Kommer nært innpå opplevelsene:
Musikk som gjør deg til en bedre sosialarbeider
Hilde Fiva Buzungu, stipendiat ved høgskolen i Oslo og Akershus, mener at musikk gir en forståelse for sosialfaglige problemstillinger som lærebøkene ikke gir. Hun har fått innblikk i mye gjennom tekstene til et av hennes favorittband, rap- duoen Karpe Diem.
FORTELLER OM LIVET: Med sangtekstene sine gir Karpe Diem et innblikk i temaer som rasisme, utenforskap, oppdragervold og generasjonskonflikt. Foto:
Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå
jbr@lomedia
– Musikk tar et standpunkt med hud og hår. Den er subjektiv og skal ikke være nøytral, sier Buzungu.
Hun tror disse egenskapene ved musikken kan gjøre sosialarbeidere bedre i jobben sin. Gjennom musikken mener hun at man får komme nært innpå noens opplevelser på en måte som lærerboksjangeren ikke kan.
– Det kan være vanskelig for en lærebok å forklare akkurat hva kjærlighet er, mens dette er et virkelig kjærkomment tema for musikken, forteller hun.
Siden sosialarbeidere jobber med mennesker, tror Buzungu at de vil ha nytte av den ekstra dimensjonen og forståelsen musikken kan gi. Hun understreker at denne ekstra dimensjonen må komme i tillegg til lærebøkene.
NY INNSIKT: Hilde Fiva Buzungu sier hun får et innblikk i opplevd rasisme, oppdragervold og generasjonskonflikter i tekstene til Karpe Diem.
Jathushiga Bridget Rajah
Her er to av Buzungus favorittlåter fra Karpe diem
1. Sakte film
Broren min i sak for å se et barn
Som han har med en dame han hadde skilt seg fra
En svart mann mot en hvit chick, kompis
De ser på meg som et dyr der, kompis
Buzungus kommentar: Hvem er vel i tvil om at rasismen er reell etter å ha hørt denne sangen? Det er til å gråte blod av.
2. Påfugl
Men lillebror er påfugl (...)
Jeg pleide å prøve å lage midtskill ut av krøllene med voks
Han gjord det samme i fjor
Buzungus kommentar: Et sterkt uttrykk for en allestedsnærværende og internalisert rasisme som jeg ser blant mange ikke- hvite barn og unge i Norge i dag.
Å forstå andres erfaringer
Når lærebøkene skal forklare rasisme, skriver de i følge Buzungu om rasisme som noe et mindretall utøver mot innvandrere. Når rasisme framstilles på denne måten, blir det ikke noe flertallet av den norske befolkningen føler de trenger å forholde seg til. Dette bør sosialarbeidere være oppmerksom på.
– Saksbehandlere i barnevernet bør forstå at mange av barna de kommer i kontakt med, opplever rasisme gjennom hele sin oppvekst. Dette gjelder også i andre felt innen sosialt arbeid, for den saks skyld, legger Buzungu til.
Hun peker også på hvordan innvandrerbarn- og ungdom kan oppleve problemstillinger rundt generasjonskonflikt og oppdragervold som sosialarbeidere bør kunne noe om.
– Det musikken gjør, er å bringe oss nærmere opplevelser slik de ser ut med blikket til dem som selv har opplevd slikt. Det kan bringe oss nærmere til å forstå noe man selv ikke lever i, sier hun.
– Vil all musikk fungere slikt?
– Nei, selvsagt ikke. For min egen del er sangtekstene til Karpe Diem en soleklar favoritt når det gjelder perspektiver som er nyttige i barnevernsarbeid i dagens Norge. Så det handler om å finne musikken som kan gi oss den tilleggsdimensjonen vi selv mangler og har behov for, sier Buzungu.
Flere saker
Rektor Harald Eidsaa synes det er rart at politiet skal få så mye penger, mens skolen og forebyggende tiltak skal få så lite i statsbudsjettet.
Simen Aker Grimsrud
Regjeringens «gjengpakke» gir langt mer penger til politi enn skole: – Alt er snudd på hodet
Siden sosionomen begynte med gatekunst under pandemien har han skjult seg bak kunstnernavnet Tøddel. Helt til nå...
Hanna Skotheim
I mange år visste ingen hvem han var. Så kom drapstruslene
Wenche Rudsengen (t.v.) og Aina Rype håper politikerne snur og lar gatelaget forbli som i dag.
Hanna Skotheim
I mars ble Aina og Wenche årets sosialarbeidere. Nå kan de miste jobben
Det er over et år siden Sortlandshjelpa starta opp, men logoen er relativt fersk. Sosionom Bjørn Pedersen, enhetsleder Olav Fenes, barnevernspedagog Heidi Margrethe Gabrielsen, vernepleier Cecilie Starheim og sosionom Frida Hansine Gundersen er blant de ansatte i tilbudet.
Hanna Skotheim
Før hadde de 120 på venteliste. Nå har de null
Simen Aker Grimsrud
Siri (52) kunne vært ufør, men jobber for fullt: – Jeg ble lytta til
Tone Risvoll Kvernes og Hanne Thorberg har ledet Kongsberg barnevernstjeneste sammen i flere år.
Simen Aker Grimsrud