Ole Henrik Kråkenes er FOs representant i forhandlingene.
Hanna Skotheim
Jobber du i privat omsorg? Nå skal den nye lønna di bestemmes
Mandag morgen startet innspurten av lønnsforhandlingene mellom Fagforbundet og FO, og NHO. Ole Henrik Kråkenes forventer lange forhandlinger.
simen@lomedia.no
NHO-avtalen, eller overenskomst 453 som den heter, gjelder blant annet ansatte som jobber i Stendi AS, Human Care AS, Aberia AS, Olivia Solhaugen AS og Frelsesarmeen.
FO forhandler sammen med Fagforbundet. Tariffavtalen gjelder for rundt 900 av FOs medlemmer.
– Det viktigste for oss er å sikre en god og rettferdig lønnsvekst for medlemmene våre i privat sektor. Likelønn er et viktig prinsipp for os i FO. Det betyr at man skal få lik lønn for likt arbeid, uavhengig av hvilken sektor du jobber i, sier Ole Henrik Kråkenes, som representerer FO i forhandlingene med NHO.
Tjener mindre enn i kommunene
NHO-avtalen er en minstelønnsavtale, som vil si at den bare har én minstelønnssats. Det betyr at det må inngås særavtaler i hver enkelt bedrift på for eksempel lønnssystem, arbeidstid og ubekvemstillegg, skriver FO i en pressemelding.
– Dessverre er mange av særavtalene mangelfulle. Det gjør at lønnsvilkårene til mange av våre medlemmer ligger lavere enn offentlig sektor og ideelle aktører, sier Kråkenes.
Fagforbundet og FO vil bygge ut lønns- og ansiennitetssystemet i avtalen med høyere minstelønnssatser.
Streiket mot store lønnsforskjeller
For to år siden endte NHO-oppgjøret opp i streik. Ansatte ved Stendi i Bergen streiket for å få like gode lønnsvilkår som kollegene i offentlig sektor. Den gang protesterte de ansatte mot lønnsforskjeller opp mot 100.000 kroner mellom en vernepleier og en sykepleier.
Disse FO-medlemmene streiket for bedre lønn i 2021.
Simen Aker Grimsrud
Streiken ble etter noen uker stanset med tvungen lønnsnemnd.
Ved midnatt natt til tirsdag går forhandlingsfristen ut. Blir ikke partene enige, går oppgjøret til mekling. Det vil sannsynligvis skje i januar.
Siste nytt
Sosialarbeider Helen Matiyos Melese leder en lokal gruppe kvinner i byen Hagere Selam en times kjøretur fra regionhovedstaden Mekele i Tigray, Etiopia.
Øystein Helmikstøl
Sosialarbeider Helen (28) kommer rett fra jobb: – Fem nye døde
Jonas Aavik sier at telefonen kan være et nyttig hjelpemiddel på jobb, men at de ansatte må være bevisste på når de bruker den og hva de bruker den til.
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Mye lest
I motsetning til en assistents rolle i skolen er ofte miljøterapeutens rolle uavklart, skriver Eireen Finden.
Colourbox
Miljøterapeut – en sekkebetegnelse som undergraver profesjonen
Jonas Aavik sier at telefonen kan være et nyttig hjelpemiddel på jobb, men at de ansatte må være bevisste på når de bruker den og hva de bruker den til.
Martin Guttormsen Slørdal