Koronavaksinering
Skal vernepleiere i kommunene sette vaksine? Dette svarer FHI-toppen
– Hvis vernepleiere har anledning til å bidra uten at det rammer andre tjenester for mye, er det bare fint, sier FHI-overlege Preben Aavitsland.
Preben Aavitsland, overlege i Folkehelseinstituttet.
NTB
simen@lomedia.no
Før jul tok Fellesorganisasjonen (FO) kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI) og lurte på hvorfor vernepleiere ikke skulle ha tilgang til det digitale vaksinasjonsregisteret SYSVAK. Det var kun forbeholdt autoriserte leger, sykepleiere, provisorfarmasøyter, reseptfarmasøyter og apotekerteknikere.
– Glemte vernepleiere
Marit Selfors Isaksen i FO-ledelsen mener det er viktig at også vernepleiere er en del av vaksinasjonsprogrammet, slik at de kan bidra på lik linje som annet helsepersonell.
– Jeg tror at grunnen til at vernepleiere ikke var med, delvis skyldes at vaksinasjon ikke er noe alle vernepleiere vanligvis driver med, men de har faktisk denne kompetansen. Det var nok en glipp, sier Isaksen.
Ifølge overlege Preben Aavitsland i FHI var det nettopp det det var.
– Vi hadde rett og slett glemt denne gruppa siden kommunene ikke har ytret dette behovet verken ved de årlige influensavaksinasjonene eller denne vaksinasjonen, sier Aavitsland i en epost til Fontene.
Vernepleierne ble tatt inn i vaksinasjonsprogrammet rett etter at FO gjorde FHI oppmerksomme på glippen.
På spørsmål om det først og fremst er sykepleiere og leger som skal vaksinere befolkningen, svarer Aavitsland at det er kommunene som bestemmer hvilke yrkesgrupper som skal bidra.
– Hvis vernepleiere har anledning til å bidra uten at det rammer andre tjenester for mye, er det bare fint, sier Aavitsland.
– Kan bli prekær mangel på personell
Marit Selfors Isaksen mener det er viktig at vernepleierne er blant helsepersonellet som skal vaksinere Norges befolkning de neste månedene.
– For det første kan det bli prekær mangel på personell til å sette alle vaksinene, en del kommuner vil nok ha behov for å sette inn det de har av personell. For det andre handler det om opplysningsarbeid. Det er lett å tenke at leger og sykepleiere er helsepersonell, men ofte blir vernepleiere glemt, sier Isaksen.
FO-toppen mener vernepleiere, som for eksempel jobber i en bolig, kan sette vaksine på personene de jobber med, etter en individuell vurdering.
– Generelt vet vi at en del av personene medlemmene våre jobber med, har større behov for trygghet og ordentlige rammer rundt seg når de skal gjennomføre helsehjelp. Da kan det være en fordel av vaksinen blir satt av personer de er trygge på, sier Isaksen.
FHI: – Kommunene bestemmer
FHI-overlegen er ikke fremmed for at vernepleiere kan sette vaksinesprøyte på beboere de jobber med.
– Det er kommunene som bestemmer dette, men det kan godt være det er fornuftig at personellet som kjenner klientene, vaksinerer dem, sier Aavitsland.
Han sier videre at det er kommunene som har ansvar for å klargjøre vernepleiere og andre helsearbeidere til jobben som skal gjøres i forbindelse med vaksinasjonen.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad