg bare fått bekreftet. Vi har fått flere stordriftsfordeler. Jeg er dypt bekymret for at vi skal bli tvunget til en skilsmisse, sa hun.

Skeptiske

Det var imidlertid ikke alle som var udelt positive til landets største FO-avdeling. En som ikke har bestemt seg for hva han mener om FO Viken, er Trond Rekdal Henriksen, hovedtillitsvalgt i Bufetat Sør. Han var mot opprettelsen av FO Viken i sin tid.

Simen Aker Grimsrud

– Jeg er glad i Buskerud, men det er ingen selvfølge at vi ikke skal fortsette å være FO Viken. Jeg ser også noen utfordringer: statsforvalterne skal tilbake til de gamle fylkene. I dagens ledelse er leder og nestledere fra hver av de opprinnelige fylkene, men det kommer ikke til å vare evig. Vi må bruke tid for å ta en god beslutning, mener Henriksen.

Dag Espen Thygesen, hovedtillitsvalgt i Indre Østfold kommune, er også usikker på hva han mener om FO Viken.

– FO må kunne organisere seg slik vi vil, og ikke måtte følge fylkene i Norge. Jeg tenker at FO Viken er kjempestor, og vi bør kanskje diskutere om vi skal dele oss i øst- og vestviken, sa Thygesen.

Ingen føringer fra ledelsen

Debatten om hvordan FO skal organisere seg kommer til å fortsette fram mot de 2024. Da skal etter planen de regionene som har søkt om oppløsning, gå tilbake til sine tidligere fylkesgrenser. Marianne Solberg, nestleder i FO, fulgte debatten i Fredrikstad. Hun sier at FO-ledelsen ikke vil legge noen føringer for hvordan prosessen framover blir.

– Det er kjempefint at FO Viken har startet debatten. De gjorde et veldig grundig arbeid før sammenslåingen for to år siden, og det er kanskje grunnen til at så mange her er positive, sier Solberg.

Simen Aker Grimsrud

– Kan FO Viken risikere å bli tvangsoppløst?

– Det er ikke lagt noen føringer for det. Det er helt åpent. Nå er det viktig at alle fylkesavdelingene tar debatten, sier Solberg.

Det endelige vedtaket om FOs organisering skal tas på landsmøtet i 2023.

– Jeg tror det er viktig at debatten ikke bare handler om fylkesgrenser, men mer om innholdet. Så må landsstyret se på om det finnes en smertegrense for hvor få eller mange medlemmer hver fylkesavdeling kan ha, sier Solberg. 

14.03.2022
15:00
14.03.2022 15:01