I disse kommunene kan 341 FO-medlemmer bli tatt ut i streik neste uke
Til uka starter meklingen i lønnsoppgjørene offentlig sektor. Blir ikke partene enige ved midnatt 26. mai, blir det streik morgenen etter.
Neste uke kan det bli streik i offentlig sektor. Bildet er fra fjorårets streik i Bergen i Spekter-området.
Privat
simen@lomedia.no
Det ble tidlig klart at årets lønnsoppgjør i offentlig sektor – et såkalt mellomoppgjør der partene kun forhandler om penger – ville bli langt tøffere enn det vanligvis er. Og det ble det. Både i kommunesektoren (KS-oppgjøret), Oslo kommune og staten ble det brudd i forhandlingene flere timer før fristen gikk ut.
Dermed er det Riksmekleren som skal hjelpe partene å komme fram til en løsning. Meklingen startet 5. mai, og partene i de tre oppgjørene i offentlig sektor må komme til enighet før fristen ved midnatt 26. mai. Finner de ingen løsning, blir det streik.
Nå er det altså klart hvor FO eventuelt vil ta ut sine medlemmer i streik.
FO har varslet at medlemmer tas ut i streik i disse kommunene:
Rana kommune: 18
Fauske kommune: 10
Fredrikstad kommune: 31
Bærum kommune: 28
Skien kommune: 17
Lyngdal kommune: 3
Lindesnes kommune: 8
Arendal kommune: 8
Bergen kommune: 80
Alver kommune: 29
Trondheim kommune: 55
Lillehammer kommune: 7
Vestre Toten kommune: 6
Totalt: 300
FO har varslet at medlemmer tas ut i streik i disse virksomhetene i Oslo kommune:
Velferdsetaten: 10
Bydel Frogner: 13
Bydel Stovner: 13
Bydel Bjerke: 1
Bydel Gamle Oslo: 1
Bydel Søndre Nordstrand: 1
Barne- og familieetaten: 2
Totalt: 41
Hvor mange som eventuelt tas ut i streik i staten, blir først kjent i morgen.
Vil skjerme brukerne
Fellesorganisasjonen (FO) varslet i dag et streikeuttak på 300 medlemmer i kommunesektoren (KS-området) og 41 medlemmer i Oslo kommune. FO-leder Mimmi Kvisvik sier at de i første omgang forsøker å skjerme brukerne i så stor grad som mulig. FO unngår også å ta ut medlemmer som jobber med smittesporing og vaksinering. De 300 medlemmene i kommunesektoren som kan bli tatt ut i streik, jobber først og fremst i administrative stillinger.
– Det som er poenget med en streik er at det ikke blir tvungen lønnsnemnd i overimorgen, men at streiken skal bære seg. Det er en grunn til at tjenestene våre medlemmer jobber i defineres som samfunnskritiske funksjoner, sier Kvisvik.
Adrian Nielsen
Krever mer til ansatte i kommunesektoren
I fjorårets lønnsoppgjør endte ansatte i offentlig sektor opp med en svakere lønnsutvikling enn privat sektor. FO og LO Kommune fikk forhandlet fram en klausul som sier at de ansatte i kommunesektoren skal kompenseres for dette i år. Det fikk de ikke gjennomslag for i forhandlingene.
– Må kommuneansatte kompenseres for at de fikk mindre i fjor, for å unngå streik?
– Det er grunnlaget for at vi brøt forhandlingene, men det vet jeg ikke nå, det er avhengig av hva som ligger på bordet samlet sett, sier Kvisvik.
– Opplever du at streikeviljen blant medlemmene er stor?
– Fenomenet streikevilje er et vanskelig begrep, jeg har erfart at det kommer for fullt når man går ut i en streik. Mange blir usikre og skremt fordi det er en ny situasjon de ikke har vært i. Man må føle på en urettferdighet for å vekke streikeviljen, sier Kvisvik.
Hun opplever at mange FO-medlemmer synes det er urettferdig at privat sektor fikk større lønnsvekst i fjor, samtidig som de har stått i en krevende situasjon det siste året.
– Ja, det opplever jeg absolutt. Vi fikk for lite i fjor. For oss er det også et likelønnsspørsmål. Noe av lønnsgapet mellom kvinner og menn skyldes forskjellene mellom offentlig og privat sektor.
KS: – Krever for mye
KS mener arbeidstakerorganisasjonene har krevd for mye i forhandlingene.
– Kravene fra arbeidstakerorganisasjonene lot seg ikke forene innenfor en forsvarlig ramme. Kravene har vært høye, og spriket mellom de ulike partene stort. Organisasjonene har villet bruke pengene på veldig ulik måte, sa forhandlingsleder Tor Arne Gangsø etter at bruddet i lønnsoppgjøret var et faktum.
KS
– Vi har tatt ansvar og vært opptatt av å finne løsninger som imøtekommer prioriteringene fra de ulike sammenslutningene, og samtidig ta vare på helheten og hele kommunelaget. Jeg mener vi fant en god balanse, og i tillegg en pott som gir betydelig lokalt handlingsrom for å rekruttere viktig kompetanse for kommunesektoren, sa Gangsø videre.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad