JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Det er alltid en reell fare for streik når vi går til mekling, sier nestleder Marianne Solberg i FO.

– Det er alltid en reell fare for streik når vi går til mekling, sier nestleder Marianne Solberg i FO.

Hanna Skotheim

Blir det streik i staten? I dag starter meklingen i lønnsoppgjøret

Arbeidsgiver mener at lønnsveksten er brukt opp i fjor og tilbyr null kroner. Nå starter meklingen mellom partene i lønnsoppgjøret i staten.
23.09.2020
08:43
23.09.2020 08:43

simen@lomedia.no

– Nå håper vi at mekleren kan hjelpe oss slik at vi får litt bevegelse i forhandlingene, sier nestleder i Fellesorganisasjonen (FO), Marianne Solberg.

Hun representerer FO i forhandlingsutvalget i LO Stat, som forhandler på vegne av LOs medlemmer ansatt i staten. Blant FOs medlemmer jobber de fleste som er omfattet av dette lønnsoppgjøret i statlig barnevern. Noen er ansatt i kriminalomsorgen og departementene.

Forhandlingene i staten ble brutt én dag før fristen. Det var ikke mulig å bli enige. Nå skal altså Riksmekleren forsøke å hjelpe til. Meklingsfristen er natt til 15. oktober.

– Aller høyest på prioriteringslista vår i meklingen er det økonomiske kravet. Medlemmene våre må få noen penger. Det har vært et ekstra vanskelig oppgjør fordi staten som arbeidsgiver tilbyr null kroner, sier Marianne Solberg.

– Er det en reell fare for at dere vil gå til streik?

– Det er alltid en reell fare for streik når vi møter hos mekleren, men som alltid håper vi at vi kommer til en løsning.

KS: Viktig at lederne ikke får større lønnsøkning enn de ansatte

Dette er de viktigste punktene for FO:

• Lønn

Staten, som er arbeidsgiver, har tilbudt en lønnsvekst på 1,7 prosent, det samme som for ansatte i industrien (frontfaget). Arbeidsgiver mener at lønnsøkningen allerede er brukt opp gjennom lønnstillegg som ble gitt i fjor, men som først får full uttelling i år (overheng), forventet lønnsøkning som følge av nyansettelser og lokale tilpasninger (glidning) og en pensjonskomponent som får virkning fra i år.

Staten mener det dermed ikke er mer penger å forhandle om.

– Jeg har forståelse for at hovedsammenslutningene synes dette er krevende. Samtidig er det særs viktig for staten å respektere frontfaget, og å trygge arbeidsplasser både i offentlig og privat sektor. Dette gjelder særlig i den krevende og spesielle situasjonen vi er i med tanke på koronapandemien og de utfordringene den har gitt oss, sa kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) da det ble klart at oppgjøret går til mekling.

Misnøye med lønnsoppgjøret – nå kan du si ja eller nei

LO Stat, som FO er en del av, mener at det ikke stemmer at lønnsøkningen allerede er brukt opp. Det er altså uenighet om utregningen av lønnsveksten.

– Det er rom til å gi statsansatte økt lønn innenfor rammen. Det vil vi sende et merkelig signal om ansatte i staten er de enste som ikke får noe i årets forhandlinger, sa FO-nestleder Marianne Solberg da LO Stat brøt forhandlingene med staten for to uker siden.

• Likelønn

LO Stat krever at arbeidsgiversiden og arbeidstakerorganisasjonene skal følge opp den nye aktivitets- og redegjørelsesplikten i likestillings- og diskrimineringsloven. Etter at loven ble skjerpet ved nyttår, må arbeidsgivere i offentlig sektor og i bedrifter med mer enn 50 ansatte lage lønnsstatistikk som offentliggjøres hvert annet år.

FO mener arbeidet med å redusere lønnsforskjellene mellom kvinner og menn vil styrkes hvis også bestemmelsen tas inn i tariffavtalene. Derfor har FO krevd dette både for kommunalt ansatte, ansatte i staten og i sykehusene.

Staten har ikke gått med på LO Stats krav.

23.09.2020
08:43
23.09.2020 08:43