Blir det streik i staten? I dag starter meklingen i lønnsoppgjøret
Arbeidsgiver mener at lønnsveksten er brukt opp i fjor og tilbyr null kroner. Nå starter meklingen mellom partene i lønnsoppgjøret i staten.
– Det er alltid en reell fare for streik når vi går til mekling, sier nestleder Marianne Solberg i FO.
Hanna Skotheim
simen@lomedia.no
– Nå håper vi at mekleren kan hjelpe oss slik at vi får litt bevegelse i forhandlingene, sier nestleder i Fellesorganisasjonen (FO), Marianne Solberg.
Hun representerer FO i forhandlingsutvalget i LO Stat, som forhandler på vegne av LOs medlemmer ansatt i staten. Blant FOs medlemmer jobber de fleste som er omfattet av dette lønnsoppgjøret i statlig barnevern. Noen er ansatt i kriminalomsorgen og departementene.
Forhandlingene i staten ble brutt én dag før fristen. Det var ikke mulig å bli enige. Nå skal altså Riksmekleren forsøke å hjelpe til. Meklingsfristen er natt til 15. oktober.
– Aller høyest på prioriteringslista vår i meklingen er det økonomiske kravet. Medlemmene våre må få noen penger. Det har vært et ekstra vanskelig oppgjør fordi staten som arbeidsgiver tilbyr null kroner, sier Marianne Solberg.
– Er det en reell fare for at dere vil gå til streik?
– Det er alltid en reell fare for streik når vi møter hos mekleren, men som alltid håper vi at vi kommer til en løsning.
KS: Viktig at lederne ikke får større lønnsøkning enn de ansatte
Dette er de viktigste punktene for FO:
• Lønn
Staten, som er arbeidsgiver, har tilbudt en lønnsvekst på 1,7 prosent, det samme som for ansatte i industrien (frontfaget). Arbeidsgiver mener at lønnsøkningen allerede er brukt opp gjennom lønnstillegg som ble gitt i fjor, men som først får full uttelling i år (overheng), forventet lønnsøkning som følge av nyansettelser og lokale tilpasninger (glidning) og en pensjonskomponent som får virkning fra i år.
Staten mener det dermed ikke er mer penger å forhandle om.
– Jeg har forståelse for at hovedsammenslutningene synes dette er krevende. Samtidig er det særs viktig for staten å respektere frontfaget, og å trygge arbeidsplasser både i offentlig og privat sektor. Dette gjelder særlig i den krevende og spesielle situasjonen vi er i med tanke på koronapandemien og de utfordringene den har gitt oss, sa kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) da det ble klart at oppgjøret går til mekling.
Misnøye med lønnsoppgjøret – nå kan du si ja eller nei
LO Stat, som FO er en del av, mener at det ikke stemmer at lønnsøkningen allerede er brukt opp. Det er altså uenighet om utregningen av lønnsveksten.
– Det er rom til å gi statsansatte økt lønn innenfor rammen. Det vil vi sende et merkelig signal om ansatte i staten er de enste som ikke får noe i årets forhandlinger, sa FO-nestleder Marianne Solberg da LO Stat brøt forhandlingene med staten for to uker siden.
• Likelønn
LO Stat krever at arbeidsgiversiden og arbeidstakerorganisasjonene skal følge opp den nye aktivitets- og redegjørelsesplikten i likestillings- og diskrimineringsloven. Etter at loven ble skjerpet ved nyttår, må arbeidsgivere i offentlig sektor og i bedrifter med mer enn 50 ansatte lage lønnsstatistikk som offentliggjøres hvert annet år.
FO mener arbeidet med å redusere lønnsforskjellene mellom kvinner og menn vil styrkes hvis også bestemmelsen tas inn i tariffavtalene. Derfor har FO krevd dette både for kommunalt ansatte, ansatte i staten og i sykehusene.
Staten har ikke gått med på LO Stats krav.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad