JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
EN GOD START: Kenneth Larsen, fylkessekretær i FO Hordaland, fortsetter arbeidet for en bemanningsnorm for barnevernet i Bergen.

EN GOD START: Kenneth Larsen, fylkessekretær i FO Hordaland, fortsetter arbeidet for en bemanningsnorm for barnevernet i Bergen.

Vibeke Liane

Bergen styrker barnevernet etter fagforeningspress

Barnevernet i Bergen må sikres nødvendig bemanning, vedtok bystyret onsdag kveld. – Vi følger opp i budsjettmøtene og krever en bemanningsnorm, forsikrer fylkesekretær Kenneth Larsen.
26.11.2015
13:42
26.11.2015 13:42

solfrid.rod@lomedia.no

På bakgrunn av en graverende revisjonsrapport fra Deloitte fremmet SV et forslag om å sikre førstelinja nødvendig bemanning til enhver tid, og fikk bystyret med på følgende vedtak:

«Revisjonsrapporten avdekker en rekke alvorlige systemfeil i barneverntjenestens rutiner for sine lovpålagte oppgaver med oppfølging av barn i fosterhjem. Det fremgår av rapporten at bemanningen i førstelinjetjenesten er svært sårbar for sykemeldinger blant de ansatte, og at avvikene øker betydelig ved sykdom. Det må sikres at barneverntjenesten har nødvendig bemanning til enhver tid.»

Jobben fortsetter

Kenneth Larsen, fylkessekretær i FO Hordaland, skulle helst sett at bystyret vedtok en bemanningsnorm, men oppfatter onsdagens vedtak som en viktig delseier.

– Hva som er nødvendig bemanning, er åpent for tolkning. Nå blir det viktig å følge opp og konkretisere dette vedtaket i budsjettmøtene i desember. Det arbeidet starter nå, sier Larsen.

Alvorlig svikt i barnevernet

I september kom revisjonsrapporten fra Deloitte som avdekket alvorlig svikt i Bergen-barnevernets arbeid med å følge opp barn som bor i fosterhjem.

FO og Fagforbundet har sammen jobbet opp mot komiteen for helse og omsorg og understreket at systemfeilene henger sammen med for lav bemanning.

I forkant av bystyremøtet onsdag 25. november møtte 25-30 mennesker opp utenfor og delte ut brosjyren Bemanningsnorm i barnevernet, som de to forbundene har laget sammen. Her kreves at ansatte i det kommunale barnevernet skal ha maks 15 saker.

Brosjyren som ble delt ut i forkant av bystyremøtet ble godt mottatt, ifølge Kenneth Larsen.

Brosjyren som ble delt ut i forkant av bystyremøtet ble godt mottatt, ifølge Kenneth Larsen.

LO Media

– Kontakt politikerne!

Det er sikkert mange tillitsvalgte som kunne ønske seg et tilsvarende vedtak i sin kommune. Har du noen tips?

– Når barnevernet stadig er i søkelyset, opplever vi at det er lett å komme i kontakt med politikerne om dette temaet. De innser at de trenger hjelp og innspill fra noen som kan mye om barnevern. Det har vi opplevd flere ganger. Så det er bare å ta kontakt med lokalpolitikerne, oppfordrer Larsen.

Han understreker at de to fagforeningene har vært nøye med å understreke forholdene for de ansatte. Der tilsynsrapporten omhandler systemfeil, har FO og Fagforbundet jobbet med å sette svikten i sammenheng med arbeidsbelastning og ressursmangel.

Brosjyren om bemanningsnorm finner du her.

26.11.2015
13:42
26.11.2015 13:42