FO-leder: Hvis folk ikke er på jobb, får man ikke bygget kompetanse i barnevernet
Kompetanseløft er bra, men det hjelper lite hvis tjenesten er lammet av ubesatte stillinger og kritisk høyt sykefravær.
De har felles agenda om et sterkere barnevern: Barnevernfrokost torsdag med Mimmi Kvisvik (FO), Kari Henriksen (Ap) og Mette Nord (Fagforbundet).
Ellen Odland
edv@lomedia.no
Arbeiderpartiets Kari Henriksen er lei av at regjeringen ikke tar kravene fra ansatte i barnevernet på alvor.
– Alle sier nå at barnevernet må ha mer bemanning, bortsett fra regjeringen. Det er skummelt at de isteden for flere stilinger til den kommunale barnevernstjenesten, vektlegger økt kommersialisering, sier Henriksen, som sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.
Ap og FO sammen med Fagforbundet holdt et felles frokostmøte i Oslo kongressenter torsdag for å diskutere veien videre med barnevernet, apropos grasrotopprøret som er i ferd med å bre seg med kampanjen #heierna.
• Barnevernsansatte demonstrerer i flere byer
Savner øremerka midler til flere ansatte i barnevernet
Oppbemanningen innen kommunalt barnevern de siste åra har skjedd til tross for regjeringens prioriteringer, mener Henriksen. Hun gir siste Ap-ledede regjering og kommunene selv æren for at antall stillinger har økt. Dermed blir det de kommunene som har god råd som får et bedre barnevern.
• Miriam møter ungdommene i Navs blindsone. Etterpå er de fleste i jobb
Det blir ikke bare enkelt å få til en bemanningsreform med venstresiden i opposisjon mot en borgerlig flertallsregjering, innrømmer FO-leder Mimmi Kvisvik. Men de prøver.
Over 3000 følger #heierna på Facebook, de fleste ansatte i barnevernet. Torsdag kveld demonstrerer de i flere byer med krav om en nasjonal storsatsing på flere ansatte.
Barnevernet har ikke tid til godt nok arbeid
FO støtter opp om Ap sitt forslag til kvalitetsreform av barnevernet. Som grasrotkampanjen legger forbundslederen legger tyngst vekt på behovet for flere ansatte.
– Det er ikke så mye feil i det barnevernet gjør. Problemet er det de ikke får tid til å gjøre. Det er der tjenesten blir for dårlig, med de alvorlige konsekvenser det har.
• Ansatte i ungdomsinstitusjoner får felles sikkerhetskurs
– Den siste rapporten fra Helsetilsynet hvor det var undersøkt 106 barnevernsaker har som hovedfunn at det er ikke så mye feil med det barnevernet gjør, men det de ikke gjør. Og det blir så veldig feil. Vår forståelse av det er at mye skyldes mangel på tid, sier Kvisvik.
Sykefravær og turnover toppes av vold, trusler og netthets, påpeker Kvisvik.
– Dagens situasjon er uforsvarlig med tanke på tjenesten til barn og familier, og de ansattes arbeidsmiljø.
FO: Bemanning i barnevernet er grunnmuren, så kan man bygge kompetansen
Som alltid når barnevern diskuteres, handlet frokostdebatten torsdag om mange ting: Behovet for flerkulturelt barnevern og mer forståelse innad i arnevernet for klasseforskjeller og fattigdom. Om maktforhold mellom fagarbeidere og høgskoleutdanna, profesjonskamp, verdien av personlig egnethet, uenighet om autorisasjon, utdanningslende, om behovet for å bedre støtte til fosterhjemmene.
– Hvordan skal dere klare å sette inn støtet for oppbemanning, når debatten avledes av andre temaer?
Kari Henriksen, Ap: – Det er ingen avledning å snakke om flere ting. Det viser hvor mangfoldig barnevern er. I de alternative budsjettene våre har vi hvert år styrket bemanningen. Reformen vi går inn for er ikke ettårig, men langsiktig, der vi samtidig krever bedre utdanninger til barnevernet og flere ansatte. Styrkingen må skje helhetlig.
Mimmi Kvisvik, FO: – Jeg synes det er viktig nå å lytte til #heierna-kampanjen som er så tydelig på bemanning først. Det er ikke det at vi ikke trenger de andre tingene, men bemanning er grunnmuren. Og vi trenger en samla opptrappingsplan som sikrer pengene, som sikrer bemanning. Så kan man da utvikle kompetanse og tiltak. Vi må ha folk på jobb først, så de kan ha hodet over vann og klarer og tenke de lange tankene og systematisk utvikle tjenesten, være tilgjengelig for folk slik at man ikke hele tiden jobber med ryggen mot veggen. Alle vet at kompetanseutvikling er viktig, men bemanningen er selve satsplanken.
– Trenger barnevernet mer effektivitet, eller mer tid til å sitte og reflektere?
Kvisvik: – Jeg tror at i denne type jobb så er refleksjon effektivt. Refleksjon er kvalitetssikring. Det er helt nødvendig for å kunne høre og forstå.
• Her er retningslinjene for konsulentbruk som Aleris har holdt hemmelig
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad