JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Gunhild Holthe (t.v.), og Kristin Aldridge er enige om at FOs tilhørighet til LO må utredes.

Gunhild Holthe (t.v.), og Kristin Aldridge er enige om at FOs tilhørighet til LO må utredes.

Solfrid Rød

Skal FO fortsatt være en del av LO?

Valg av hovedsammenslutning må utredes, og alternativer må vurderes, mener FO-studentene og tre fylkesavdelinger.
14.10.2019
13:28
14.10.2019 13:31

solfrid.rod@lomedia.no

En utredning er nødvendig for å belyse om FOs profesjoner blir bedre ivaretatt i Unio enn i LO, mener FO-studentene. Mange medlemmer spør om fordeler og ulemper ved å tilhøre den ene eller andre hovedsammenslutningen. Det skaper uro i organisasjonen. En utredning vil dempe uroen, skriver studentene i sin begrunnelse.

– Viktig signal fra studentene

I tillegg til FO-studentene, har FO Nordland, FO Troms og FO Østfold sendt inn lignende forslag til FOs landsmøte i november. De viser til at det er lenge siden 2002, da LO-tilhørigheten sist ble utredet. Mye har skjedd både i LO og Unio siden den gang, påpeker forslagsstillerne.

De mener at LO har hatt god nok tid til å vise at de virkelig vil satse på høgskole- og universitetsutdannede, men at det blir med festtalene.

At Unio organiserer andre profesjonsforbund, trekkes fram som en mulig styrke for FO. «En ny utredning kan belyse hvorvidt våre profesjoner vil bli mer ivaretatt i Unio enn i LO og hvorvidt det vil bidra positivt til FO sin profesjonsidentitet», skriver FO-studentene.

– Det er et viktig signal at FO-studentene vil ha en utredning. De er framtidas yrkesaktive medlemmer. I Nordland er det et enstemmig representantskap som stiller seg bak kravet om utredning, sa Gunhild Holhte da landsstyret diskuterte saken.

FO bør ikke være i LO bare fordi vi alltid har vært det

– Helt feil signal

FO-ledelsen mener at LO er det beste alternativet for FO. De peker på mange fellestrekk i verdier og politikk. LO har langt på vei bygd opp den velferdsstaten der FOs yrkesgrupper jobber, og FO er tjent med å inngå i en slagkraftig organisasjon med innflytelse på framtidas velferdsstat, mener FO-ledelsen.

– FO-lederen møter fast som vara i LO-sekretariatet, og har fast plass i inntektspolitisk utvalg. Vi er i ferd med å få med oss LO på et skikkelig likelønnsløft, sa AU-medlem Marit Selfors Isaksen.

Dette er helt feil tidspunkt for en slik utredning og debatt, mener hun. LOs prosjekt «LO for alle» er, ifølge FO-ledelsen, den største satsingen på utdanningsgruppene i LOs historie. Formålet er å øke andelen LO-medlemmer med høyere utdanning, og FO får delvis finansiert utgiftene til en prosjektstilling fra januar 2020.

– Å starte ny landsmøteperiode med å utrede tilknytningen til LO, samtidig som dette prosjektet iverksettes, vil være et helt feil signal, sa Isaksen.

LO taper terreng i utdanningssamfunnet

– Bør tas på alvor

Forslagene om utredning falt i landsstyret. Det betyr at landsstyret anbefaler landsmøtet å avvise forslag om utredning. Forslaget kan likevel fremmes på nytt, og landsmøtet har det siste ordet.

Gunhild Holthe fra Nordland er skuffet over at det ikke ble mer debatt om saken i landsstyret.

– Ønsket om å utrede er enstemmig i vår avdeling. Det burde tas på alvor. Dessuten veier det tungt at studentene, som er framtida vår, mener det samme, sier Holthe.

Hun vil diskutere med Nordlands delegasjon om de skal prøve igjen på landsmøtet.

Studentleder Kristin Aldridge vil også ta en runde med sin delegasjon. FO-studentene har et vedtak fra sitt årsmøte i 2019 at de skal jobbe for at FO utrede LO-tilhørigheten.

Spørsmålet om hovedsammenslutning har vært oppe på FOs landsmøte flere ganger, sist i 2015, da et forslag fra FO Hedmark ble stemt ned.

Les også:

FO bør slutte å behandle klager på medlemmenes yrkesetikk, mener flere tillitsvalgte

FO i nord: – Vi frykter at vi vil miste medlemmer

FO Nordland vil erstatte feminisme med likestilling

14.10.2019
13:28
14.10.2019 13:31