JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Palestinske sosialarbeidere må trolig avlyse Norges-besøk: – Vi er urolige for hvordan de har det

– Det er veldig leit at vi ikke får mulighet til å ta imot dem, sier nestleder i FO Rogaland.
Byggingen av den israelske sikkerhetsmuren på Vestbredden, også kalt skammens mur, startet i 2002 og strekker seg over 70 mil. Muren går langt inn på palestinsk territorium og går gjennom Jerusalem, Betlehem og andre bebygde områder

Byggingen av den israelske sikkerhetsmuren på Vestbredden, også kalt skammens mur, startet i 2002 og strekker seg over 70 mil. Muren går langt inn på palestinsk territorium og går gjennom Jerusalem, Betlehem og andre bebygde områder

Kristin M. Johansen

anne@lomedia.no

Arbeidsplasser i Rogaland har forberedt seg på å ta imot tre palestinske sosialarbeidere fra Vestbredden på utveksling nå i oktober og november. Nå ser det ut til at besøket avlyses.

– Jeg kan ikke tro at det vil bli mulig å gjennomføre, sier nestleder i FO Rogaland, Elin Lindberg Kjeldsen.

For hvordan skal sosialarbeiderne klare å reise ut av de palestinske områdene med strengt bevoktede kontrollposter?

– Grensene vil antakelig stenge. Vi har heller ikke lyktes med å få overført penger til flybilletter, sier Kjeldsen.

Palestinske sosialarbeidere skulle ha kommet på utveksling til norske arbeidsplasser i oktober, forteller nestleder i FO Rogaland, Elin Lindberg Kjeldsen.

Palestinske sosialarbeidere skulle ha kommet på utveksling til norske arbeidsplasser i oktober, forteller nestleder i FO Rogaland, Elin Lindberg Kjeldsen.

nyebilder.no/Arash Nejad

Faglig utveksling

Fylkesavdelingen i Rogaland har i snart 25 år samarbeidet med den palestinske foreningen for sosialarbeidere og psykologer (PUSWP) i Betlehem på Vestbredden. Som del av samarbeidet sendes årlig FO-medlemmer på utveksling til Vestbredden, og FO Rogaland tar imot palestinske sosialarbeidere, som får oppleve norske arbeidsplasser. FO Rogaland har også vært med å etablere et lokale i Betlehem hvor foreningen har samlinger, opplæring og kurs.

Raed Amira (t.h) leder sosialarbeiderforeningen i Betlehem. Her sammen med fylkessekretær i FO Rogaland, Ivar Kvadsheim.

Raed Amira (t.h) leder sosialarbeiderforeningen i Betlehem. Her sammen med fylkessekretær i FO Rogaland, Ivar Kvadsheim.

Privat

– Vi gjør dette for å bidra til en sterk organisasjon for sosialarbeidere i Palestina og for at sosialarbeidere i begge land kan få innblikk i hvordan sosialt arbeid utøves i en annen kultur, sier Kjeldsen.

Seks arbeidsplasser

Sosialarbeiderne som FO Rogaland har forberedt seg på å ta imot, skulle være her i to uker. Det er planlagt at de skal besøke seks arbeidsplasser, blant annet Mestringsenheten ved Rus og psykisk helsehjelp i Sandnes, som jobber mye med krigstraumer, og Husabø skole i Egersund som er mottaksskole for nyankomne flyktninger.

– Vi har lest CV-ene deres og har lagt et program som er relevant for dem. Vi gledet oss virkelig til å ha dem her, sier Kjeldsen.

Nå beklager hun sterkt at besøket trolig avlyses. FO Rogaland har ikke lyktes med å få kontakt med lederen av foreningen etter at Hamas gikk til angrep på Israel.

– Vi er urolige for hvordan de har det, selv om disse oppholder seg på Vestbredden, sier hun.

Befolkningen på Vestbredden lever bak murer i et bevoktet område.

Befolkningen på Vestbredden lever bak murer i et bevoktet område.

Kristin M. Johansen

– Veldig synd

Jeanne Toft, vernepleier med videreutdanning i psykisk helse i Egersund kommune var selv på utvekslingsopphold til Vestbredden i fjor og så fram til å ta imot palestinske sosialarbeidere i Egersund nå i oktober.

