JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ANTIPRIVAT: Ida Søraunet Wangberg fra Manifest Analyse fortalte en historie om hvordan små private barneverninstitusjoner vokste seg store på 90- og 2000-tallet. Kampen mot privatisering er valt til FOs kampanjetema for neste periode.

ANTIPRIVAT: Ida Søraunet Wangberg fra Manifest Analyse fortalte en historie om hvordan små private barneverninstitusjoner vokste seg store på 90- og 2000-tallet. Kampen mot privatisering er valt til FOs kampanjetema for neste periode.

Tri N. Dinh

FO tar kampen mot privat velferd

En nylaget pamflett blir grunnlaget for FOs store satsingsområde neste kongressperiode.
18.03.2015
19:30
27.08.2015 20:01

mia.paulsen@lomedia.no

– Vi skal utøve motmakt mot kommersialisering av velferdstjenester, sa Mimmi Kvisvik på FO-kongressens åpningsdag i dag.

FO har fått tankesmia Manifest til å utarbeide en pamflett som viser hvordan velferdstjenester er blitt et lukrativt satsingsområde for investorer. Firmaer dannes, sluker andre og blir selv slukt. Kjernen i det hele er store pengesummer som har en tendens til å akkumuleres hos enkeltpersoner.

Ida Søraunet Wangberg, som er ansvarlig for pamfletten, slo fast at det ikke alltid har vært slik. Tendensen tok fart på 1990-tallet.

Flere timer for privatansatte

Kommersielt barnevern karakteriseres ofte av lønns- og arbeidsforhold som faller dårlig ut sammenlignet med offentlige institusjoner, fortalte Wangberg. Hun refererte blant annet Fontenes artikkel om arbeidstid i private og offentlige institusjoner. Vår sammenligning viste at mens medarbeiderne i Aleris tilbringer 112 døgn på jobben hvert år, er kollegene i statlige barneverninstitusjoner på jobben i 82 døgn.

Uforutsigbart

Anbudsregimet skaper uforutsigbarhet, mente Wangberg.

– Da Phoenix Haga tapte anbudet fra Helse Sør-Øst i 2012, måtte de si opp 30 personer. I fjor vant de anbudet på nytt, og skal bygge opp virksomheten igjen. Men de oppsagte står ikke og venter. Det tar tid å bygge opp et nytt fagmiljø, understreket Wangberg.

Ideelle kan tape

Wangberg fryktet også at ideelle organisasjoner ikke lenger vil klare seg i konkurransen når de skal konkurrere om å vinne anbud.

– Anbud betyr dessuten at man ikke kan dele sine egne vellykkede metoder med andre. Man skal jo konkurrere, sa Ida Søraunet Wangberg.

Løsninger finnes

Hun pekte på den danske løsningen, hvor private velferdstilbydere har blitt innlemmet i det offentlige tilbudet som selveiende institusjoner.

Også i Norge er det faktisk mulig å reversere privatisering, fortalte Wangberg. Hun har laget en videoreportasje om barnevernet i Sandnes, som tidligere var en stor innkjøper av private barneverntjenester. Barnevernsjef Trygve Apeland forteller i filmen at kostnadene var store. Barneverntjenesten ansatte egne folk parallelt med at de avviklet de private tiltakene.

Mangfold og kvalitet

– Ingen firma har et så differensiert tilbud som oss, og de er kvalitetssikrede. Vi kan omprioritere ressurser i løpet av en dag. Det gir stor trygghet. Og vi sparer millionbeløp, sier barnevernsjefen.

Pamfletten omfatter også en verktøykasse for ansatte og tillitsvalgte.

Seinere på FO-kongressen skal delegatene diskutere gjennomføringen av Prosjekt Privatisering.

b

18.03.2015
19:30
27.08.2015 20:01