JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Rettighetsutvalget forskjellsbehandler skole og andre tjenester, det er bekymringsfullt, mener FO-leder Mimmi Kvisvik.

Rettighetsutvalget forskjellsbehandler skole og andre tjenester, det er bekymringsfullt, mener FO-leder Mimmi Kvisvik.

Tri Nguyen Dinh

FO krever opptrappingsplan for utviklingshemmede

– Situasjonen er alarmerende. Det trengs flere vernepleiere og mer penger hvis vi skal få til den endringen Rettighetsutvalget skisserer. Det sa FO-leder Mimmi Kvisvik på SOR-konferansen Bra i livet.
28.10.2016
16:10
21.08.2023 17:14

solfrid.rod@lomedia.no

Nærmere 800 fagfolk og organisasjonsrepresentanter har torsdag og fredag vært samlet på konferanse i regi av Samordningsrådet (SOR). Konferansen har fulgt opp NOU 2016: 17 På lik linje – Åtte løft for å realisere grunnleggende rettigheter for personer med utviklingshemming, som du kan lese mer om her.

Konferansen Bra i livet samlet nærmere 800 personer i Folkets hus i Oslo.

Konferansen Bra i livet samlet nærmere 800 personer i Folkets hus i Oslo.

Øyvind Aukrust

Les også: – Overrasket over statlig diskriminering

Tilleggskrav til løft nr. 6

FO støtter alle tiltakene Rettighetsutvalget foreslår, men er svært kritisk til at utredningen ikke er tydeligere på behovet for kompetanse. Utvalget krever at personer med utviklingshemning må undervises av lærere, ikke assistenter. Tilsvarende krav til høgskoleutdanning i tjenestene forøvrig er ikke nevnt i utredningen.

Les også: – Staker ut en god kurs, men burde stilt tydeligere krav til kompetanse

FO er skuffet og bekymret for denne forskjellsbehandlingen i utvalgets rapport. Forbundet foreslår derfor et nytt tilleggspunkt til løft nr. 6 kompetanse og kunnskap: Flere ansatte med kompetanse på høgskolenivå.

– Vernepleierne er en nøkkelprofesjon i tjenestene til utviklingshemmede, understreket Kvisvik i sitt innlegg.

Krever lovfesting og øremerkede penger

Bekymringen for profesjonenes rolle i kommunale tjenester forsterkes av den såkalte primærhelsemeldingen. Der tar regjeringen til orde for å lovfeste en rekke profesjoner i de kommunale helsetjenestene. Ingen av FOs grupper er på lista.

Les også: FO og Fagforbundet tar opp kampen med Høie

FO er i utgangspunktet imot lovfesting av enkeltprofesjoner, men mener at hvis det først skal skje, må vernepleier og sosionom tilføyes.

Kvisvik kjenner seg ellers godt igjen i den diskrimineringen Rettighetsutvalget beskriver, og er tydelig på at det trengs mer enn gode intensjoner for å snu situasjonene.

– Hvis vi skal få til endring, må vi ha en opptrappingsplan, en parallell til opptrappingsplanen for psykisk helse på 90-tallet. Det trengs øre øremerkede penger til kommunene, understreket Kvisvik.

28.10.2016
16:10
21.08.2023 17:14