JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FO-leder Marianne Solberg påpeker at medlemsveksten gir FO mer makt.

FO-leder Marianne Solberg påpeker at medlemsveksten gir FO mer makt.

Hanna Skotheim

FO med størst medlemsvekst i LO: – Er det ikke gøy?!

FO-leder Marianne Solberg mener den sterke medlemsveksten har stor betydning for forbundet.
22.02.2024
12:41
23.02.2024 09:22

ragnhild@lomedia.no

simen@lomedia.no

LO rundet én million medlemmer i fjor. Størst vekst blant de store forbundene i LO, hadde FO. Forbundet har vokst med 4,9 prosent det siste året, viser tall fra LO.

I grafen under kan du se medlemsutviklingen i LOs 12 største forbund.

Medlemsutvikling i LOs største forbund

Medlemsvekst gir makt

– Er det ikke gøy?! utbryter FO-leder Marianne Solberg når Fontene tar kontakt.

At FO vokser mest av de store forbundene i LO, er hun veldig fornøyd med. Ikke minst er det viktig, ifølge forbundslederen. Det er det to grunner til:

– Som fagforening må vi ha mange i ryggen for å ha makt i forhandlinger og på arbeidsplassene, og som profesjonsforbund må vi representere flest mulig innen profesjonene vi representerer, for å snakke med troverdighet, sier Solberg.

Hun mener det ikke er tilfeldig at FO har vokst mye. I 2019 hadde forbundet rundt 30.000 medlemmer. På landsmøtet det året ble det satt et hårete mål om 35.000 medlemmer i 2023. Det klarte FO med god margin.

– Nå blir det spennende å se hvilket mål landsstyret setter i mars, sier Solberg.

Marianne Solberg, leder i FO.

Marianne Solberg, leder i FO.

Leif Martin Kirknes

Vil ha sterkt LO

Hun mener suksessen handler vel så mye om å beholde dagens medlemmer som å rekruttere nye.

– Det er en minst like stor jobb.

– Hvor deilig er det å vokse mer enn de andre store LO-forbundene?

– Jeg ønsker aller mest at alle forbundene i LO skal vokse mye, for det er viktig for oss med et sterkt LO. Vår viktigste jobb er å sørge for at færrest mulig er uorganiserte, sier Solberg.

Småforbund vokser

Blant forbundene med sterkest medlemsøkning, finner vi flere av LOs minste forbund.

Forfatterforbundet har vokst med nesten 13 prosent og Norske Idrettsutøveres Sentraloganisasjon (NISO) med 9 prosents medlemsvekst. Også Dramatikerforbundet har hatt en solid økning.

Av de litt større forbundene er det særlig FO, Norges offisers- og spesialistforbund og Norges Sjøoffisersforbund som kan vise til gode tall.

Etter et 2022 med solid medlemsvekst, gikk LO ut i storstreik i mellomoppgjøret våren 2023. Streiken mobiliserte, og førte til medlemsboom i flere av LOs forbund.

Dermed kunne LO-leder Peggy Hessen Følsvik i begynnelsen av mai konstatere at LO hadde nådd den etterlengtede milepælen: 1 million medlemmer.

Nå viser ferske tall fra LO at året 2023 sikret LO en samlet medlemsvekst på 14.688 nye medlemmer.

Det er godt over snittet for de siste ti årene, og tilsvarer en medlemsvekst på nesten 1,5 prosent.

– Dette er gledelige tall. Vi var veldig spente da vi så millionen i fjor. Nå ser det ut til at vi har stabilisert oss på godt over 1 million medlemmer, sier LO-sekretær Terje Olav Olsson til LO-Aktuelt.

Terje Olsson

Terje Olsson

Brian Cliff Olguin

Spesielt glad er han for at LO ser ut til å ha festet et bedre grep om de unge. I løpet av fjoråret økte antallet medlemmer under 35 år med over 10.000, en økning på cirka 4,5 prosent.

For studentene var veksten nær 6 prosent.

Nettovekst i medlemmer LO

Må «tette i bunn»

Det er imidlertid ikke slik at alle piler peker rett oppover.

Særlig én ting bekymrer LO-ledelsen: Andelen av de sysselsatte som er organisert i et LO-forbund, har vært fallende over tid.

På 1980-tallet var én av tre yrkesaktive medlem av et LO-forbund. Nå er andelen nede i 23,5 prosent.

Dersom vi ser på alle som er i jobb i Norge, er altså mindre enn hver fjerde arbeidstaker organisert i et LO-forbund.

– Vi holder tritt med sysselsettingen, men organisasjonsgraden er for lav. Det er en bekymring. Det er her vi har forhandlingsmakta vår, sier Terje Olav Olsson.

23,5 prosent er samme andel som i fjor.

– Vi har klart å stoppe nedgangen, men ikke å klart å øke den, sier LO-sekretæren.

Terje Olav Olsson understreker at det er viktig at forbundene gjør en større innsats for å «tette i bunn». Det vil si å hindre at medlemmer melder seg ut og å hanke inn igjen medlemmer som har sluttet å betale kontingent.

– Vi er ikke flinke nok til å tette i bunn. Det er den aller enkleste måten å verve på, sier Olsson.

Fagforbundet på stedet hvil

Tre forbund har tapt medlemmer i året som gikk: Kabinansattes forbund, Skolenes landsforbund og Norsk Jernbaneforbund.

Fagforbundet, Norges og LOs største fagforbund med over 400.000 medlemmer, hadde ifølge LOs tall en medlemsvekst på fattige 13 medlemmer i 2023.

Men ifølge nestleder i Fagforbundet, Odd-Haldgeir Larsen, skyldes den minimale økningen ikke medlemssvikt, men en endring i måten Fagforbundet har rapportert nye medlemmer på.

«Realiteten er at vi har økt med omtrent 3 700 medlemmer fra 4. kvartal 2022 til 4. kvartal 2023», opplyser Larsen i en e-post til LO-Aktuelt.

 

22.02.2024
12:41
23.02.2024 09:22