JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ine Haver i et av flere møter med barneminister Kjell Ingolf Ropstad.

Ine Haver i et av flere møter med barneminister Kjell Ingolf Ropstad.

Eirik Dahl Viggen

Ingen nye stillinger i barnevernet

– Regjeringen hører ikke på tydelige signaler fra grasrota. Det synes jeg er ganske hovmodig, sier Ine Haver, initiativtaker til #heierna-kampanjen.
07.10.2019
14:28
07.10.2019 14:40

solfrid.rod@lomedia.no

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for neste år å styrke tilbudet om videreutdanning for ansatte i barnevernstjenesten. Sju millioner kroner ekstra foreslås brukt på å heve kompetansen. To millioner foreslås til å vidererutvikle veiledningsteamene, som bistår kommunalt barnevern etter behov.

«Regjeringa arbeider for eit betre barnevern for å sikre god hjelp til barn og familiar som er i ein utsett situasjon. Vi prioriterer førebyggjande arbeid og auka kompetanse i barnevernet», skriver regjeringen i en pressemelding.

Tallenes tale viser likevel at statens overføring til kommunenes barnevern reduseres med 1,7 prosent fra 2019 til 2020.

#heierna: – Hvorfor forstår de ikke hva vi sier?

– Vi har jo hatt dialog med Ropstad, så jeg er ikke sjokkert, men jeg er skuffet. Regjeringen har fått så klar og samstemt beskjed fra oss ansatte, fra FO og fra Barneombudet: De ansatte har altfor mange saker, barnevernet må ha flere stillinger, sier Ine Haver. Hun er klinisk sosionom, jobber i barnevernstjenesten i Stavanger og tok i januar i år initiativ til #heierna-kampanjen.

Det er vel og bra at regjeringen vil heve kompetansen, men det har lite for seg å gi mer penger til et videreutdanningsprogram som ikke fungerer, mener Haver.

– Vi har sagt veldig tydelig i fra. Det går ikke an å dra på kurs når det ikke er folk på jobb.

Hun lover at #heierna skal fortsette kampen for flere stillinger i kommunalt barnevern.

– Jeg synes det er bekymringsfullt at vi har en regjering som ikke lytter til oss på gulvet. Hvorfor forstår de ikke det vi sier?

#heierna møtte barneminister Ropstad: – Hvis du øremerker penger til barnevernet, vil du bli hyllet

– Alle barn har samme rett

Haver er oppgitt over regjeringens mantra om at barnevernet er kommunenes ansvar. Med den holdningen vil forskjellene mellom kommunene bare fortsette, advarer barnevernsarbeideren. Haver er også Ap-politiker, og kom inn i kommunestyret i Stavanger etter høstens valg.

– Maktskiftet i Stavanger vil trolig føre til flere stillinger i barnevernet her i byen. Det er i hvert fall det partiene har gått til valg på. Men det er jo ikke sånn at hvis det blir bedre i Stavanger, så tenker vi ikke mer på resten av landet. Alle barn har rett på samme vern, alle barnevernstjenester jobber etter det samme lovverket. Og barneministeren har det øverste ansvaret. Det kan han ikke løpe fra, mener Haver.

Maksgrense på 15 barn per ansatt i barnevernet får ikke støtte på Stortinget

SV: – Vender ryggen til de ansatte

Freddy Øvstegård er stortingsrepresentant for SV og har engasjert seg i barnevern.

– Ropstad viser ryggen til de ansatte som har gjort opprør det siste året, mener Øvstegård.

Han mener det er kritisk at en så presset tjeneste skal få enda mindre å rutte med neste år.

Regjeringen viser til at antall stillinger i barnevernet har gått opp med 27 prosent fra 2013 til 2018. Det er vel og bra, men det trengs fortsatt mer enn 1.000 nye stillinger, mener Øvstegård.

Jan Aarskog, virksomhetstillitsvalgt i Bufetat

Jan Aarskog, virksomhetstillitsvalgt i Bufetat

Eirik Dahl Viggen

FO: – Ikke et løft for institusjonene

Regjeringen foreslår 300 millioner kroner ekstra for å styrke barnevernsinstitusjonene, og kaller det en satsning på de mest utsatte barn og unge. «Enkelte barn og unge i barnevernet har eit meir omfattande behov for hjelp enn tidlegare. Derfor trengs det fleire skreddarsydde tiltak og det er eit auka behov for institusjonstiltak. Regjeringa føreslår å styrke løyvinga til institusjonstilbodet med over 300 millionar kroner til barn og unge som har store omsorgs- og behandlingsbehov», heter det i forslaget til statsbudsjett.

– Dette er en videreføring mer enn en satsing, mener Jan Aarskog, virksomhetstillitsvalgt for FO i Bufetat.

– Institusjonsbarnevernet fikk tilført 250 millioner ekstra i revidert budsjett både i 2019 og 2018. Så dette er ikke en styrking, sier Aarskog.

07.10.2019
14:28
07.10.2019 14:40