Barnevernsansatte demonstrerer i flere byer
Ine Haver, initiativtaker til #heierna, utfordret barneministeren til å bli med henne på jobben en dag. Nå kommer han på besøk fredag ettermiddag.
Ine Haver startet opprøret blant barnevernsansatte.
Privat
solfrid.rod@lomedia.no
– Jeg har vært frustrert over at Ropstad ikke har vært på banen. Nå vil han møte oss ansatte. Det er bra! Jeg forventer ikke endring over natta. Men jeg vil at regjeringen skal få med seg at her er det en hel haug med ansatte som varsler om uforsvarlige arbeidsforhold. Jeg er spent på hva han tenker om situasjonen. Vi gleder oss, sier Ine Haver.
Hun er kontaktperson, fagkonsulent og verneombud i barnevernstjenesten i Stavanger, og kvinnen bak #heierna, et grasrotopprør i barnevernet.
Trenger mer tid
Du har sikkert sett #heierna-filmene på Facebook. «Hei Erna, du sier at du ønsker flere suksesshistorier fra barnevernet. Det gjør jeg også. Men da trenger vi flere ansatte.» Det er det unisone budskapet fra Kautokeino i nord til Kristiansand i sør. Fra Linda i Stranda, Tor Erling i Bodø, Jan Rune i Lier, Hanne i Ytre Namdal og Ine i Stavanger.
Ine Haver utfordret den ferske barneministeren, Kjell Ingolf Ropstad (KrF), til å bli med henne på jobben for å få innblikk i en arbeidshverdag der saksbunken vokser og tida aldri strekker til. Nå har departementet varslet at Ropstad kommer til barnevernstjenesten i Stavanger klokka fire på fredag. Kanskje ikke det travleste tidspunktet, men Haver har tenkt å snakke om tid, hvor mye tid det tar å hjelpe barn og unge og deres familier.
– Vi kan presentere en sak anonymt: Her er en gutt på 10 år, han har disse diagnosene, han har bodd i beredskapshjem, nå leiter vi etter fosterhjem. Vi reiser rundt, vi går på skolemøter. Det tar tid å skape relasjoner.
Rørt av responsen
Ideen til kampanjen kom etter statsminister Erna Solbergs nyttårstale. Barnevernsansatte over hele landet har sluttet seg til. Torsdag kveld demonstrerer de i Oslo, Stavanger og Bergen. Ansatte, unge med barnevernserfaring og politikere fra opposisjonspartiene skal holde appeller.
– Responsen har vært helt enorm. Én må ta initiativ, men det hadde ikke blitt noen kampanje uten alle dem som har blitt med. Jeg blir rørt av det. Vi får også støtte fra folk som ikke selv jobber i barnevernet. Profilerte fagfolk som Peder Kjøs og Per Isdal støtter oss, og fra politikere, sier Haver.
– Jeg elsker jobben min
Sosionomen synes hun har verdens beste jobb, det skulle bare vært mer tid til hver av ungdommene hun har ansvar for.
– Jeg elsker jobben min. Nå er jeg 47 år, og skal sikkert jobbe i 15 år til. Så da synes jeg det er viktig å prøve å påvirke hvordan vi har det på jobben. Barnevernet er kommunenes ansvar. Men når ansatte over hele landet melder om for mye å gjøre, må sentrale myndigheter lytte, sier Haver.
Ropstad har tidligere sagt til Fontene at kommunene må ta ansvar for tilstrekkelig finansiering av barnevernet.
«Barnevernet har høy prioritet i regjeringen, men plattformen og årets budsjett omhandler andre tiltak enn øremerkede midler til nye stillinger. Vi har satt i gang et løft innen kompetanse, digitalisering og fosterhjem og jeg ser fram til å fortsette dette viktige arbeidet. Vi må likevel ta på alvor at mange ansatte i barnevernet opplever et for sterkt arbeidspress. Jeg forventer at dette adresseres og håndteres i den enkelte kommune der dette er aktuelt. Kommunebarnevernet er et kommunalt finansieringsansvar, og det er den enkelte kommune som må påse at barnevernet har gode nok rammer til at de kan utføre sine oppgaver på en god måte», svarte Ropstad i sin kommentar til #heierna-kampanjen.
Flere saker
Det viktigste ved å være tillitsvalgt, er å være tilgjengelig, mener Kenneth Pedersen. Her har han nettopp fått blomster, kake og diplom av FO Agder som kom på besøk der Pedersen jobber.
Christine Fredriksen, FO Agder
Årets tillitsvalgt i FO: «Han må rett og slett bare oppleves»
Vårin Frøvoll (t.v.), Tordis Stokka og Cecilia Pomah Frimpong er nervøse før eksamen, siden så mange strøk i fjor.
Simen Aker Grimsrud
I fjor strøk nesten halvparten på juss-eksamen: – Vi er nervøse
Ingrid Marie Bjølstad er i dag rusfri. Det takker hun Molde behandlingssenter for.
Hanna Skotheim
– Jeg tror ikke jeg hadde levd i dag uten Molde behandlingssenter
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Den 60 år gamle mannen hadde rusa seg i 30 år. Nå er behandlingsstedet i fare
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner avvikles i Oslo: – Vi er urolige for hva dette betyr
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Onsdag kom den endelige avgjørelsen.
Beate Oma Dahle / NTB