Lina har tatt ferie for å drive sosialt arbeid blant demonstrantene: – Noen må passe på at de tar vare på seg selv
Sosionom Lina ble oppringt natten da ungdommene ble båret ut av Olje- og energidepartementet. Siden har hun bistått med debrifing og omsorg.
Demonstrantene har sperret inngangene til flere departementer. Lina Maria Karlsen snakker med dem, sier at hun er sosionom. Hun sier at de må kjenne på egne grense for når det er riktig å gi seg.
Sissel M. Rasmussen
anne@lomedia.no
Ropene fra demonstrantene høres jevnt og trutt: «Urfolks retter er ikke valgfritt, møllene må rives nå».
Og så: «La fjella leve!» På sørsamisk: «Baajh vaeride årrodh!»
Det er gått en uke siden Fosen-aktivistene inntok Olje- og energidepartementet. De demonstrerer mot at vindturbinene på Fosen i Trøndelag, som Høyesterett har sagt bryter menneskerettighetene, ikke er revet.
Politibetjenten presenterer seg ved navn og spør demonstrantene om de holder varmen. Han forteller at politiet avventer situasjonen.
Sissel M. Rasmussen
Aksjonen eskalerte torsdag 2. mars da det var gått en uke. Aktivistene sperret inngangene til ti departementer og klatret opp i Olje- og energidepartementet med banneret «Land back. Stop Human Rights Violation in Sápmi».
– Aksjonen er blitt større enn mange så for seg, sier Lina Maria Karlsen (37).
Hun er sosionom i Alna bydel i Oslo og har tatt ut ferie for å gjøre sosialt arbeid blant demonstrantene.
BAKGRUNN: Hvorfor demonstrerer de i regjeringskvartalet? Sju svar om Fosen-aksjonistene
Spør hvordan de har det
– Det er en kaotisk situasjon med 50–70 demonstrerende ungdommer her hver dag. Jeg er veldig takknemlig for å kunne bidra, sier 37-åringen.
Samiske Lina Maria Karlsen er sosionom og bidrar med sosialt arbeid blant demonstrantene.
Sissel M. Rasmussen
Vi møter henne tidlig torsdag morgen. Hun går en runde for å snakke med demonstrantene som har beleiret inngangene til Kulturdepartementet og Finansdepartementet.
Hun presenterer seg som sosionom og spør hvordan det er med dem.
Til ungdommene på den harde, kalde asfalten sier hun at det er greit å gi seg hvis de kjenner at «i dag vil jeg ikke mer», eller «jeg orker ikke bli båret bort av politiet».
Hun minner dem om at den viktigste jobben har de gjort. De har klart å skape oppmerksomhet om en sak de har jobbet politisk med i 20 år.
LES OGSÅ: Jobben til Anny er blokkert av Fosen-aksjonister: – Dei er i sin fulle rett
Kofta på vranga
I likhet med demonstrantene har hun tatt samekofta på vranga, som en stille protest. Men hun har valgt ikke å aktivt demonstrere. Det hun kan bidra med som sosionom i aksjonen er vel så viktig, mener hun.
Alle demonstrantene har vrengt kofta som en stille protest. Også Lina har gjort det.
Sissel M. Rasmussen
– Det er mye adrenalin. Politi, presse. Mange kjenner at dette er en emosjonell byrde. Noen må passe på at de tar vare på seg selv og setter egne grenser, sier Karlsen.
Ble oppringt på natta
Mange ungdommer opplevde det vanskelig da de ble båret ut fra Olje- og energidepartementet natt til mandag, forteller Karlsen.
De trengte en å snakke med. Det hadde gått rykte om at det var en samisk sosionom aksjonsledelsen kunne ringe til, og på natta kom henvendelsen.
Karlsen presenterer seg som sosionom og spør politibetjenten om å få gå inn bak gjerdene for å snakke med demonstrantene.
Sissel M. Rasmussen
Karlsen kjørte inn til sentrum og var med på debrifing med ungdommene.
– Jeg vil stille opp for dem som tar på seg dette ansvaret. De fleste er unge folk og det å demonstrere kommer ikke uten kostnad. Mange kjenner på en dyp krise, som handler om identitet og retten til kultur, sier hun.
Vil ikke at de skal føle press
Utenfor Finansdepartementet tar hun høflig kontakt med en politibetjent. Hun spør om det er i orden at hun går på innsiden av gjerdene for å snakke med de som sperrer inngangen. Han lar henne gjøre jobben sin, og hun takker.
Lina Maria Karlsen har tatt ferie fra jobben som sosionom i Alna bydel i Oslo for å gjøre sosialt arbeid blant aksjonistene.
Sissel M. Rasmussen
– Ingen skal føle press på å være med lenger i aksjonen enn de er komfortable med. Vi er opplært til respekt for politi, og noen opplever det skremmende å bli båret bort. Det er lov å sette grenser, ikke bli symbol for en sak, sier hun.
Senere denne dagen blir flere aksjonister båret bort. Karlsen følger etter til politistasjonen for å være der når de slipper ut.
LES OGSÅ: Mer vill enn tam? Samiske May Helen får rare spørsmål fra sosialarbeidere
Trenger ikke diskutere
Hun forteller at demonstrantene har opplevd høflige forbipasserende, men at det også er folk som kommer forbi som vil diskutere saken.
– Jeg sier til dem at de ikke er forpliktet til å gå inn i en diskusjon med folk. Vi sitter her fordi statsministeren må ha dialog med folket på Fosen, sier Karlsen.
Niillas Beaska er talsperson fra Norske Samers Riksforbund og får klem av Lina Maria Karlsen.
Sissel M. Rasmussen
Hun er vokst opp i Tromsø og har jobbet som sosionom siden 2010. I bydel Alna driver hun forebyggende sosialt arbeid innen kultur, frivillighet og møteplasser.
Neste uke skal hun også ha fri fra jobben for å reise til Karasjok. Dit skal også statsminister Jonas Gahr Støre. Hun har tenkt å møte ham i den vrengte kofta.
LES OGSÅ: Kan du nok om samisk kultur? Nå åpner nytt kompetansesenter
Flere saker
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Traumebehandlinga hjalp ham ut av rusen. Nå kan den være i fare
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner avvikles i Oslo: – Vi er urolige for hva dette betyr
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Onsdag kom den endelige avgjørelsen.
Beate Oma Dahle / NTB
LO Stat tapte i Rikslønnsnemnda. Det blir avtalen medlemmene ikke ville ha
– Lønn er viktig for både kvinner og menn som vil bli sosialarbeidere, sier FO-leder Marianne Solberg. Her med Claus Moxnes Jervell.
Kasper Holgersen
Flere menn må inn i sosialarbeider-yrket: – Vi må si til gutta at vi trenger dem
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud
FO-lederen på streikemarkering: – Kom ikke og tilby oss småpenger
Sosionom Anita Ingjerd og psykolog Karoline Seheim leder foreldregruppe i Lillestrøm.
Anne Myklebust Odland