JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal du studere til å bli sosialarbeider? Her er fem tips fra studentlederen

Det er flere ting studentleder Oda Gravdal Ulriksen gjerne skulle visst før hun selv begynte å studere barnevern.
Oda Gravdal Ulriksen mener

Oda Gravdal Ulriksen mener

Camilla Kjellevoll/FO

simen@lomedia.no

De sosialfaglige studiene er i vinden. Antall søkere som hadde en helse- og sosialfaglig utdanning som sitt førstevalg, økte til sammen med 5,9 prosent fra i fjor.

Om knappe to uker møter tusenvis av ferske studenter opp på universitetet eller høyskolen for første gang.

Mange har flyttet hjemmefra for første gang. Hvordan bør de forberede seg på å studere til å bli sosialarbeider?

– Mitt beste tips

Vi spør Oda Gravdal Ulriksen som er leder av FO-studentene. Hun er går snart løs på sitt tredje av fem år som student i barnevern ved Universitetet i Agder.

Selv husker hun første studiedag godt.

– Jeg var veldig spent og nervøs. Det er mye nytt og du skal bli kjent med en ny plass og bygge bånd til nye folk, sier Gravdal.

Les hennes 5 tips lenger ned i saken.

Studentlederen forteller at det ikke er uvanlig å føle seg ensom i starten. For mange er det en stor overgang.

– Det beste tipset mitt er å gi det litt tid og by på deg selv, så pleier ting å falle på plass, sier Gravdal som anbefaler de nye studentene å delta på aktiviteter i fadderuka.

– Og det er viktig å understreke at du ikke må drikke alkohol. Det er lov å bare være med på litt hvis man vil det.

Privat

Odas 5 tips til ferske sosialarbeiderstudenter:

1. Les læremålene i alle fagene før du begynner, og se gjerne på noen gamle eksamensoppgaver. Det vil gi deg en oversikt over hva som er det viktigste å få med seg. Da jeg begynte å studere, tenkte jeg at jeg måtte lese alt av pensum like nøye. Men det er forskjell på «nice to know» og «need to know».

2. Lag kollokviegrupper tidlig. Det tok meg litt tid å forstå hvor viktig slike grupper er for oss som studerer til å bli sosialarbeider. Når vi en dag skal ut i arbeidslivet skal vi drøfte og reflektere rundt saker., Derfor er det viktig å trene på det. Jeg har fått mye igjen av å diskutere forelesningene i etterkant i kollokviegruppen.

3. Bruk forelesningene smart. I starten skrev jeg ned alt foreleseren sa. Da kan det være vanskelig å lytte og stille spørsmål. Presentasjonen fra foreleser legges ofte ut på forhånd. Etter hvert hadde jeg lysbildene framme og noterte det som ikke sto på powerpointen. For noen fungerer det bare å lytte til forelesningene.

4. Digitale bøker – spar penger. Jeg er litt gammeldags og tenkte at man lærer mest av å lese fysiske bøker. For et halvt år siden begynte jeg med digitale lærebøker, og det har vært tidsbesparende og billigere enn fysiske bøker. Det går også an å markere teksten underveis, og fordelen er at alt som blir markert blir samlet i et dokument. Hvis jeg kjøper fysisk bok, kjøper jeg brukt fra Bookis og sparer et par hundrelapper.

5. Delta på foredrag og arrangementer. Det skjer mye utenom studiet. Det kan være linjeforeninger som arrangerer pizzakveld med faglig påfyll eller FO-studentene som har noe spennende på programmet. Det kan gi nye perspektiver og hjelpe deg med å knytte bånd på tvers av studieretningene.