Søndag ble Kårstein, som seiler under navnet Al Awda («Tilbakekomsten»), stanset av den israelske marinen i internasjonalt farvann 53 nautiske mil fra Gazastripen. Bildet er tatt da båten ankom Oslo fra Bergen 10. mai.

Søndag ble Kårstein, som seiler under navnet Al Awda («Tilbakekomsten»), stanset av den israelske marinen i internasjonalt farvann 53 nautiske mil fra Gazastripen. Bildet er tatt da båten ankom Oslo fra Bergen 10. mai.

Tormod Ytrehus

Norske Gaza-aktivister slippes fri i Israel

Gaza-aktivister fra båten Kårstein løslates fra fengsel onsdag, opplyser Israels ambassade. Ambassaden bekrefter at elektrosjokkvåpen ble brukt under bordingen.
01.08.2018
01.08.2018 13:11

Blant aktivistene som sitter fengslet, er fem nordmenn.

Sosionom og Gaza-aktivist Arne Birger Heli er fengslet i Israel

– Aktivistene blir løslatt i løpet av dagen. Etter det jeg har fått opplyst, vil det skje i løpet av få timer, sier ambassaderåd ved Israels ambassade i Norge, Dan Poraz til NRK like før klokka 10 onsdag.

Internasjonalt farvann

Søndag ble Kårstein, som seiler under navnet Al Awda («Tilbakekomsten»), stanset av den israelske marinen i internasjonalt farvann 53 nautiske mil fra Gazastripen. Kårstein hadde medisinsk utstyr og aktivister fra en rekke land om bord.

FAGARTIKKEL: Trygghet og sikkerhet for barn og ansatte i barnevernsinstitusjoner

Ambassaderåden bekrefter opplysningene fra aktivistene om at soldatene som bordet den norske båten, brukte elektrosjokkvåpen.

– Ja, den israelske marinen var nødt til å bruke så mye makt som vi mente var nødvendig for å gjennomføre oppdraget. Det var for å få båten til havn, sier Poraz til NRK.

– En politisk provokasjon

Toktet til Kårstein føyer seg inn i en rekke forsøk siden 2010 på å bryte den israelske blokaden av den lille palestinske enklaven lengst øst i Middelhavet. Til sammen var det 22 aktivister om bord.

Den israelske ambassaden i Norge har omtalt båten og aktivistenes handlinger som en «politisk provokasjon».

Enorm økning av hjemløse i Irland

Solveig er på jobb fire døgn i strekk. – Men jeg har lyst til å få barn og egen familie en gang

Det norske Utenriksdepartementet (UD) har bedt Israel om en forklaring i saken.

– Ambassaden i Tel Aviv har kontakt med israelske myndigheter i tilknytning til saken. Vi har bedt israelske myndigheter klargjøre hendelsesforløpet og på hvilket grunnlag de mener seg berettiget til å gripe inn overfor fartøyet, sa kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD til NTB tirsdag.

Onsdag hadde UD fortsatt ikke fått svar, ifølge NRK.

Vernepleier på tomannshånd med fremmedkrigere

01.08.2018
01.08.2018 13:11

Mest lest