JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anne-Lise Østvang ble med på jobbintervjuet:

Håndplukket sin egen vernepleier

– Det gikk bra da jeg intervjuet Merete. Jeg likte henne med en gang, forteller Anne Lise Østvang. – Her har de tatt brukermedvirkning helt ut, tenkte Merete Baraa, som fikk jobben.
KNALLFORNØYD: Beboer Anne-Lise Østvang valgte Merete Baraa blant 11 som var inne til intervju. Boligleder Erlend Skåret mener dette er måten å sette medbestemmelse ut i praksis på.

KNALLFORNØYD: Beboer Anne-Lise Østvang valgte Merete Baraa blant 11 som var inne til intervju. Boligleder Erlend Skåret mener dette er måten å sette medbestemmelse ut i praksis på.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

– Det er lett å snakke om brukermedvirkning, sier arbeidsleder ved Elverhøi omsorgsboliger på Hamar, Erlend Skåret, men det er ikke så lett å praktisere.

Som vernepleier var han godt kjent med prinsippet om medbestemmelse. Men hvordan kunne de ta det lenger enn husmøter og forslagskasse?

Muligheten åpnet seg da beboer Anne-Lise Østvang sist vinter skulle få ny assistent. Hun ble like godt med på jobbintervjuene.

– Det var moro. Jeg liker å intervjue folk, sier Anne-Lise, som ved siden av jobben på strikkeverksted tar mediekurs.

– Det gikk bra da jeg intervjuet Merete. Jeg likte henne med en gang, forteller Anne Lise.

Merete Baraa tar deltidsstudiet i vernepleie ved Høgskolen i Lillehammer. Nå er hun sammen med Anne-Lise hver tredje helg. Anne-Lise tar henne i armen.

– Jeg er glad i Merete! Det var jeg som valgte henne.

Selvråderett

Utviklingshemmede har i liten grad innflytelse på hvilke hjelpere de tilbringer dagene med, enda mange av dem er avhengige av bistand store deler av uka. Retten til innflytelse over hverdagene ble påpekt i Stortingsmeldingen Frihet og likeverd sommeren 2013, og videre presisert av Rettighetsutvalget i 2015. Rettighetsutvalget jobber nå med å finne ut hvordan det gode prinsippet kan omsettes i praksis.

Erlend Skåret og ledelsen i tjenestene for funksjonshemmede i Hamar tok utvalget på ordet. De tok med Anne-Lise da de skulle intervjue søkere til jobben. Deltidsjobb her er svært populært blant vernepleierstudenter. Over 50 søknader ble silt ned til 11 intervjuer.

MEDVIRKNING: Elverhøi bofellesskap tok med en beboer på jobbintervju da hun skulle få ny assistent.

MEDVIRKNING: Elverhøi bofellesskap tok med en beboer på jobbintervju da hun skulle få ny assistent.

Eirik Dahl Viggen

Direkte intervju

Erlend og Anne-Lise hadde laget spørsmålene sammen: Hvorfor vil du ha jobben? Hvilke interesser har du?

De ville finne ut om kjemien stemte.

– Jeg visste ikke at Anne-Lise skulle være med, men ble både overrasket og glad, sier Merete.

– Jeg tenkte at her har de tatt brukermedvirkning helt ut.

Intervjuet ble mindre formelt, og det ble mer snakk om Merete som person enn som vernepleier.

– Det var uvant å få tilbakemelding underveis gjennom hele intervjuet. Om at Anne-Lise ville ha meg der. Det var utrolig hyggelig. Jeg gikk derfra i godt humør, uansett hvordan det ville gå med jobben. Jeg følte meg takknemlig over den umiddelbare tilliten.

Og merk: Fagforeningen støttet ansettelsen fullt ut.

Fra ord til handling

Begge foreldrene til Anne-Lise døde for noen år tilbake. Bofellesskapet har 18 ansatte.

– De som jobber her blir ofte de nærmeste i livet til dem som bor her, sier Erlend.

INNSPILL: Bofellesskapets forslagskasse blir ofte stående tom.  De ville finne en bedre variant av brukermedvirkning.

INNSPILL: Bofellesskapets forslagskasse blir ofte stående tom. De ville finne en bedre variant av brukermedvirkning.

Eirik Dahl Viggen

Det er ikke gitt at vernepleiere er gode til å være med folk. Det handler også om kjemi. Alle passer ikke for alle, mener leder for tjenesten for funksjonshemmede, Georg Skutlaberg.

Medbestemmelse på jobbintervju var en nyttig erfaring de vil bruke videre. Anne-Lise Østvang er klar.

– Dere får bare si fra om dere trenger mer hjelp.