NETTHAT: – Er skribenten en mann, er folk uenig i innholdet. Men kvinner trenger ikke en gang uttale seg om feminisme, det kan være noe så nøytralt som økonomisk politikk, så kommenteres utseendet hennes, ofte iblandet seksuelle trusler.

NETTHAT: – Er skribenten en mann, er folk uenig i innholdet. Men kvinner trenger ikke en gang uttale seg om feminisme, det kan være noe så nøytralt som økonomisk politikk, så kommenteres utseendet hennes, ofte iblandet seksuelle trusler.

Siri Hardeland

Provokasjonens kunst

Fire tiår etter kvinnefrigjøringen strømmer sex og nakne kropper fra alle kanaler. Så hvorfor provoserer tegneserien Zelda?
06.03.2015
15:53
27.08.2015 20:01

edv@lomedia.no

Sexy kommentarer til unge voksnes hverdagsliv, et konsentrat av Girls og Archie – assosiasjonene hekter seg på etter et blikk på tegneserien Zelda, der hovedpersonen barberer hverken legger eller armhuler, fråder mot hersketeknikker og sjefer i senga. Det trigger nettrollene.

– Når kvinnelige karakterer ter seg som seksuelle subjekter istedenfor objekter, så provoserer det. Det gjør meg forbannet, sier en opplagt serieskaper Lina Neidestam.

– Og når de ser at en ung jente har tegnet det, så ser de det som sin rett å fortelle meg hvor landet ligger, sier 30-åringen fra Södertälje utenfor Stockholm.

Mennenes skjønnhet

Avisa Nordlys hadde kjøpt inn Zelda, men valgte i fjor sommer å droppe serien etter bare to måneder. Grunnen var tre leserbrev som påpekte seriens tematisering av sex i en avis som barn risikerte å bla i.

– Når en mann løper rundt kåt, full og naken ses det som humor, men om en kvinne gjør det samme blir det dypt pinlig. Kvinnelig nakenhet skal være enten veldig sexy og tilgjengelig, eller fresh som i barberhøvelreklamen. Det mannlige, heteroseksuelle blikket gjennomsyrer all bildekultur. De eneste gangene menn objektifiseres er i homsepornoen.

– Og i Zelda?

– Og i Zelda så klart!

Dådyrgutter gjør seg lekre i rutene med hårlokker, våte øyne og trutmunn. Mange er til og med blonde, motsatt amerikansk popkultur hvor lyst hår forbeholdes jenter og naziskurker.

– Jeg leker mye med å framstille menn som man ellers framstiller kvinner.

Fotografene på intervjuer som dette pleier å be henne stå bak en blomst, legge seg på en mur eller bikke litt på hodet.

– Man skal ta seg selv i ansiktet veldig mye eller holde en penn nær munnen. Først var jeg så glad for oppmerksomheten at jeg sa ok, men nå sier jeg nei.

Menn som hater kvinner

Netthat-debatten raser i Sverige.

– Er skribenten en mann, er folk uenig i innholdet. Men kvinner trenger ikke en gang uttale seg om feminisme, det kan være noe så nøytralt som økonomisk politikk, så kommenteres utseendet hennes, ofte iblandet seksuelle trusler.

– Får du det?

– Ja, for Zelda og andre serier.

Neidestam blir kvalm av hetskampanjen mot skuespilleren Emma Watson, kjent fra Harry Potter-filmene. Watson ble i sommer FNs goodwill-ambassadør for kvinner og holdt en engasjert tale om kvinners rettigheter. Organiserte datahackere truet så med å publisere nakenbilder stjålet fra skylagrinskontoen hennes. Samme hetskampanje rammet i august Jennifer Lawrence, hovedrolleinnehaver i The Hunger Games.

– Aksjonistene uttrykker at «dere kan ha så mye suksess dere vil, men vi eier kroppene deres uansett.» Kvinners verdi som mennesker er koblet til deres seksualitet, det er der vi bedømmes.

– Har du anmeldt trusler?

– Jeg burde, særlig når jeg får dem levert i postkassa hjemme. Noen ønsker å markere veldig tydelig at de vet hvor jeg bor. Hvis man er kvinne som er litt kjent i offentligheten, så er man på en måte forberedt på at det følger med jobben.

– Du burde hatt kvinnelig smusstillegg?

– He he, det er et bra ord. Kvinnelige kulturarbeidere burde hatt smusstillegg.

Balansekunst

Kritikken kommer også fra kvinner som mener Zelda er en dårlig feminist, men det er jo hele humorpoenget, mener Neidestam. Som tenåring smugleste hun humorbladet Mega-Pyton, altså norske Pyton i svensk oversettelse, hvor Dølle Duck og Pervo-Kris ble en tidlig inspirasjonskilde.

– Hadde jeg klart å lage en elegant, korrekt serie om at krig er dårlig og feminisme er bra, hadde jeg fått færre trusler, flere avtaler, blitt rikere. Men jeg hadde gått lei på en uke.

– Hender det noe går i papirkurven fordi det er for grovt?

– Zelda er ikke en selvbiografisk serie, så jeg lar henne utfolde seg ganske fritt. Hadde det ikke vært fiksjon, hadde jeg holdt mye mer igjen. Men jeg tror jeg har blitt litt forsiktigere.

Kampen fortsetter

– Høyresiden har fått unges oppslutning med budskapet at vi har full likestilling, det er bare for kvinner å velge seg andre yrker, andre menn og så videre. Har de ikke et poeng?

– Ingen vil innrømme at de er undertrykket eller selv er del av en undertrykkende struktur. Men jeg er for eksempel del av en rasistisk struktur der jeg får privilegier fordi jeg er hvit. Det bra med høyrefeminismen er at feminismebegrepet brer om seg. Jeg tror likevel ikke noe på at det bare er å «gå ut og ta det». Det finnes fortsatt veldig mye som hindrer oss. Jeg er en veldig ambisiøs person som har brukt en stor del av livet mitt til å jobbe imot mindreverdighetskompleksene og imot den kjønnsrollen jeg er tildelt. Den rollen handler om at jeg skal sitte stille, takke for alt jeg får og trykke ned meg selv. Man får veldig mye dritt når man prøver å «gå ut og ta det».

Jeg leker mye med å framstille menn som man ellers framstiller kvinner.

06.03.2015
15:53
27.08.2015 20:01

Mest lest