JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sterkt møte med kvinner i Sør-Sudan

Kvinner i Sør-Sudan forsørger familien samtidig som de kjemper mot kulturelt forankret vold og undertrykking. FOs fire ambassadører er imponerte og ydmyke i møte med dem.
16.01.2015
09:51
27.08.2015 20:01

solfrid.rod@lomedia.no

– Det er sterkt å se på nært hold hvor langt det er å gå både for samfunn og individ, og samtidig imponerende hva disse kvinnene får til med veldig begrensede ressurser og under politisk ustabilitet, sier Halvor Ravn Holøyen, ambassadør fra FO Hedmark.

– Jeg er fascinert og rå-imponert over hva de får til og ikke minst at de har guts til å kjempe slik de gjør, supplerer Synne Barding, ambassadør fra FO Akershus.

Annerledes kvinnekamp

Sammen med sine med-ambassadører Kai Smeby (Hedmark) og Ellen Anne Marit Utsi (Akershus) er de på en ukes reise i Sør-Sudan for å se FOs nyeste solidaritetsprosjekt i praksis og møte lokale partnere.

FO har i første omgang gitt 200.000 kroner til Norsk Folkehjelps prosjekter for å styrke kvinners rettigheter i verdens yngste land.

Penger og fellesskap

Synne Barding (35) sier det gjør sterkt inntrykk å møte kvinner på sin egen alder som har åtte barn og har tatt til seg et par ekstra.

Flere av prosjektene handler om å bidra til at kvinner kan starte egen virksomhet, som å dyrke og selge grønnsaker, lage såpe eller starte en liten lokal kiosk som selger matolje og mais.

Enten de driver for seg selv eller dyrker jorda sammen med andre, inngår de i et kvinnenettverk der de kan diskutere sine erfaringer og problemer.

– Det liker jeg veldig godt, at de både sikrer seg økonomisk og samtidig styrker seg selv og blir et fellesskap, sier Barding.

Universelle verdier

For henne er et engasjement for kvinner i Sør-Sudan en naturlig forlengelse av FOs virksomhet hjemme.

– Det ligger i faget vårt å hjelpe og styrke andre. Rettferdighet, likeverd og etikk er viktig for meg. På en måte er dette en annen spinn på det jeg driver med til daglig, sier Barding, som er vernepleier.

Det er helt logisk at FO går inn i et slikt prosjekt, mener også Ellen Anne Marit Utsi.

– Det er nettopp det vi jobber for hjemme, å bedre velferden for alle. Her er det jo ingen velferd. Det er grunnen til at jeg er medlem i FO, at det er mer enn en ren fagforening, sier hun.

Halvor Ravn Holøyen påpeker at Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens solidaritetsorganisasjon og at ethvert bidrag utløser midler fra Norad, slik at FOs lille skjerv igjen genererer ressurser.

En evig krig

Sør-Sudan er et patriarkalsk samfunn og et av Afrikas minst utviklede land, herjet av krig siden 1950-tallet.

Frigjøringen fra Sudan i 2011 ga håp til et krigstrøtt folk, men allerede i desember 2013 brøt det ut ny krig. Fredsforhandlinger pågår i disse dager.

Barneekteskap

Kvinner har tradisjonelt ingen rettigheter i Sør-Sudan. De anses som mannens eiendom og er ekstremt utsatt for vold.

Tradisjonen med barneekteskap innebærer at jenter loves bort til sine ektemenn allerede som seksåringer. Når de kommer i puberteten giftes de bort, mot betaling i form av kyr.

Barnekompensasjon

Det er generelt mye vold i det sørsudanske samfunnet. Også når menn dreper hverandre går det utover kvinnene. Drapsmannens familie må da gi den dreptes familie en av sine døtre.

Kampen mot den såkalte barnekompensasjonen, barneekteskap og vold mot kvinner er blant hjertesakene til et mangfold av kvinneorganisasjoner som FOs ambassadører møter denne uka.

Sterke møter

Mens analfabetismen blant kvinner er på langt over 90 prosent, er kvinneaktivistene blant de få som har fått utdanning, og som nå kjemper en innbitt kamp for å bevisstgjøre både menn og kvinner om at også jenter må gå på skole og at menneskerettighetene også gjelder for kvinner. Møter med disse kvinnene gjør inntrykk på sosialarbeiderne fra nord.

– Det sørsudanske folket, særlig kvinnene, har tatt en bit av hjertet mitt. Det er veldig sterkt for meg å møte disse kvinnene, sier Kai Smeby.

Han angrer ikke et øyeblikk på at han sa ja til å reise som FO-ambassadør til et urolig strøk.

Tidskapsel i Afrika

Synne Barding hadde praksis i Tanzania og Halvor Ravn Holøyen har bodd i Kenya i perioder. De er begge overrasket over hvor fattig og underutviklet Sør-Sudan er.

Mens andre land i Afrika har hatt vekst og framgang, har Sør-Sudan stagnert omtrent der Kenya var på 1960-tallet, mener Holøyen.

Grønnsaker og såpe

Ambassadørene har et tett program i Sør-Sudan. De har hatt møter med en rekke lokale partnere og kvinneaktivister, der de har fått innføring i organisasjonenes arbeid og presentert FO.

Sammen med Folkehjelpas ansatte har de reist rundt og besøkt kvinnene som har nytt godt av prosjektene.

De har sett hvordan en kvinnegruppe dyrker grønnsaker i et ryddet minefelt, besøkt en kvinne som driver en liten kiosk utenfor hjemmet sitt og fått innføring i såpeproduksjon ute på landsbygda.

Et tøft liv

– Aller sterkest inntrykk gjør det å møte dem som står i den daglige kampen for å overleve, sier Holøyen.

– Jeg har jo hørt om kvinner som forsørger 14 barn, men å få møte henne og få et lite innblikk i hennes liv og tenke på at hun jobber hele dagen. Bare det å skaffe vann er et helt prosjekt. Jeg er veldig heldig som fikk anledning til å reise hit, fastslår Utsi.

En ambassadør nær deg?

Ambassadørene opprettet blogger før avreise som de har oppdatert i Sør-Sudan i den grad et svært ustabilt nett har tillatt det.

De skal fortsette å informere om prosjekt når de kommer hjem, for eksempel i klubber og avdelinger. De håper mange FO-ere vil engasjere seg i dette.

Du finner lenke til bloggene på FOs nettsider.

Mer om Sør-Sudan og FO-støttede prosjekter i Fontene nr. 2.

16.01.2015
09:51
27.08.2015 20:01