Fjernet eiendomsskatten og kuttet over 100 stillinger: – Jeg fatter det ikke
I løpet av det siste året har 105 stillinger forsvunnet i Larvik kommune.
Henriette Kåsin Nilsen mener kommunen burde beholdt eiendomsskatten for å unngå kutt i stillinger.
André Kjernsli / Privat
simen@lomedia.no
Det var nødvendig for å få gjennom et viktig valgkampløfte fra de regjerende partiene i Larvik, Høyre, Frp og Krf: Å fjerne eiendomsskatten.
Det skriver lokalavisa Østlandsposten.
Kutter nærværsteam
Til Fontene forteller Henriette Kåsin Nilsen, hovedtillitsvalgt i FO i Larvik kommune, at flere av dem som er berørt av kuttene er de ansatte i nærværsteamet i kommunen.
De sju ansatte har jobbet med å forebygge utenforskap og legge til rette for at elever kommer på skolen.
Også stillingen som SLT-koordinator i kommunen er kuttet. SLT står for «samordning for lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak». SLT-koordinatoren er kontaktleddet mellom kommunen og politiet.
– Mister kompetanse
Kommunens kuttpolitikk får Henriette Kåsin Nilsen til å riste på hodet. Hennes medlemmer jobber blant annet med forebygging blant ungdom.
– Jeg spør meg hva disse kuttene i forebyggende tjenester vil gjøre med de andre tjenestene om noen år. Det er snakk om flere ungdommer som står i fare for å falle utenfor samfunnet, sier Nilsen.
Hun viser til at SLT-koordinatoren har tatt tak i utagerende russefeiringer, blant annet med rusbruk.
Ifølge Nilsen har fire av de fem ansatte i nærværsteamet funnet jobber utenfor kommunen.
– Vi mister viktig kompetanse og folk med lang erfaring med å jobbe med ungdom, sier hun.
Fatter det ikke
– Hva tenker du om at kommunen kutter stillinger og fjerner eiendomsskatten?
– Jeg fatter det ikke. Du kan ikke fjerne en inntekt når det har så store konsekvenser i den andre enden. Jeg tror de fleste har råd til å betale eiendomsskatt, sier Nilsen.
Hun frykter at det blir dårligere tjenester og høyere turnover i årene framover. Nilsen tror mange vil vegre seg for å søke seg til Larvik i framtida.
– Vi sliter allerede med å få tak i nok vernepleiere. Nå blir Larvik en enda mindre attraktiv kommune å jobbe i. Jeg frykter at folk vil søke seg til nabokommuner.
Henriette Kåsin Nilsen, hovedtillitsvalgt i FO i Larvik kommune, reagerer på at flertallet i Larvik kommune fjerne eiendomsskatten og kutter stillinger. Hun er bekymret for det forebyggende arbeidet i kommunen.
Privat
Selv om vernepleiere er blant yrkesgruppene som er fredet i kuttrunden, må mange belage seg på å måtte bytte arbeidssted, ifølge Nilsen. Det kan skape mindre forutsigbarhet for de ansatte.
– Det vil bli mindre trygt. Jeg er selv vernepleier, og jeg kjenner at jeg går på akkord med yrkesetikken min hver dag. Jeg får ikke gjort jobben så grundig som jeg ønsker, fordi tida ikke strekker til. Og det blir verre nå framover, mener Nilsen.
Fører til mer jobb på andre
Ifølge FOs tillitsvalgt er sju av hennes medlemmer rammet av kuttene i kommunen. Kommunen selv uttaler til Østlandsposten at de har spart førstelinja i kommunen for kutt.
– Selv om førstelinja er spart i kuttrunden, vil kuttene føre til at det blir mer på de som jobber direkte med kommunens innbyggere.
– Kommunen uttaler at antall ansatte i Larvik har økt mer enn i resten av landet den forrige kommunestyreperioden. Stemmer det?
– Det aner jeg ikke, men vi har aldri vært for mange ansatte. Vi har opplevd at det har vært kutt på kutt.
Derfor fjerner de eiendomsskatten
Fontene har spurt om et intervju med Larvik-ordfører Birgitta Gulla Løken (H). Hun svarer på e-post.
På spørsmål om hvorfor Høyre mener det er riktig å kutte antall stillinger, svarer hun at hele Kommune-Norge står i store omstillinger, og at kommunen må organiseres annerledes enn i dag for å kunne levere tjenester til dem som virkelig trenger det.
