Flere tusen i politisk streik
Det var stor stemning og stort oppmøte flere steder i landet i dag til forsvar for dagens arbeidsmiljølov. Se bildene
Håkon Lasse Leira, tidligere overlege ved arbeidsmedisinsk avdeling, St. Olavs Hospital i Trondheim, holdt appell under den politiske streiken og torgmarkeringa mot Arbeids- og sosialdepartementets forslag til forverring av arbeidsmiljøloven, tirsdag 23. september 2014
Ole Palmstrøm
Saken oppsummert
stig.christensen@lomedia.no
2500 i Trondheim
– Fremad, aldri tilbake, sa LOs lokale leder, John-Peder Denstad, og anslo oppmøtet på torget til 2500 mennesker.
– Dette er grunnplanets høringssvar, og starten på en stor mobilisering framover, sier Denstad til LO-Aktuelt/FriFagbevegelse. Han regner med at også LO sentralt vil bli med på kraftige aksjoner i tiden som kommer.
Flere av appellantene understreket at de blåblås forslag til endring av arbeidsmiljøloven (AML) med utvidet anledning til lengre arbeidsdager og midlertidige ansettelser vil forskyve makt fra fagbevegelsen til arbeidsgivere.
Mykere versjon
Steinar Krogstad fra Fellesforbundet mente det regjeringen nå legger opp til er en mykere versjon enn de forslagene Bondevik II regjeringen la fram, og at strategien fra regjeringa er å gjennomføre små endringer som blir stående.
For å begrunne sine forslag om midlertidige ansettelser, mente Krogstad at Eriksson skyver utsatte, sårbare grupper foran seg. Forbundssekretæren påpekte at det er adgang til prøveansettelse i dag, og at man blir fast først etter prøveperioden. Hvis arbeidsgiver skal si opp, må han ha en begrunnelse. Det er forskjellen i forhold til den borgerlige regjeringens forslag om midlertidige ansettelser, der man automatisk må slutte etter ni eller tolv måneder.
Går på helsa løs
– Et forsvar for arbeidsmiljøloven (AML), er et forsvar for velferdsstaten, sa tidligere overlege ved St. Olavs Hospital, Håkon Lasse Leira, og la til at AML først og fremst er en vernelov. Han ga uttrykk for at skader som følge av forhold i arbeidslivet er underkommunisert i statistikken., og kom selv med et eksempel. Kols som følge av forhold i arbeidslivet, står oppført med 50 tilfeller i tall fra Arbeidstilsynet. Tilsynet hadde selv problematisert dette. Leira viste til at det blir 20 000 nye kols-tilfeller i året, samtidig som han viste til undersøkelser som viser at 50 prosent er arbeidsrelatert.
– Altså skulle tallet vært 10 000, ikke 50, sa han.
Den tidligere overlegen la til at AML er vår fremste helselov. Lengre arbeidsdager og flere midlertidige ansettelser vil føre til større helseproblemer, la han til.
Vi oppdaterer med mer tekst og flere bilder ut over ettermiddagen og kvelden
Flere saker
Hanna Skotheim
– Jeg vet mye om hva som fungerer og ikke fungerer i velferdsstaten
Barnevernsarbeidere i Østfold øver på scenarioer for å bli bedre i yrket. Camilla Galstad spiller rusa mor.
Anne M. Odland
Camilla spiller rusa mor: – Rollespill gjør oss bedre
Da Bredtveit høysikkerhetsavdeling ble stengt, flyttet 30 kvinner hit til Ullersmo fengsel.
Gorm Kallestad/NTB
Flere slår alarm om kvinner i fengsel: – Vi er understimulerte og nedprioriterte
Kvinnen på bildet er medlem av urfolksorganisasjonen CPK som arbeider for å beskytte urfolks rettigheter mot selskaper som driver med skogbruk, vannkraft og gruvedrift.
Hanna Skotheim
– Vi eksisterer ikke i dette rasistiske systemet
Berit Jacobsen er leder i Norsk barnevernlederforening. Hun mener det ikke nødvendigvis er mindre krevende å jobbe i en liten barnevernstjeneste.
Fartein Rudjord
Skal ledere i små barnevernstjenester tjene minst?
Brian Cliff Olguin