UTSATT: Ansatte i kommunalt barnevern er klart mest utsatt for netthets, som oftes fra familier de jobber med.
Nesten hver fjerde ansatte i kommunalt barnevern utsatt for netthets
• 65 prosent oppgir at kolleger eller ledere har blitt utsatt for netthets.
• 17 prosent har vurdert å slutte i jobben på grunn av netthets.
• Bare 15 prosent oppgir at arbeidsplassen har rutiner for å følge opp hetsen.
solfrid.rod@lomedia.no
Totalt er 7,5 prosent av FOs medlemmer utsatt for hets på nett en eller flere ganger i året, ifølge en undersøkelse forbundet har oppsummert i rapporten Netthets - et arbeidsmiljøproblem.
Barnevernsansatte mest utsatt
Ansatte i kommunalt barnevern skiller seg klart ut som mest utsatt for netthets, med 22,6 prosent som svarer at de har opplevd det mer enn en gang i løpet av et år. Deretter følger kommunalt ansatte i Nav.
Over halvparten svarer at det er brukere av tjenestene som utøver hetsen, 24 prosent sier det er pårørende.
5,7 prosent oppgir at kolleger hetser dem på nett, mens 23,3 prosent ikke vet hvem som står bak.
• Les også: Maktesløse mot netthetsen
Vurderer å slutte
For 17,3 prosent av de ansatte i kommunalt barnevern oppleves hetsen så alvorlig at de har vurdert å slutte i jobben på grunn av den. Ser man alle arbeidsområder under ett, svarer 4,4 prosent at de vurderer å slutte på grunn av netthets.
FO: – Tas ikke alvorlig nok
Bare 17,5 prosent av dem som ble utsatt for netthets sier at saken er anmeldt. Og bare 15 prosent kjenner til at arbeidsplassen har rutiner for å følge opp netthets.
Tallene tyder på at problemet ikke tas tilstrekkelig på alvor, konkluderer FO i rapporten.
«For at vi skal kunne bevare trygge arbeidsplasser og gode kompetente fagmiljøer, mener FO at myndighetene snarest må sikre at arbeidsgivere følger forskriften i arbeidsmiljøloven, og at det utarbeides gode rutiner for hvordan netthets skal møtes og hvordan ansatte skal ivaretas», heter det i rapporten.
• Opplevd netthets på jobben? Dette kan du forvente av sjefen din
29 prosent utsatt for vold eller trusler
Undersøkelsen handler i hovedsak om netthets, men stiller også spørsmål om vold og trusler. Mer enn halvparten av de ansatte i institusjonsbarnevernet er utsatt for vold eller trusler om vold. Det samme gjelder rundt 35 prosent av de ansatte i tjenestene til personer med utviklingshemning og de Nav-ansatte på kommunal side.
Totalt svarer 29 prosent at de har opplevd vold eller trusler om vold.
Det er en tendens til at de som har vært lengst i arbeidslivet er mindre utsatt enn ansatte med kortere fartstid. En slik tendens finnes ikke når det gjelder netthets.
FO arrangerer sammen med KS en debatt om netthets under Arendalsuka, som starter i dag. Der deltar blant andre arbeidsminister Anniken Hauglie, styreleder i KS Gunn Marit Helgesen og FO-leder Mimmi Kvisvik.
Siste nytt
Kongsvinger er en av fem kommuner som har vært med i et pilotprosjekt der de har testet ut familieråd i høykonflikt- og voldssaker. Det er Lise Lundby (t.h.) som tok initiativ til prosjektet etter at hun hospiterte i England. Her er hun sammen med Kristin Midtsund, er enhetsleder i Kongsvinger barneverntjeneste.
Hanna Skotheim
Før måtte Kongsvinger ofte akuttplassere barn og familier. Etter at de begynte med familieråd i voldssaker, skjer det sjeldnere
Da Kjersti Flakstad (37) var på sin første dag på tegnspråkkurs, var hun mest opptatt av å lære seg å si: «Jeg er glad i deg». Idet hun sier det, legger hun hendene på hjertesiden og artikulerer ordene «Jeg er glad i deg». – Det er det viktigste jeg må kunne si til barna mine, sier hun.
Adrian Nielsen
Kjersti Flakstad (37) er i ferd med å miste hørselen: – Jeg har grått mye over ordet «ufør»
Mest lest
Coreene (18) og Dennis (17) er to av ungdommene vi møter når Helene sjekker inn på barnevernsinstitusjon.
Anders Leine/NRK
Helene Sandvig måtte kaste egne fordommer da hun sjekket inn på barnevernsinstitusjon
Hvis du skal hjelpe folk, må du faktisk snakke med dem. Det hjelper ikke å krysse av at en digital henvendelse er besvart, sier «Kari».
Eirik Dahl Viggen