«Larvik går nå foran i Norge i et prosjekt kalt Fremtidens kommune. Her organiserer vi kommunen for å møte blant annet de utfordringene de demografiske endringene gir. Tilgang til arbeidskraft er vår tids største utfordring, en utfordring som ikke løses med økte bevilgninger (…) Merk at hele kommunestyret har sluttet seg til en stor del av kuttene. Det er godt, for det er flere tiår siden Larvik kommunes inntekter sto i forhold til kommunens utgifter.»
Larvik-ordfører Birgitte Gulla Løken forsvarer kutt i stillinger i kommunen.
Oleg Emchenko
– Kuttes det i stillinger i forebyggende arbeid for å finansiere fjerning av eiendomsskatten?
«I tillegg til frivilligheten, er primæroppgavene innen helse og oppvekst den store vinneren i budsjettet som ble vedtatt før jul», svarer Løken.
Til tross for at kommunen har trang økonomi, mener ordføreren det er riktig å kutte i eiendomsskatten. Hun begrunner det med dyrtid.
«Eiendomsskatten tas rett ut av lommene til innbyggerne, den er usosial da den ikke tar hensyn til inntekt, gjeld eller betalingsevne. Vi tror disse pengene kommer til god anvendelse hos innbyggerne våre», skriver Løken.
– Prioriterer unge
På spørsmål om hvorfor nærværsteamet og SLT-koordinatoren er kuttet, svarer Løken at organisering av stillinger er kommunedirektørens ansvar.
«Det som kan sies er at i Larvik har vi prioritert Ung arena, som en møteplass for unge med tilgang til bl.a. helsesykepleiere og rask psykisk helsehjelp. Larvik er også en foregangskommune på utenforskap, og vi har i samarbeid med Nav og Vestfold fylkeskommune opprettet Våre unge», skriver Løken.
Hun forteller at prosjektet skal hindre utenforskap og at de kan vise til gode resultater.
– Hovedtillitsvalgt i FO er bekymret for at kutt i forebyggende tjenester vil gjøre at flere unge faller utenfor samfunnet og det vil gjøre andre tjenester i kommunen dyrere om noen år. Kommentar?
Løken svarer ikke direkte på spørsmålet, men gjentar at Larvik kommune satser på barn og unge, blant annet gjennom Ung Arena og Våre unge.
«I tillegg tilrettelegger vi, og spleiser sammen med frivilligheten på et mangfold av arenaer for barn og unge. Fritidsklubb, skatehall, kulturskole, vannskiarena, fotball- og håndballbaner, for å nevne noe», skriver ordføreren.
Hun opplyser at kommunen i fjor startet et prosjekt rettet mot unge under 35 år som mottar sosialstønad for å få disse i aktivitet.
Stiller spørsmål ved bemanningen
På spørsmål om hun deler Henriette Kåsin Nilsens bekymring for at det vil bli mindre attraktivt for vernepleiere å søke seg til Larvik, svarer ordføreren at kommunen jobber systematisk med å avlaste helsepersonell. Hun viser til prosjekt ved et sykehjem, der et VTA-team (varig tilrettelagt arbeid) hjelper personalet med å smøre og servere mat og brette tøy.
– Henriette Kåsin Nilsen mener at hun som vernepleier må gå på akkord med yrkesetikken fordi tiden ikke strekker til. Er bemanningen god nok?
«Årsaken til at vi nå omstiller, gjør kutt og nedtrekk er nettopp for å makte å prioritere primæroppgavene, slik at vi også i fremtiden kan levere tjenester til dem som trenger det mest», svarer ordføreren.
Flere saker
Ideelle aktører skal ha en betydelig rolle, men det vil fortsatt være behov for private kommersielle aktører, mener Hege Nilssen, direktør i Bufdir.
Hanna Skotheim
– Vi ville ikke formulert oss på den måten, men rapporten peker likevel på noen viktige utfordringer
Henriette Kåsin Nilsen mener kommunen burde beholdt eiendomsskatten for å unngå kutt i stillinger.
André Kjernsli / Privat
Fjernet eiendomsskatten og kuttet over 100 stillinger: – Jeg fatter det ikke
Lisbeth Berntsen Grandalen bla valgt til nestleder i FO i november 2023. Nå går hun av.
Fartein Rudjord
Nestlederen i FO går av: – Jeg trenger å være mer tilgjengelig for familien
HARDT UT: Kristin Nygård i FO og Anniken van Marion i Fagforbundet.
Martin Guttormsen Slørdal
Fagforeninger føler seg overkjørt av politikerne i Trondheim
Ole Palmstrøm
Hvilke forventninger har fagfolk til en ny barne- og familieminister?
Jan Aarskog, tillitsvalgt for FO, er provosert over konsulentselskapenes forslag til effektivisering av institusjonsbarnevernet.
Skjalg Bøhmer Vold