JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Vernepleier og sexolog Margrethe Salvesen Klippenberg lager podkast om seksualitet og psykisk helse.

Vernepleier og sexolog Margrethe Salvesen Klippenberg lager podkast om seksualitet og psykisk helse.

Privat

En god vernepleier har et avklart forhold til sin egen seksualitet, mener Margrethe. For å bidra lager hun podkasten Det vi ville visst

Vernepleier og sexolog Margrethe Salvesen Klippenberg har opplevd at ansatte i bolig har vanskelig for å forholde seg til onani. Hun mener det kan påføre andre mennesker skam og skyldfølelse.
01.10.2021
12:25
20.12.2021 10:39

solfrid.rod@lomedia.no

Podkasten Det vi ville visst har en bred målgruppe: Alle som er interessert i seksualitet og psykisk helse. Men vernepleier Margrethe Salvesen Klippenberg håper at helse- og sosialarbeidere vil lytte og bruke det de hører også på jobben.

– Jeg har ikke definert den som en fagpod, men den kan absolutt være til nytte for fagfolk, for eksempel vernepleiere, sier Klippenberg.

Hun er vernepleier med mastergrad i sosialt arbeid og videreutdanning innen seksuelle overgrep mot barn og sexologutdanning fra København. Hun har jobbet ti år i barnevernet og jobber nå som behandler og kursholder på Dalane DPS i Egersund. Vernepleieren har fått stipend fra FO til å lage podkasten.

Trodde det var noe galt

Hensikten med Det vi ville visst er å bidra til at vi blir mer bevisst på våre egne holdninger og verdier. I møtet med andre, både profesjonelt og på fritida, har vi med oss vår egen historie. Alle som jobber tett på mennesker må huske på det, fastslår Klippenberg.

– Kan du gi et eksempel på noe vi ville ha visst?

– At seksualitet du deler med andre er likestilt, ikke noe som skjer på mannens premisser. Da jeg var ung så vi filmer der par fikk orgasme samtidig. Når det ikke skjedde i virkeligheten, trodde vi det var noe galt med oss. Vi skulle ha visst at det ikke var tilfelle, sier Klippenberg.

Det finnes over 20 filmer med autistiske karakterer. Gir de et riktig bilde av hva det er?

– Mye sexpress

Seksualitet er både overfokusert og underkommunisert i vårt samfunn, mener Klippenberg, og forklarer:

– Det er generelt mye sexpress, og det er veldig prestasjonsorientert. Det handler mye om at du skal ha et bestemt utseende og en bestemt oppførsel. Da mister man naturligheten, advarer hun.

Sexologen mener at fundamentet for et godt seksuelt selvbilde ligger i å bli kjent med seg selv heller enn å møte krav utenfra.

– Vi må forstå at «sexy is a state of mind», altså at seksualitet kommer innenfra. Man kan jobbe med å føle seg sexy eller å ha lyst på sex, heller enn å strebe etter stereotype idealer, sier Klippenberg.

Hun har jobbet mye med med mennesker som har opplevd traumer og overgrep. Med riktig hjelp kan alle, uansett bakgrunn, få et godt seksualliv, mener hun.

Vernepleier Anders mistet tillegget på 10.000 kroner. Nå krever han å få det tilbake

Tett på mennesker

Klippenberg mener at grunnutdanningen som vernepleier har gitt henne en faglig bredde, fleksibilitet og selvtillit til å tenke utenfor boksen. Det har kommet godt med enten hun har jobbet i barnevernet eller i tjenester til personer med utviklingshemming.

– De beste vernepleierne er ofte de som bevisst på viktigheten av egenterapi og hvordan man påvirker andre og selv søker hjelp når livet utfordrer. Og som samtidig evnen til å møte mennesker der de er, ikke der man skulle ønske de var.

Hvorfor er det så viktig at vernepleiere har det du kaller et avklart forhold til egen seksualitet?

– Vernepleiere jobber tett på andre mennesker. Da jeg jobbet i bolig opplevde jeg at beboere sa at de var homofile, men at personalet ikke var enig, og i hvert fall ikke la til rette for det. Jeg opplevde også at ansatte syntes det var vanskelig å forhold seg til onani. Da er det fort gjort å påføre andre mennesker skam og skyldfølelse, advarer Klippenberg.

Første episode av Det vi ville visst kommer på Spotify i oktober. Klippenberg planlegger åtte til 10 episoder, noen aleine og noen med gjester i studio.

01.10.2021
12:25
20.12.2021 10:39