– Det er veldig synd hvis de ikke kan komme. De lever så regulerte liv, så jeg hadde virkelig unt dem reisen hit, enten de ser på det som fag eller ferie, sier hun.

I tillegg til arbeidsplasser de skulle besøke, planla hun å ta dem med på overnatting på Viberodden fyr.

Vernepleier Jeanne Toft var på utveksling til Vestbredden ifjor.

Vernepleier Jeanne Toft var på utveksling til Vestbredden ifjor.

Privat

Mye ut av lite

Da hun reiste rundt med sosialarbeidere til Hebron, Jenin og Betlehem på Vestbredden i fjor fikk hun innblikk i hverdagen deres med apartheid og kontrollposter.

– Sosialarbeiderne jeg fulgte er støttet av FN og bærer uniformer og kjører biler med tydelig logo, forteller hun.

Hun var blant annet med å dele ut hjelpemidler til utviklingshemmede og til folk som har mistet armer og bein. Hun møtte også folk som var blitt hørselsskadd etter eksplosjoner og som fikk utdelt hjelpemidler.

– Jeg var også med til en kvinne med Cerebral Parese, som fikk PC så hun kunne styre egen bedrift. En annen kvinne fikk finansiering til å åpne butikk i en konteiner langs veien, forteller Toft.

Higer etter kontakt

Hun er overbevist om at utvekslingsprogrammet er svært viktig.

– Jeg vet ikke hvem som lærer mest, men jeg har i alle fall lært hva man kan få til med begrensede midler. Selv om budsjetter kan være små, må vi bli flinkere til å tenke kreativt. Her kan palestinerne inspirere oss, sier hun.

– Hvilket utbytte har palestinerne av å komme til Norge?

– De får en ny giv i faget, det har jeg sett flere ganger. Og så opplever de at noen ser dem og holder kontakt etterpå. De higer etter kontakt med omverdenen, sier Toft.

Hun holder kontakt på Whats app med sosialarbeidere hun ble kjent med i fjor.

– Nå forteller de at det er urolig også på Vestbredden. De går ikke på jobb disse dagene, sier hun.

Som Disney-land

Nestleder i FO Rogaland Elin Lindberg Kjeldsen forteller at sosialarbeiderne som kommer på utveksling pleier å være godt utdannet fra universitetet i Betlehem og ha spennende jobber. En av dem som skulle være deltaker i år er avdelingsleder for sosiale tjenester ved Caritas Baby Hospital i Betlehem.

– Jeg har hatt inntrykk av at besøkene til Norge og det faglige påfyllet de får her er veldig viktig for dem, sier Kjeldsen.

– Hva har sosialarbeidere på utveksling til Norge sagt når de har vært her?

– Åh! De uttrykker at de kommer til Disney-land! Noen har aldri vært utenfor de palestinske områdene før de kommer hit. Her opplever de et trygt og godt land med gode ressurser og rammevilkår, sier Kjeldsen.

Må holde motet oppe

Det gjør selvsagt inntrykk å ta dem imot, når de forteller om tilstanden i sitt hjemland, understreker hun.

– Hva lærer dere i FO av de som kommer hit?

– Vi blir mer bevisst hvor tøft det er å være sosialarbeidere ute i verden. De må virkelig holde giv og mot oppe. De forteller hvordan de prøver å hjelpe en traumatisert befolkning og utrygge barn, sier Kjeldsen.

- Vi blir mer bevisst hvor tøft det er å være sosialarbeidere ute i verden, sier Elin Lindberg Kjeldsen.

- Vi blir mer bevisst hvor tøft det er å være sosialarbeidere ute i verden, sier Elin Lindberg Kjeldsen.

Privat

Hun understreker at Rogaland er en internasjonal region hvor mange brukere har bakgrunn fra andre kulturer.

– At de som jobber i sosialtjenestene våre har flerkulturell forståelse er viktig for å gi gode tjenester. Dette fagutvekslings-programmet er med å styrke denne kunnskapen, som vi kan bruke til å utvikle tilbudene vi gir her hjemme, sier hun.  

