JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anniken Hauglie: – Jeg er optimist, Nav jobber godt landet rundt

– Vi har en unik sjanse til å inkludere flere i arbeidslivet nå. Staten har ikke vært flink, men nå sier vi at staten skal gå foran, sier arbeids- og sosialministeren.
SOR-leder Jarle Eknes, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og stortingsrepresentant Lise Christoffersen diskuterer arbeidsinkludering under Arendalsuka.

SOR-leder Jarle Eknes, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og stortingsrepresentant Lise Christoffersen diskuterer arbeidsinkludering under Arendalsuka.

Solfrid Rød

solfrid.rod@lomedia.no

Fem prosent av alle som ansettes i staten skal ha nedsatt funksjonsevne eller «hull i CV-en». Det er en av forpliktelsene i regjeringens satsing på inkludering.

– Staten skal vi gå foran. Vi vil bli målt på dette. Vi må bare levere, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie på FOs debatt om arbeidsinkludering under Arendalsuka.

Les om Ida Marie Færsand, som etter sju år fikk jobb gjennom Helt med-prosjektet

Optimistisk statsråd

Hauglie deler ansvaret for inkluderingsdugnaden med kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Regjeringen understreker at dugnaden er er avhengig av kommuner, næringsliv, private bedrifter, frivillige organisasjoner, bemanningsbransjen, attføringsbedrifter, sosiale entreprenører og partene i arbeidslivet for å lykkes.

Hauglie er optimist av flere årsaker. Arbeidsledigheten er lavere enn på flere år. Det er etterspørsel etter arbeidskraft. Og Nav samarbeider bedre med det lokale næringslivet.

– Ufortjent Nav-kjeft

Nav har fått mye ufortjent kjeft for ikke å lykkes med sine mål, ifølge Hauglie. Hun mener Nav-reformen var overambisiøs og ble rullet ut for fort.

– Utålmodige stortingspolitikere kan takke seg selv for problemene Nav har slitt med. Men jeg er optimist, fordi jeg ser at Nav jobber godt og systematisk landet rundt. Det ansettes jobbspesialister, og det samarbeides bedre med lokalt næringsliv og private aktører, sa Hauglie.

Tett oppfølging og riktig kompetanse må til for å lykkes, mener Hauglie. Med kompetanse mener hun både kompetansen i Nav og at mennesker som trenger hjelp til å komme i arbeid først får hjelp til å skaffe seg nødvendig kompetanse.

Fra karriereveiledning til radikalisering

Åse Tea Bachke er sosionom og avdelingsleder sosial og arbeid på Nav Nesodden. Hun fortalte om hvordan hun bevisst har satt sammen en stab med svært mangfoldig kompetanse, tilpasset lokale ufordringer. Fra jobbspesialister uten høgskoleutdanning til sosionomer og barnevernspedagoger med master i karriereveiledning og radikalisering.

– Nav anerkjenner ikke sosialfaget

Bachke mener at manglende anerkjennelse av sosialfaglig kompetanse i Nav er et hinder for å inkludere flere i arbeidslivet.

– Jeg har jobbet ti år i Arbeids- og velferdsdirektoratet, og har aldri hatt en sosialfaglig leder. Hvis Nav greier å rekruttere sterke ledere med sosialfaglig bakgrunn, som tør å bruke faget, vil vi lykkes bedre, sa Bachke under debatten.

Nav-direktør Sigrun Vågeng forsikret at hun mener Nav trenger mer og bedre kompetanse på flere områder, også det sosialfaglige.

– Din påstand er at Nav undervurderer sosialt arbeid. Den beste løsningen på de fleste problemene folk kommer med til Nav er arbeid. Og min påstand er at Nav ikke har kjent arbeidslivet godt nok, sa Vågeng.

• Les også: Anmelder Aleris for grov arbeidslivskriminalitet