Rettighetsutvalget forskjellsbehandler skole og andre tjenester, det er bekymringsfullt, mener FO-leder Mimmi Kvisvik.
Tri Nguyen Dinh
FO krever opptrappingsplan for utviklingshemmede
– Situasjonen er alarmerende. Det trengs flere vernepleiere og mer penger hvis vi skal få til den endringen Rettighetsutvalget skisserer. Det sa FO-leder Mimmi Kvisvik på SOR-konferansen Bra i livet.
solfrid.rod@lomedia.no
Nærmere 800 fagfolk og organisasjonsrepresentanter har torsdag og fredag vært samlet på konferanse i regi av Samordningsrådet (SOR). Konferansen har fulgt opp NOU 2016: 17 På lik linje – Åtte løft for å realisere grunnleggende rettigheter for personer med utviklingshemming, som du kan lese mer om her.
Konferansen Bra i livet samlet nærmere 800 personer i Folkets hus i Oslo.
Øyvind Aukrust
Les også: – Overrasket over statlig diskriminering
Tilleggskrav til løft nr. 6
FO støtter alle tiltakene Rettighetsutvalget foreslår, men er svært kritisk til at utredningen ikke er tydeligere på behovet for kompetanse. Utvalget krever at personer med utviklingshemning må undervises av lærere, ikke assistenter. Tilsvarende krav til høgskoleutdanning i tjenestene forøvrig er ikke nevnt i utredningen.
Les også: – Staker ut en god kurs, men burde stilt tydeligere krav til kompetanse
FO er skuffet og bekymret for denne forskjellsbehandlingen i utvalgets rapport. Forbundet foreslår derfor et nytt tilleggspunkt til løft nr. 6 kompetanse og kunnskap: Flere ansatte med kompetanse på høgskolenivå.
– Vernepleierne er en nøkkelprofesjon i tjenestene til utviklingshemmede, understreket Kvisvik i sitt innlegg.
Krever lovfesting og øremerkede penger
Bekymringen for profesjonenes rolle i kommunale tjenester forsterkes av den såkalte primærhelsemeldingen. Der tar regjeringen til orde for å lovfeste en rekke profesjoner i de kommunale helsetjenestene. Ingen av FOs grupper er på lista.
Les også: FO og Fagforbundet tar opp kampen med Høie
FO er i utgangspunktet imot lovfesting av enkeltprofesjoner, men mener at hvis det først skal skje, må vernepleier og sosionom tilføyes.
Kvisvik kjenner seg ellers godt igjen i den diskrimineringen Rettighetsutvalget beskriver, og er tydelig på at det trengs mer enn gode intensjoner for å snu situasjonene.
– Hvis vi skal få til endring, må vi ha en opptrappingsplan, en parallell til opptrappingsplanen for psykisk helse på 90-tallet. Det trengs øre øremerkede penger til kommunene, understreket Kvisvik.
Siste nytt
Sosialarbeider Helen Matiyos Melese leder en lokal gruppe kvinner i byen Hagere Selam en times kjøretur fra regionhovedstaden Mekele i Tigray, Etiopia.
Øystein Helmikstøl
Sosialarbeider Helen (28) kommer rett fra jobb: – Fem nye døde
Jonas Aavik sier at telefonen kan være et nyttig hjelpemiddel på jobb, men at de ansatte må være bevisste på når de bruker den og hva de bruker den til.
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Mye lest
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
I motsetning til en assistents rolle i skolen er ofte miljøterapeutens rolle uavklart, skriver Eireen Finden.
Colourbox