JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Gjensidig lærerikt å møte sosialarbeidere på tvers av landegrensene, mener Karin Bergström, her på Madagaskar for å evaluere FO Trøndelags solidaritetsprosjekt.

Gjensidig lærerikt å møte sosialarbeidere på tvers av landegrensene, mener Karin Bergström, her på Madagaskar for å evaluere FO Trøndelags solidaritetsprosjekt.

FO Trøndelag

FO Trøndelag håper å fortsette solidaritetsarbeidet på Madagaskar

– Det er både rørende og krevende å se hva våre sosialarbeiderkolleger utrettet med lite ressurser i et av verdens fattigste land, sier Karin Bergström, leder i FO Trøndelags internasjonale utvalg.
10.11.2022
12:14
10.11.2022 12:14

solfrid.rod@lomedia.no

Karin Bergström og to andre fra FO Trøndelag har nylig vært på Madagaskar for å evaluere solidaritetsprosjektet fylkesavdelingene startet der i 2016. Prosjektet har tre mål: Det skal gi barn fra fattige familier skolegang, hjelpe til med å etablere en sosialarbeiderforening og heve kompetansen blant sosialarbeiderne.

Madagaskar er en republikk i Det indiske hav. Den tidligere franske kolonien har en av verdens minst utviklede økonomier, og sliter med økende fattigdom og politisk uro, ifølge Store norske leksikon.

Landet har to sosialarbeiderutdanninger, en privat katolsk og en på universitetet i hovedstaden.  

Bygger kunnskap

I 2017 ble det stiftet en lokal sosialarbeiderforening i Antsirabe, med støtte fra FO Trøndelag. Det har vært viktig for at sosialarbeidere skal møtes og snakke om jobbene de står i, mener Bergström. De fleste jobber i ulike organisasjoner, men noen er også offentlig ansatt.

Å styrke lokale sosialarbeideres kompetanse er en viktig bit av FOs prosjekt. Årlig holdes det workshops over tre dager med forelesninger, gruppearbeid og diskusjoner. Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging Midt (RVTS) har stilt med folk som kan undervise. De har snakket om ulike temaer, men den røde tråden har vært traumer og hvordan sosialarbeidere kan møte mennesker som er traumatiserte.

– En veldig viktig jobb som de har gjort helt gratis. Det betyr enormt mye, sier Bergström.

50 barn på skole

I utgangspunktet er skolegang gratis på Madagaskar, men elevene må betale for noen eksamener. De må også selv sørge for uniform og noe skolemateriell, noe som er utenkelig for mange fattige familier. For 2.000 kroner i måneden bidrar FO Trøndelags prosjektet til at 50 barn får gå på skole. Barna velges ut av sosialkontoret i Antsirabe, den nest største byen i landet. Pengene utbetales etter rapporter fra prosjektarbeidere lokalt.

– Pengene går til blyanter, skolemateriell, noen kjeks. Det er ikke alltid så mye som skal til for å gjøre en stor forskjell, mener Bergström.

Under FO Trøndelags besøk i oktober skrev ordføreren under på at prosjektet skal fortsette i 2023 og 2024. Han inviterte også de 50 barna og deres foreldre til rådhuset for å møte de norske gjestene.

– Det var veldig rørende. Det er utrolig hva sosialarbeidere klarer å utrette i et av verdens fattigste land, med veldig lite ressurser. Det er virkelige et skrikende behov for helse- og sosialarbeidere, sier Bergström.

Her underskrives avtalen om at skoleprosjektet fortsetter i to år til.

Her underskrives avtalen om at skoleprosjektet fortsetter i to år til.

FO Trøndelag

Må finne samarbeidspartner

Det er tradisjon i FO for at fylkesavdelingene drifter solidaritetsprosjekter. I 2021 vedtok landsstyret at forbundet bare skal ha ett prosjekt som de selv har ansvar for; Ghirass barnekultursenter i Betlehem. Alle andre prosjekter skal enten drives sammen med andre organisasjoner eller legges inn under LO. Om dette ikke er mulig, skal de legges ned innen 2027. FO Trøndelag har begynt jakten på samarbeidspartnere, og Bergström håper prosjektet kan sikres også etter 2027.

– Hvorfor skal FO drive prosjekter på Madagaskar og andre land?

– Vi lærer mye om solidaritet i praksis, og vi bidrar med noe som betyr mye for mange. Jeg er så stolt over å være medlem i en fagforening der en prosent av kontingenten går til internasjonal solidaritet. FO er jo et LO-forbund, og LO har alltid vært opptatt av å se utover sin egen navle, sier Bergstöm.

Hun opplever at sosialt arbeid er gjenkjennbart på tvers av landegrensene.

– I likhet med oss møter de også familievold, krenkelse, overgrep og fattigdom. Forskjellen er at vi i Norge har et mottaksapparat for å håndtere dette. På Madagaskar er det svært lite midler. Vi har møtt sosialarbeidere som har gått i flere år uten lønn, forteller Bergstöm.

10.11.2022
12:14
10.11.2022 12:14