JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
- Vi i Nordland er ikke imot feminisme. Vi er bare rett og slett for likestilling, sier Gunhild Holthe, leder i FO Nordland.

- Vi i Nordland er ikke imot feminisme. Vi er bare rett og slett for likestilling, sier Gunhild Holthe, leder i FO Nordland.

Eirik Dahl Viggen

FO Nordland vil erstatte feminisme med likestilling

Gunhild Holthe fyrte opp debatten om FOs prinsipprogram. Hun vil ikke at FO skal være en feministisk organisasjon.
11.10.2019
14:14
11.10.2019 15:28

solfrid.rod@lomedia.no

– I Nordland er det mange som reagerer på at FO er en feministisk organisasjon. Vi mener FO heller skal være en organisasjon som jobber for likestilling, sa Holthe da landsstyret diskuterte prinsipprogrammet som skal legges fram for landsmøtet i november.

Holthe understreket at verken hun eller andre i avdelingen er imot feminisme. Men begrepet forstås på ulike måter. Dessuten stammer det fra latinske femina, som betyr kvinne, og det oppfattes som likestilling på kvinners premisser, mener Holthe.

Hun viser til at FO på landsmøtet i november får en helt ny visuell profil, nettopp ut fra ideen om at alle organisasjoner fra tid til annen må tenke gjennom hvordan de framstår.

– Vi i Nordland ønsker altså at FO skal framstå som et forbund som kjemper for likestilling, ikke på det ene eller andre kjønns premisser, argumenterte Holthe.

Opphetet debatt i 2015

Formuleringen om at FO er en feministisk organisasjon kom inn i prinsipprogrammet på FO-kongressen i 2015, etter opphetet diskusjon, og med få stemmers overvekt.

Flere advarte sterkt mot å ta ordet ut igjen.

– Det var en stor og viktig seier i 2015. Alle snakker om likestilling, som gjennomgående er på mannens premisser. Feminisme er likestilling på kvinners premisser. FO, med 85 prosent kvinner, må være tydelig på det, sa forbundsleder Mimmi Kvisvik.

Ikke minst er det viktig at FO har en klar feministisk profil inn i LO, som tradisjonelt er svært mannsdominert, mener hun.

FO i nord: – Vi frykter at vi vil miste medlemmer

– Til krampa tar meg

Ingunn Strand Johansen fra Akershus sa at hvis denne debatten kommer opp igjen i november, vil det bli femte gang hun kjemper for feminisme på et FO-landsmøte.

– Den kampen skal jeg ta til krampa tar meg, morgen, middag og kveld. Det er kjempeviktig at FO opprettholder den fanen, ikke minst i LO, sa Johansen.

– Å ta begrepet ut igjen ville være forferdelig. Det betyr at vi er antifeministiske, sa nestleder Marianne Solberg.

– Nei. Det betyr ikke at vi er antifeministiske. Det betyr at vi er for likestilling, repliserte Holthe.

– FO bør slutte å behandle klager på medlemmenes yrkesetikk, mener flere tillitsvalgte

– Vi er bare rett og slett for likestilling

Vil Nordland fremme forslaget på nytt på landsmøtet?

– Det må jeg diskutere med delegasjonen, sier Holthe.

Du nevnte unge menn spesielt. Mener du at begrepet feminisme skremmer unge menn bort fra FO?

– Nei, jeg tror ikke det skremmer bort folk. Men vi får ganske mange tilbakemeldinger om at både menn og kvinner reagerer på det.

Du er ikke redd for å framstå antifeministisk med dette forslaget?

– Nei, vi i Nordland er ikke imot feminisme. Vi er bare rett og slett for likestilling.

11.10.2019
14:14
11.10.2019 15:28