JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Jeg er skuffet over at NHO ikke strakk seg lengre, sier FOs Ole Henrik Kråkenes.

– Jeg er skuffet over at NHO ikke strakk seg lengre, sier FOs Ole Henrik Kråkenes.

Hanna Skotheim

Arbeidstakerne brøt forhandlingene med NHO om lønn i privat omsorg

FO er bekymret for at lønna til medlemmene i privat sektor sakker akterut. På nyåret kan det bli streik.
29.11.2022
07:30
29.11.2022 07:32

fontene@lomedia.no

Mandag var det innspurt i lønnsforhandlingene mellom Fagforbundet og FO, og NHO. NHO-avtalen, eller overenskomst 453 som den heter, gjelder blant annet ansatte som jobber i Stendi AS, Human Care AS, Aberia AS, Olivia Solhaugen AS og Frelsesarmeen.

Tariffavtalen gjelder for rundt 900 av FOs medlemmer, og FO forhandler sammen med Fagforbundet. Fagforeningene brøt forhandlingene allerede klokken 20 mandag kveld, fire timer før fristen.

– Vi krever lik lønn for likt arbeid, og anstendige lønnsvilkår for medlemmene våre i privat sektor. Det er ingen grunn til at de skal bli hengende etter lønnsmessig, sammenlignet med dem med tilsvarende jobber i det offentlige, sier Ole Henrik Kråkenes, som har representert FO i forhandlingene.

Forbereder seg på streik

Kråkenes er skuffet over at ikke NHO imøtekom kravene fra Fagforbundet og FO.

– Vi ønsket å finne en god løsning. Når ikke arbeidsgiverne møter oss på de mest vesentlige kravene våre, har vi ikke annet valg enn å bryte forhandlingene og be Riksmekleren om hjelp, sier han.

Ifølge FO møtes partene trolig ikke hos Riksmekleren før etter nyttår. I mellomtiden vil forbundet forberede streikeuttaket sitt i tilfelle meklingen ender med streik.

– Streik er fagbevegelsens mektigste verktøy. Vi er klare, selv om vi selvsagt håper på å bli enige i mekling, sier Kråkenes.

Tjener mindre enn i kommunene

NHO-avtalen er en minstelønnsavtale, som vil si at den bare har én minstelønnssats. Det betyr at det må inngås særavtaler i hver enkelt bedrift på for eksempel lønnssystem, arbeidstid og ubekvemstillegg, skriver FO i en pressemelding.

– Dessverre er mange av særavtalene mangelfulle. Det gjør at lønnsvilkårene til mange av våre medlemmer ligger lavere enn offentlig sektor og ideelle aktører. Vi krevde enkelt og greit et mer rettferdig lønnssystem med en ansiennitetsstige. Derfor er jeg skuffet over at ikke NHO strakte seg lengre i kveld, sier Kråkenes.

Fagforbundet og FO vil bygge ut lønns- og ansiennitetssystemet i avtalen med høyere minstelønnssatser.

Streiket mot store lønnsforskjeller

For to år siden endte NHO-oppgjøret i streik. Ansatte ved Stendi i Bergen streiket for å få like gode lønnsvilkår som kollegene i offentlig sektor. Den gang protesterte de ansatte mot lønnsforskjeller opp mot 100.000 kroner mellom en vernepleier og en sykepleier.

Det har ikke lyktes Fontene å få en kommentar fra NHO.

29.11.2022
07:30
29.11.2022 07:32