FO krever opptrappingsplan for utviklingshemmede
– Situasjonen er alarmerende. Det trengs flere vernepleiere og mer penger hvis vi skal få til den endringen Rettighetsutvalget skisserer. Det sa FO-leder Mimmi Kvisvik på SOR-konferansen Bra i livet.
Rettighetsutvalget forskjellsbehandler skole og andre tjenester, det er bekymringsfullt, mener FO-leder Mimmi Kvisvik.
Tri Nguyen Dinh
solfrid.rod@lomedia.no
Nærmere 800 fagfolk og organisasjonsrepresentanter har torsdag og fredag vært samlet på konferanse i regi av Samordningsrådet (SOR). Konferansen har fulgt opp NOU 2016: 17 På lik linje – Åtte løft for å realisere grunnleggende rettigheter for personer med utviklingshemming, som du kan lese mer om her.
Konferansen Bra i livet samlet nærmere 800 personer i Folkets hus i Oslo.
Øyvind Aukrust
Les også: – Overrasket over statlig diskriminering
Tilleggskrav til løft nr. 6
FO støtter alle tiltakene Rettighetsutvalget foreslår, men er svært kritisk til at utredningen ikke er tydeligere på behovet for kompetanse. Utvalget krever at personer med utviklingshemning må undervises av lærere, ikke assistenter. Tilsvarende krav til høgskoleutdanning i tjenestene forøvrig er ikke nevnt i utredningen.
Les også: – Staker ut en god kurs, men burde stilt tydeligere krav til kompetanse
FO er skuffet og bekymret for denne forskjellsbehandlingen i utvalgets rapport. Forbundet foreslår derfor et nytt tilleggspunkt til løft nr. 6 kompetanse og kunnskap: Flere ansatte med kompetanse på høgskolenivå.
– Vernepleierne er en nøkkelprofesjon i tjenestene til utviklingshemmede, understreket Kvisvik i sitt innlegg.
Krever lovfesting og øremerkede penger
Bekymringen for profesjonenes rolle i kommunale tjenester forsterkes av den såkalte primærhelsemeldingen. Der tar regjeringen til orde for å lovfeste en rekke profesjoner i de kommunale helsetjenestene. Ingen av FOs grupper er på lista.
Les også: FO og Fagforbundet tar opp kampen med Høie
FO er i utgangspunktet imot lovfesting av enkeltprofesjoner, men mener at hvis det først skal skje, må vernepleier og sosionom tilføyes.
Kvisvik kjenner seg ellers godt igjen i den diskrimineringen Rettighetsutvalget beskriver, og er tydelig på at det trengs mer enn gode intensjoner for å snu situasjonene.
– Hvis vi skal få til endring, må vi ha en opptrappingsplan, en parallell til opptrappingsplanen for psykisk helse på 90-tallet. Det trengs øre øremerkede penger til kommunene, understreket Kvisvik.
Flere saker
Rektor Harald Eidsaa synes det er rart at politiet skal få så mye penger, mens skolen og forebyggende tiltak skal få så lite i statsbudsjettet.
Simen Aker Grimsrud
Regjeringens «gjengpakke» gir langt mer penger til politi enn skole: – Alt er snudd på hodet
Siden sosionomen begynte med gatekunst under pandemien har han skjult seg bak kunstnernavnet Tøddel. Helt til nå...
Hanna Skotheim
I mange år visste ingen hvem han var. Så kom drapstruslene
Wenche Rudsengen (t.v.) og Aina Rype håper politikerne snur og lar gatelaget forbli som i dag.
Hanna Skotheim
I mars ble Aina og Wenche årets sosialarbeidere. Nå kan de miste jobben
Det er over et år siden Sortlandshjelpa starta opp, men logoen er relativt fersk. Sosionom Bjørn Pedersen, enhetsleder Olav Fenes, barnevernspedagog Heidi Margrethe Gabrielsen, vernepleier Cecilie Starheim og sosionom Frida Hansine Gundersen er blant de ansatte i tilbudet.
Hanna Skotheim
Før hadde de 120 på venteliste. Nå har de null
Simen Aker Grimsrud
Siri (52) kunne vært ufør, men jobber for fullt: – Jeg ble lytta til
Tone Risvoll Kvernes og Hanne Thorberg har ledet Kongsberg barnevernstjeneste sammen i flere år.
Simen Aker Grimsrud