JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nesten hver fjerde ansatte i kommunalt barnevern utsatt for netthets

• 65 prosent oppgir at kolleger eller ledere har blitt utsatt for netthets.
• 17 prosent har vurdert å slutte i jobben på grunn av netthets.
• Bare 15 prosent oppgir at arbeidsplassen har rutiner for å følge opp hetsen.
UTSATT: Ansatte i kommunalt barnevern er klart mest utsatt for netthets, som oftes fra familier de jobber med.

UTSATT: Ansatte i kommunalt barnevern er klart mest utsatt for netthets, som oftes fra familier de jobber med.

solfrid.rod@lomedia.no

Totalt er 7,5 prosent av FOs medlemmer utsatt for hets på nett en eller flere ganger i året, ifølge en undersøkelse forbundet har oppsummert i rapporten Netthets - et arbeidsmiljøproblem.

Barnevernsansatte mest utsatt

Ansatte i kommunalt barnevern skiller seg klart ut som mest utsatt for netthets, med 22,6 prosent som svarer at de har opplevd det mer enn en gang i løpet av et år. Deretter følger kommunalt ansatte i Nav.

Over halvparten svarer at det er brukere av tjenestene som utøver hetsen, 24 prosent sier det er pårørende.

5,7 prosent oppgir at kolleger hetser dem på nett, mens 23,3 prosent ikke vet hvem som står bak.

• Les også: Maktesløse mot netthetsen

Vurderer å slutte

For 17,3 prosent av de ansatte i kommunalt barnevern oppleves hetsen så alvorlig at de har vurdert å slutte i jobben på grunn av den. Ser man alle arbeidsområder under ett, svarer 4,4 prosent at de vurderer å slutte på grunn av netthets.

FO: – Tas ikke alvorlig nok

Bare 17,5 prosent av dem som ble utsatt for netthets sier at saken er anmeldt. Og bare 15 prosent kjenner til at arbeidsplassen har rutiner for å følge opp netthets.

Tallene tyder på at problemet ikke tas tilstrekkelig på alvor, konkluderer FO i rapporten.

«For at vi skal kunne bevare trygge arbeidsplasser og gode kompetente fagmiljøer, mener FO at myndighetene snarest må sikre at arbeidsgivere følger forskriften i arbeidsmiljøloven, og at det utarbeides gode rutiner for hvordan netthets skal møtes og hvordan ansatte skal ivaretas», heter det i rapporten.

Opplevd netthets på jobben? Dette kan du forvente av sjefen din

29 prosent utsatt for vold eller trusler

Undersøkelsen handler i hovedsak om netthets, men stiller også spørsmål om vold og trusler. Mer enn halvparten av de ansatte i institusjonsbarnevernet er utsatt for vold eller trusler om vold. Det samme gjelder rundt 35 prosent av de ansatte i tjenestene til personer med utviklingshemning og de Nav-ansatte på kommunal side.

Totalt svarer 29 prosent at de har opplevd vold eller trusler om vold.

Det er en tendens til at de som har vært lengst i arbeidslivet er mindre utsatt enn ansatte med kortere fartstid. En slik tendens finnes ikke når det gjelder netthets.

FO arrangerer sammen med KS en debatt om netthets under Arendalsuka, som starter i dag. Der deltar blant andre arbeidsminister Anniken Hauglie, styreleder i KS Gunn Marit Helgesen og FO-leder Mimmi Kvisvik.

Lars Erik inviterer netthetsere på kaffe