JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ine Haver startet opprøret blant barnevernsansatte.

Ine Haver startet opprøret blant barnevernsansatte.

Privat

Barnevernsansatte demonstrerer i flere byer

Ine Haver, initiativtaker til #heierna, utfordret barneministeren til å bli med henne på jobben en dag. Nå kommer han på besøk fredag ettermiddag.
06.02.2019
13:46
21.08.2023 17:14

solfrid.rod@lomedia.no

– Jeg har vært frustrert over at Ropstad ikke har vært på banen. Nå vil han møte oss ansatte. Det er bra! Jeg forventer ikke endring over natta. Men jeg vil at regjeringen skal få med seg at her er det en hel haug med ansatte som varsler om uforsvarlige arbeidsforhold. Jeg er spent på hva han tenker om situasjonen. Vi gleder oss, sier Ine Haver.

Hun er kontaktperson, fagkonsulent og verneombud i barnevernstjenesten i Stavanger, og kvinnen bak #heierna, et grasrotopprør i barnevernet.

Trenger mer tid

Du har sikkert sett #heierna-filmene på Facebook. «Hei Erna, du sier at du ønsker flere suksesshistorier fra barnevernet. Det gjør jeg også. Men da trenger vi flere ansatte.» Det er det unisone budskapet fra Kautokeino i nord til Kristiansand i sør. Fra Linda i Stranda, Tor Erling i Bodø, Jan Rune i Lier, Hanne i Ytre Namdal og Ine i Stavanger.

Ine Haver utfordret den ferske barneministeren, Kjell Ingolf Ropstad (KrF), til å bli med henne på jobben for å få innblikk i en arbeidshverdag der saksbunken vokser og tida aldri strekker til. Nå har departementet varslet at Ropstad kommer til barnevernstjenesten i Stavanger klokka fire på fredag. Kanskje ikke det travleste tidspunktet, men Haver har tenkt å snakke om tid, hvor mye tid det tar å hjelpe barn og unge og deres familier.

– Vi kan presentere en sak anonymt: Her er en gutt på 10 år, han har disse diagnosene, han har bodd i beredskapshjem, nå leiter vi etter fosterhjem. Vi reiser rundt, vi går på skolemøter. Det tar tid å skape relasjoner.

Rørt av responsen

Ideen til kampanjen kom etter statsminister Erna Solbergs nyttårstale. Barnevernsansatte over hele landet har sluttet seg til. Torsdag kveld demonstrerer de i Oslo, Stavanger og Bergen. Ansatte, unge med barnevernserfaring og politikere fra opposisjonspartiene skal holde appeller.

– Responsen har vært helt enorm. Én må ta initiativ, men det hadde ikke blitt noen kampanje uten alle dem som har blitt med. Jeg blir rørt av det. Vi får også støtte fra folk som ikke selv jobber i barnevernet. Profilerte fagfolk som Peder Kjøs og Per Isdal støtter oss, og fra politikere, sier Haver.

– Jeg elsker jobben min

Sosionomen synes hun har verdens beste jobb, det skulle bare vært mer tid til hver av ungdommene hun har ansvar for.

– Jeg elsker jobben min. Nå er jeg 47 år, og skal sikkert jobbe i 15 år til. Så da synes jeg det er viktig å prøve å påvirke hvordan vi har det på jobben. Barnevernet er kommunenes ansvar. Men når ansatte over hele landet melder om for mye å gjøre, må sentrale myndigheter lytte, sier Haver.

Ropstad har tidligere sagt til Fontene at kommunene må ta ansvar for tilstrekkelig finansiering av barnevernet.

«Barnevernet har høy prioritet i regjeringen, men plattformen og årets budsjett omhandler andre tiltak enn øremerkede midler til nye stillinger. Vi har satt i gang et løft innen kompetanse, digitalisering og fosterhjem og jeg ser fram til å fortsette dette viktige arbeidet. Vi må likevel ta på alvor at mange ansatte i barnevernet opplever et for sterkt arbeidspress. Jeg forventer at dette adresseres og håndteres i den enkelte kommune der dette er aktuelt. Kommunebarnevernet er et kommunalt finansieringsansvar, og det er den enkelte kommune som må påse at barnevernet har gode nok rammer til at de kan utføre sine oppgaver på en god måte», svarte Ropstad i sin kommentar til #heierna-kampanjen.

– Jeg hadde forventet en mer offensiv Ropstad

Forsker: – Mange familier i barnevernet trenger praktisk hjelp med livet for å få nytte av veiledning

06.02.2019
13:46
21.08.2023 17:14