Hun er kanskje Norges mest berømte barnevernsarbeider. Her får Pørni et hjertelig møte med virkelighetens sosialarbeidere
– Dere er jo veldig mange, men jobben dere gjør er litt hemmelig. Jeg ville lage en serie om dere, sa Henriette Steenstrup til applaus fra 300 FO-medlemmer.
Serien viser fram alvoret, men det må ikke bli for mørkt, mener skuespiller Henriette Steenstrup.
Hanna Skotheim
solfrid.rod@lomedia.no
– Jeg kan ikke lære dere noe om barnevern. Jeg kan bare si takk for den jobben dere gjør, og lykke til. Stå i det! sa Henriette Steenstrup til en sal full av 300 sosialarbeidere under de pågående FO-dagene.
Hun var invitert til en sofasamtale om den populære TV-serien Pørni, som snart kommer med en tredje sesong. Steenstrup skriver manus selv og spiller hovedrollen som Pørni, en mor som forsøker å manøvrere i sin egen familie samtidig som hun gjør så godt hun kan som ansatt i barnevernet. I serien følger vi Pørni i møte med barn og familier som sliter med sine liv.
– Jeg ville lage en serie om dere og den jobben dere gjør, sa Steenstrup til applaus fra salen.
– Dere er jo veldig mange, men jobben dere gjør er litt hemmelig. Jeg har tenkt at det må være frustrerende med medieoppslag der barnevernet ofte ikke kan kommentere. Men det kan jo jeg når jeg lager fiksjon, sa Steenstrup.
Hanna Skotheim
– Kan ikke være grining i 30 minutter
Ole Henrik Kråkenes i FOs ledelse roste skuespilleren for et ekte og realistisk portrett av en barnevernsarbeider.
– Jeg har selv jobbet i barnevernet, og jeg har tenkt at mange av scenene i serien kunne skjedd i virkeligheten, sa han.
Kråkenes trakk særlig fram at serien viser balansen mellom å være profesjonell og bare et menneske. I en av episodene sitter Pørni og snakker med to små barn som har en far med rusproblemer og som har lært seg å ta voksnes ansvar hjemme. Søsteren er for eksempel veldig opptatt av at lillebror liker smør under leverposteien. Når Pørni går for å smøre brødskiver med smør og leverpostei, er det tydelig at hun er på gråten.
– Jeg kjenner en del folk som jobber i barnevernet, og har snakket med dem om dette. Dere må jo være profesjonelle. Samtidig er det umulig å ikke bli involvert. Men det kan ikke være grining i 30 minutter, ler Steenstrup.
Ole Henrik Kråkenes roste Steenstrup for å portrettere barnevernsarbeideren på en ekte og realistisk måte.
Hanna Skotheim
– Må være håp
Hun har lagt vekt på å ikke bruke de tyngste sakene. Da blir det for mørkt for folk som vil le og gråte foran en TV-serie, tror hun.
– Det må være håp også. Som dette søskenparet. Det er et nettverk rundt familien, og far får hjelp med sine rusproblemer. Det er kanskje litt rosenrødt, men jeg har villet at det skal være håpefullt.
Steenstrup har tidligere fortalt i Fontene at hun bruker søsteren sin når hun skriver manus: Når serieskaperen skriver manus til Pørni, ringer hun sin søster i barnevernet og spør: kunne dette skjedd? Svaret er: Det kunne vært mye verre.
Serieskaperen har også ønsket at serien skal bidra til å normalisere familielivets mer kaotiske sider. Det må være greit å si at det ikke er lett å være foreldre, mener hun.
– Mange kunne kommet i den situasjonen at trenger hjelp. Også Pørni, som er en veldig flink barnevernsarbeider, men ikke alltid så flink hjemme.
Hanna Skotheim
– Er Pørni fagorganisert?
Før første sesong stålsatte Steenstrup seg for kritikk fra barnevernskritikere. Det har det vært lite av. Hyggelige meldinger fra ansatte i barnevernet som kjenner seg igjen i serien har varmet. Og hun er overrasket over at den traff både unge og eldre.
Sesong 3 kommer i desember og handler om jul. Steenstrup lover at Pørni også i denne sesongen vil bevege seg litt utenfor systemets regler og maler, og at hun fortsatt strever med livet etter søsterens død.
– Et spørsmål til slutt: Er Pørni fagorganisert? ville Kråkenes vite.
– Hun er fagorganisert. I FO. Det adresseres i sesong 4.
Hanna Skotheim
Flere saker
Det er ikke alle som får den hjelpen de trenger fra lederen sin etter at de har vært sykmeldt, ifølge Hans Christoffer Aagad Terjesen som er forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning på OsloMet.
OsloMet og Alexander Grey/Unsplash
Mange ledere famler i blinde om sykefravær, ifølge forsker
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
– Jeg håper mange av FOs medlemmer melder seg, slik at vi får gode bidrag fra både praksisfeltet og de akademiske miljøene, sier Ole Henrik Kråkenes.
Skjalg Bøhmer Vold
Sosialarbeidere fra hele Europa kommer til Oslo: – Største i Norge noen gang
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød