JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SJU UKER IGJEN: Sosionom Lars Semmerud går ikke på fire nye år i FO-ledelsen.

SJU UKER IGJEN: Sosionom Lars Semmerud går ikke på fire nye år i FO-ledelsen.

Eirik Dahl Viggen

Semmerud tar ikke gjenvalg

Sosionomene trenger nytt navn lederkabalen.
30.01.2015
15:38
27.08.2015 20:01

edv@lomedia.no

Lars Semmerud har siden mars 2013 ledet FOs seksjonsråd for sosionomer og vært en av fem medlemmer i FOs arbeidsutvalg.

– Jeg kom fram til etter jul at jeg måtte vurdere hensynet til egen helse i en så tøff, om enn meningsfull, jobb som dette, sier Semmerud

– Det er en tung beslutning, for det har vært kjempespennende å representere FO. Men det er ikke 8-16-jobb, det er en livsstil. Det blir for mye med min helsetilstand å gjøre dette i nye fire år. Jeg ville ikke gå på noe jeg kanskje ikke klarte å stå i.

Omorganisering

Om få uker, 18.-22. mars, holder FO kongress på Gardermoen. Forbundet skal da velge ny ledelse for de neste fire årene.

Hele 13 av FOs fylkesavdelinger har sendt inn forslag om på ulike vis å redusere seksjonsrådenes innflytelse. For eksempel at:

• seksjonsrådene skal velges av landsstyret istedenfor kongressen.

• vanlige medlemmer i seksjonsrådene skal ikke ha tale- og forslagsrett på kongressen.

• seksjonsrådene omdøpes til profesjonsutvalg og får status på linje med andre utvalg som utgår fra landsstyret.

Forslagene fikk overveiende flertall under FOs landsstyremøte på Sørmarka i januar. Men for å gjennomføres, må kongressen vedta forslagene med to tredjedels flertall.

I mindretall

Semmerud, selv leder av et seksjonsråd, har gått inn for en alternativ organisering: å legge seksjonsrådene under landsstyret, men med egen representasjon i landsstyret. Altså en mer moderat endring enn det landsstyrets flertall ønsker.

– Er det en grunn til at du ikke følger med videre?

– Nei det er det ikke.

– Hvordan hadde det vært for deg å skulle fortsette i FO-ledelsen hvis kongressen vedtar det landsstyret vil?

– Det blir hypotetisk spørsmål siden jeg har sagt nei til gjenvalg. Det er kongressen som skal ta en beslutning om det. For meg er det først og fremst viktig at FO er både en fagforening og et profesjonsforbund. Det mener jeg det fortsatt er med dagens ordning, med landsstyrets innstilling, og med mitt eget alternativ. Jeg mener det er viktig med profesjonsspesifikke stemmer inn i landsstyret.

Kulturell utfordring

De som velges til å styre FO de neste fire årene har uansett en utfordring, mener Semmerud.

– Jeg står for en organisasjonsendring med én beslutningslinje. Men vi kan ikke organisere oss vekk fra uenigheter. Det handler i stor grad om organisasjonskultur og organisasjonsutvikling. FO trenger å jobbe med det på mange plan.

I tillegg til Lars Semmerud, har AU-medlem Geir Johannessen varslet at han ikke stiller til gjenvalg. Valgkomiteen møtes 4.-5. februar for å diskutere lederkabalen, og vil gjerne ha forslag på aktuelle kandidater.

Forbundet har lagt ut valgkomiteens kontaktinfo.

Vi kan ikke organisere oss vekk fra uenigheter.

Lars Semmerud

30.01.2015
15:38
27.08.2015 20:01