Den store nøkkelen

Kjeldsen var med en norsk delegasjon til Vestbredden i fjor høst. De besøkte blant annet flyktningleiren Ayda camp i Betlehem. Her bor palestinere som er blitt fordrevet fra sine hjem. Over inngangen til leiren henger en diger nøkkel. Kjeldsberg forteller at mange av de som bor i leiren har beholdt nøklene til sine hjem gjennom flere generasjoner og at den store nøkkelen er et symbol på håpet om at de engang skal kunne flytte tilbake til husene de er fordrevet fra.

– Det gjorde voldsomt inntrykk å se nøkkelen og ta inn over seg den sterke symbolikken, sier hun.

Den norske delegasjonen står ved utgangen fra Ayda flyktningleir i Betlehem.

Den norske delegasjonen står ved utgangen fra Ayda flyktningleir i Betlehem.

Privat

Hun har besøkt foreningen i Betlehem tre ganger og synes det blir tristere og tristere for hver gang. Hun beskriver søppelhauger og rotter, murer og piggtråd.

– På murene maler folk landskapet utenfor; det er som om de maler seg ut, med håp om et liv på utsiden, sier hun.

– Hva hvis du var sosialarbeider der?

– Da hadde jeg vært veldig oppgitt! Det hadde vært veldig mye å ta tak i, utbryter hun.

Hun understreker at det er risiko for familievold når man lever i stressede situasjoner.

– Sosialarbeidere i Norge møter på samme problemstillinger her hjemme, bare at det er mye tøffere der, sier Kjeldsen.

- Det er som om de maler seg ut, med håp om et liv på utsiden, sier Elin Lindberg Kjeldsen.

- Det er som om de maler seg ut, med håp om et liv på utsiden, sier Elin Lindberg Kjeldsen.

Privat

Forferdelige nyheter

Nå synes hun det er forferdelig å følge nyhetene om det som skjer i Israel og Palestina.

– Det er fryktelig. Det Hamas gjør er ille, sier hun.

Men hun har også selv sett og opplevd hvordan palestinerne er et glemt folkeslag.

– De sier selv at de blir kvelt sakte. De står i kø ved grensepostene, de vet aldri om de slipper ut eller ikke, de vet ikke om de får vann, eller om israelere kommer og beslaglegger huset.

I Hebron så hun vanntanker som palestinere hadde på hustakene sine for å samle regnvann.

– Det var skutt hull i dem av israelske soldater. Det gjorde sterkt inntrykk å se!

– Hva tenker du om samarbeidet FO og foreningen i Betlehem har?

– Jeg er veldig glad for det. Det er spesielt viktig for dem å ha forbindelser med omverdenen.

– Tar FO Rogaland politisk stilling i konflikten?

– Nei. Men våre sympatier går til den svake parten som lever under menneskerettighetsbrudd. Samtidig vet vi at den vanlige befolkningen i Israel ønsker fred.

Det har ikke lyktes Fontene å komme i kontakt med Raed Amira, som leder sosialarbeiderforeningen i Betlehem.

Faglig utveksling

• FO Rogaland drifter samarbeidet med Palestinian Union of Social Workers and Psychologists, Betlehem (PUSWP-B).

• Fagutveksling er del av samarbeidet. Norske sosialarbeidere tilbys opphold med sosialarbeidere i Betlehem, og palestinske sosialarbeidere tilbys tilsvarende opphold i Rogaland.  

• Målet med utvekslingsprogrammet er at norske og palestinske sosialarbeidere skal få et innblikk i hvordan sosialt arbeid utøves i en annen og kanskje fremmed kulturell kontekst. 

Faglig utveksling

• FO Rogaland drifter samarbeidet med Palestinian Union of Social Workers and Psychologists, Betlehem (PUSWP-B).

• Fagutveksling er del av samarbeidet. Norske sosialarbeidere tilbys opphold med sosialarbeidere i Betlehem, og palestinske sosialarbeidere tilbys tilsvarende opphold i Rogaland.  

• Målet med utvekslingsprogrammet er at norske og palestinske sosialarbeidere skal få et innblikk i hvordan sosialt arbeid utøves i en annen og kanskje fremmed kulturell kontekst.