JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ledelsen innførte uniformer blant ansatte i publikumsmottaket for at brukerne skulle føle at de ble tatt imot i verdige rammer.

Ledelsen innførte uniformer blant ansatte i publikumsmottaket for at brukerne skulle føle at de ble tatt imot i verdige rammer.

Eirik Dahl Viggen

Disse uniformene var omstridte for seks år siden. Nå er de pakket bort

I 2014 måtte de ansatte i publikumsmottaket ved Nav Kristiansand ta på seg uniform på jobb. – Behovet for profilering ikke er like stort i dag, sier avdelingsleder.
25.08.2020
15:27
26.08.2020 08:57

simen@lomedia.no

Ledelsen ville ha en heldekkende uniform, men det endte med et kompromiss mellom ledelsen og fagforeningene: En dressjakke eller vest med påsydd Nav-logo. Flere var kritiske til å bruke uniform, og mente det ville signalisere avstand til brukerne.

– Jeg som fagpersonen blir mindre viktig, sa en ansatt til Fontene for seks åre siden.

– Uniformen kan nok bidra til å gi oss en status og en myndighet som representanter for systemet. Det kan være bra, sa en annen.

– Det er deilig å endelig ha fått begynt. Brukerne må kunne se hvem som jobber her, sa daværende mottaksleder.

– Har ikke samme behov for profilering lenger

Seks år senere ligger uniformen gjemt bort på et lager. De forsvant i en omorganisering ved årsskiftet. Det sier avdelingsleder Frank Ståhl på møtesenteret ved Nav Kristiansand.

– Det handler litt om at behovet for profilering ikke er like stort i dag. Vi hadde en omorganisering som kom på plass 1. januar i år, og da kuttet vi ut å bruke uniformene, sier Ståhl.

Det skjedde samtidig som han selv ble ansatt som leder av avdelingen. Omorganiseringen kom som følge av at Kristiansand kommune slo seg sammen med Søgne og Songdalen.

– Det var forskjellige kulturer som kom sammen. Samtidig er det ikke lenger nødvendig å uniformere seg, vi skal ha mer digital kontakt og oppfølging av brukerne, og drop in-tiden vil være på et minimum, sier Ståhl.

– Var det påbudt eller frivillig å bruke uniform før nyttår?

– Jeg kom inn etterpå, men uniformene var der. Noen brukte vest, andre brukte T-skjorte. Nav kjøpte inn piquete-skjorter, som ble brukt fram til nyttår. Det var mer praktisk å bruke, sier Ståhl.

Blå vest og dongeribukser var et vanlig syn på Nav Kristiansand i 2014.

Blå vest og dongeribukser var et vanlig syn på Nav Kristiansand i 2014.

Eirik Dahl Viggen

Har beholdt nøkkelbånd rundt halsen

Avdelingslederen mener fordelen med uniformene var at de som oppsøkte Nav-kontoret, tydelig kunne se hvem som jobbet der.

– Nå er det mindre pågang, men vi bruker fortsatt et bånd rundt halsen med Nav-logo, sier Frank Ståhl.

– Var det misnøye med uniformene som var grunnen til at dere sluttet med det?

– Da vi skulle omorganisere, håpet de ansatte at vi ikke skulle fortsette med uniformering. Det var ingen stor greie, for kommunen har gått bort fra uniform også på servicetorget etter omorganiseringen.

– Hvorfor var de ansatte misfornøyde?

– Jeg har ikke gått inn i det. Jeg begynte ved nyttår. Det har ikke vært en stor greie. Det er nok tilbake i tid. Det er en ikke-sak i dag.

Tillitsvalgt visste ikke at uniformene var kuttet ut

Beate Varpe var tillitsvalgt for Fellesorganisasjonens (FO) medlemmer som jobbet i Nav da uniformene kom på plass. Den gang kritiserte hun prosessen.

– Vi opplever at det har vært en dårlig prosess fram mot innføring av uniformene. Jeg forstår behovet for å være synlige, men jeg lurer på om det påvirker relasjonen til brukerne, sa hun til Fontene for seks år siden.

Beate Varpe var tillitsvalgt da uniformene ble tatt i bruk på Nav Kristiansand. Bildet er fra 2014.

Beate Varpe var tillitsvalgt da uniformene ble tatt i bruk på Nav Kristiansand. Bildet er fra 2014.

Eirik Dahl Viggen

Varpe gikk av som tillitsvalgt før sommeren i år.

– Det har ikke vært noen diskusjon om uniformene de siste årene, og jeg har ikke hørt at det har kommet endringer etter omorganiseringen. Jeg har ikke fått med meg at det har vært en sak i medbestemmelsesapparatet vi bruker til å ta opp saker. Det må ha rent ut i sanden, sier Varpe i dag.

Hun bekrefter at uniformeringen har vært omdiskutert.

– Det er ikke alle som har vært glade for å bruke uniformer, sier Varpe, som selv ikke har jobbet i publikumsmottaket.

25.08.2020
15:27
26.08.2020 08:57